Doktorantské studium, jít do toho?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Doktorantské studium,jít do toho?
Holky, zajímalo by mě, jak to chodí na doktorantském studiu. Vůbec nic o tom nevím
Do konce dubna je možnost podat si na něj přihlášku, ale i s pěti až desetistránkovým projektem.Do něj se mi teda nechce ![]()
Spíš by mě zajímalo, jak to tam probíhá, jestli je povinná docházka, nějaká cvičení atd.?Poradil by někdo, nebo ví někdo, jak to tak zhruba chodí?
A je vůbec nějaká šance se tam dostat? ![]()
Váhám nad tím, zda se přihlásit..mám dvě děti, teď mě čekají státnice a já místo toho, abych si už užívala klidu od školy a věnovala se dětem, uvažuju nad tím, že bych ještě pár let studovala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, nevim jak to funguje nebo tak.Ale jestli mas moznost a chut studovat, tak do toho jdi. Lepsi vzdelani je dobra vec ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to ja som prave dnes urobila rozhodnutie ukoncit studium. Po cca 6tich rokoch z toho dva prerusene koli studiu v zahranici to obec uz nezvladam. V prvom rocniku sme mali povinne nejake prednasky, za tie dostanes kredity a kazdy semester musis nazbierat urcite mnozstvo kreditov. Tie dostavas za ucast na prednaskach, za skusky ktore urobis, urcite budes mat niekolko povinnych skusiek, nejake predpisane nejake volitelne, potom publikacie clankov v odbornych casopisoch atd. Je toho celkom dost. A plus este pisat dizertacku do toho…klobuk dole. Neodradzam, ale je to dost narocne a to som deti nemala. Jedine ak to mas v mieste bydliska si dat denne studium ked manzel dobre zaraba. Vtedy to je kratsie a jednoduchsie. Dialkovo ked budes mimo skoly s dvoma detmi si myslim ze by to bolo dost narocne. Ae na druhej strane zakezi aj od temy akunsi vyberes. Ja som mala tazku temu a vedecky vyskum ktory som mala urobit a potom z toho vytahovat nejake statisticke udaje to som nedala. Takze asi by som sa rozhodovala podla temy. A tiez zalezi ake elke mas deti, ci budes mat cas sa ucit na skusky a venovat skole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koukni se tady na to http://www.studenta.cz/…article/1259 Jinak do doktorantského studia jdi, pokud chceš fungovat na akademické půdě. Pokud ne, tak je lepší asi třeba MBA, pokud chceš dál studovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
a na jaké škole? Co vím, tak Brno a Praha mají velmi odlišný přístup.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To záleží na oboru, který studuješ a chceš dál studovat. Když studuješ, tak vidíš, co tam ti doktorandi dělají, ne? Většinou musíš vést nějaká cvika, nějaké přednášky, projekty, zkoušky a disertační práce. Jestli chceš MBA, tak do toho klidně jdi, tam stačí psané práce, učení skoro žádné, ale stojí to dost peněz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je na kazde skole jine.
Ja jsem musela kazdy semestr vest jedno cviceni jednou tydne, ob tyden chodit na doktorsky seminar. Zadne zkousky jsme nemeli. Musela jsem hooooodne publikovat. A sem tam jako divak navstivit obhajobu ostatnich studentu.
Dostudovala jsem po sesti letech, posledni rok uz jsem mela dvojcata. Statnice jsem delala tri dny pred svatbou, malou obhajobu v 8.mesici tehotenstvi s dvojcaty, velkou obhajobu rok pote, zrovna kdyz jsem mela dite na jipce v nemocnici ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vůbec jsi nenapsala obor ani školu, kde chceš dál studovat. A taky co chceš pak dál dělat? Zůstat na akademické půdě nebo někam do praxe? Do soukromého nebo státního sektoru?
Pokud chceš zůstat ve škole a učit nebo jít pracovat do státní správy, tak má další titul smysl. Pokud chceš do praxe, tak zaměstnavatele zajímá jen jestli máš nebo nemáš VŠ, jestli je to mgr. ing. nebo PhD je úplně jedno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Promiň jestli budu trochu rýpavá, nemyslím to určitě ve zlým, ale už jen podle nadpisu diskuze ti to moc neradím.
Pokud chceš studovat a ne jen tak z nudy zabít čas, že tě to právě napadlo, pak by jsi měla mít trochu představu o tom co tě čeká a ne to začít řešit tři týdny před odevzdáváním přihlášek na emiminu.
Ale přeci jen pokud budeš hledat info dál, tak:1) je to doktorské studium, 2) ty budeš doktoranD, resp. doktoranDka, 3)je to podstatně odlišné od bakalářského a magisterského studia, zřejmě nebudeš mít žádně povinné vysedávání ve škole, nicméně povinně budeš muset za rok vyprodukovat několik odborných článků, object pár konferencí a v neposlední řadě, podle formy, kterou povoluje tvá vybraná škola by tě nejspíš čekalo i nějaké to pedagogické působení.
možná bych pro začátek volila tzv. „malý doktorát“- tzn. rigorozní zkoušku (zkouška+ obhajoba práce). Titul by jsi sice pak měla před jménem, ale zato o písmenko delší:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Školu myslím UK v Praze. Já právě vůbec nemám představu, co se na doktor. studiu dělá, proto se ptám..A může ten projekt navazovat třeba na diplomovou práci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g_mia a zase se nepise Object ![]()
![]()
Ne, jen si delam srandu. Vesmes souhlasim. Ja na konference vubec nemusela a obesla jsem se bez nich. Ty clanky - u kas tak dva za rok. Nizsi level casopisu (working paper) a vyssi level (idealne impact, nebo alespon scopus, econlit).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@suwari píše: Školu myslím UK v Praze. Já právě vůbec nemám představu, co se na doktor. studiu dělá, proto se ptám..A může ten projekt navazovat třeba na diplomovou práci?fakulta?
I to se dost lisi. Na jedne chteji ucast na prednaskach, na jine treba vubec.
A i v. ramci iedme fakulty.se to pak muze losit dle oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už to tu někdo řekl. Osobně se také domnívám, že jinde, než na akademické půdě to zvláštní význam nemá. Důležité je, abys měla jasnou odpověď na to, proč to chceš studovat a jaký to bude mít přínos pro rodinný rozpočet.
Za svobodna jsem o tom uvažovala. Nyní rovněž dokončuji VŠ a mám doma malé dítě. Raději se budu věnovat jemu a znalosti nezbytné pro případné zaměstnání si doplním jinak, respektive s nižším časovým zatížením. Chci si po šesti letech dřiny (rok přerušení, kdy jsem vedle zaměstnání a náročného těhotenství makala na diplomce) konečně vychutnat mrňouska.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@suwari A co třeba oslovit vedoucího tvé diplomky a pozeptat se? Tam bys asi dostala nejlepší informace i o průběhu studia i o tom, jakými projekty bys se mohla zabývat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sovicka1 já vím, zpotvořenej jihočeskej dialekt
u těch článků souhlas, pokud se zadaří impakt, tak si myslím že stačí jeden za rok
nicméně.. je to dost složitý něco takovýho napsat, proto radši píšu, že je třeba dost článků do takových „plátků“ jako sborníky, časopisy a spol..;-) Možná, pokud by byla na škole, tak se přidat k někomu, kdo píše skriptíčka nebo monografii, to je taky docela dobrý literární počin;-) každopádně, úplná legranda to studium není… je to prostě jiný než bc. a Mgr. nebo Ing…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit