Doktorantské studium, jít do toho?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
755
9.4.13 23:28

@LadyLada přesně tak, mimo akademickou půdu ten titul ztrácí jakoukoli hodnotu, a v současný krizi ti může i u pohovorů ublížit (převzdělaná= drahá= nechceme)
@Tiger-lily : já nevím teda jak je to teď, když se podávají přihlášky na doktorský, tak už se student musí hlásit ke konkrétnímu školiteli, ne? Já musela konzultovat téma s docentkou pomalu půl roku dopředu a zamluvit si jí, aby vůbec měla místo… nehledě na to, že k přihlášce už měl být nějaký koncept toho, jak práci chci dělat a co v ní budu řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
9.4.13 23:32

@g_mia To je taky asi jak kde. :nevim: Co já vím, tak u nás ve škole bylo pár témat, ve kterých se tam ti prof a doc rejpali a doktorandi se v tom museli rejpat taky, žádný vymýšlení témat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
9.4.13 23:36

@suwari Nečetla jsem diskusi, takže popořadě:

• Záleží na oboru. Pokud je přírodovědnej, tak co si neuvaříš v laborce, to nemáš, čili to si vysedět musíš; na mém oboru na FF UK náš tehdejší ředitel říkal realisticky, že chápe, že člověk co živí rodinu ze stýpka nevyžije, a proto že vyžaduje docházku a plný nasazení 1 den v týdnu (psaní, výuka, konzultace) pro prezenční studenty; dálkaři to nemusí, ale ti to zase málokdy dodělají (a nemají stýpko). Ale liší se to katedru od katedry (a školitel od školitele).
  • Némlich na FF UK je teď politika omezovat doktorandy na oborech, kde jich hodně naberou, ale málo dodělá - čili je otázka, zda máš vůbec realistickou šanci se dostat, když tam něco našmrdláš za dva týdny. To zjistíš na katedře/ústavu.
  • Hlavně si musíš najít vedoucího práce, zda bude ochotnej si Tě vzít a vést Ti tu práci, co chceš dělat. Než tohle uděláš, tak ani nic nesepisuj.
  • Samozřejmě že můžeš navazovat na DP, je to dokonce žádoucí - pokud je kam to téma rozvinout, aby to bylo vědecky relevantní a užitečný.

Jinak předpokládám, že zakladatelka chce studovat hlavně kvůli tomu, aby nezakrněla na mateřský - protože z tvůrčího puzení nebo vědeckýho zápalu pro obor to při úrovni jejích dotazů (EDIT: a pravopisu) asi nebude.

PS: Ve vědeckým světě se bez odborný angličtiny neobejdeš… https://www.emimino.cz/…aktu-141829/

Příspěvek upraven 10.04.13 v 00:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
755
9.4.13 23:37

@Tiger-lily jj já to myslela taky tak, že byli vypsaní školitelé a měli téma, jenže každej bral třeba jen dva doktorandy a šlus, takže docentka si vyslechla každýho jak by téma uchopil, co by psal a jkým způsobem vedl výzkum, zkrátka jestli by byl přínosem, nebo je to jen někdo, kdo nemá šajnu o co jde a jde to zkusit a na základě toho (A samozřejmě přijímaček) to pak bylo posuzovaný..
Ale co škola to jinej přístup to je fakt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
9.4.13 23:55

A jakou fakultu bys chtěla dělat? Fakt se to hodně liší. Určitě bych pohledala na stránkách příslušné fakulty, kde se dozvíš, jaké jsou studijní povinnosti (kurzy, přednášky, publikace, zkoušky, účast na konferencích), jaká jsou možná témata dizertačních prací a seznamy školitelů. Já se k PGS dostala tak, že mě moje vedoucí diplomky doporučila mé současné školitelce. Spolu jsme se domluvily na tématu, já to sepsala, podala jsem oficiální přihlášku a přijímací řízení bylo už pak jen formalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
10.4.13 00:00

Já jsem kdysi začala PhD na MFF CUNI, žádnou práci předem jsem nepsala, přijímačky byla vlastně jen formalita :oops: kdo měl domluveného vedoucího práce a téma práce, tak byl přijat :oops:
Nejdříve jsem chtěla studovat prezenčně, ale během prázdnin jsem dostala natolik zajímavou pracovní nabídku, že jsem to změnila na dálkové studium a na to jsem se v druhém roce vykašlala :roll: nestíhala jsem práci a školu no a taky se mi nechtělo :oops: přiznám se, že moje lenost v tom hrála velkou roli. No a taky vědomí, že v praxi mi toto vzdělání ani titul k ničemu nepomůžou. Kdybych zůstala a studovala dál bylo by to jen pro vlastní dobrý pocit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
10.4.13 00:16

U nás brali snad každého, kdo našel školitele. Ondim se s tim už osmý rok. Ale extra náročné to není, dělal jsem to při práci a rodičovské. Z povinností snad 2 kurzy, jazyková zkouška, státní doktorská zkouška a články v odborných časopisech. Nikam na přednášky jsem jinak chodit nemusela. Největší vopruz je disertařní práce. Dobrovolně bych se do toho nepouštěla, u nás to byla víceméně povinnost, bez toho se nedala sehnat práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
10.4.13 00:17

Záleží na oboru. Já jsem ve vědách a je to jen výzkumem. No a pak taky konference.
Hodiny mám docela volne, v podstate si plánuju sama. Ale mám dobrého vedoucího, rozumíme si.

Příspěvek upraven 10.04.13 v 00:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
10.4.13 00:24
@karolina_a_betuska píše:
Jinak předpokládám, že zakladatelka chce studovat hlavně kvůli tomu, aby nezakrněla na mateřský - protože z tvůrčího puzení nebo vědeckýho zápalu pro obor to při úrovni jejích dotazů (EDIT: a pravopisu) asi nebude.

PS: Ve vědeckým světě se bez odborný angličtiny neobejdeš… https://www.emimino.cz/…aktu-141829/

Příspěvek upraven 10.04.13 v 00:03

tak dotazy jsou pravda zvláštní, zvlášť směřované do diskuze na emiminu. ale s tou angličtinou bych to tak černě neviděla. :nevim: třeba studuje bohemistiku :P. Ale i tak, člověk musí hlavně rozumět, umět něco kváknout. Ale proč si něco nenechat přeložit, když chce mít jistotu, že to v důležitém dokumentu má správně? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
10.4.13 00:33

Hm. Na angličtině to bude chtít maknout. Já teda studuju v zahraničí takže jenom v angličtině, ale ve vědeckém světe si to bez ni nedovedu představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1135
10.4.13 00:45

PhD je titul, který znamená, že znáš základy samostatné vědecké práce, to už není o přednáškách :)
Já jsem začala doktorandský na AV ČR, lékařský výzkum kmenových buněk, studovala jsem prezenčně, mimochodem ani finančně to nebylo nejhorší, měla jsem stipendium z univerzity a 0,5 úvazku na AV, někteří doktorandi měli i plný úvazek, + občas prémie a odměny z grantů, platí ti jazykový kurz…Nicméně jsem to přes všechny výhody vzdala po roce, tlačili mě jiným směrem než byl můj původně vystudovaný obor, bylo to hlavně tématem disertační práce, které mi úplně nesedělo, musela jsem se zapojit do velkého projektu, na kterém pracovalo celé oddělení a postupem času jsem naznala, že mám jinou představu o profesní dráze. Časově náročný to bylo dost, hodně práce v laboratoři, čtení článků, prezentace výsledků, často v angličtině, taky jsem se za ten rok 2 x dostala na týden do zahraničí (1 x výměnný pobyt, 1 x konference).
Dneska uvažuju o PhD znova, ale chtěla bych dálkově a téma bych si už vymyslela sama, nějaké, které je mi blízké a na kterém v práci pracuju (abys mohla publikovat výsledky, musíš někde získat nějaká relevantní data, což je časově to nejnáročnější ;) Jinak většina škol vyžaduje do obhajoby aspoň FCE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
10.4.13 08:19

Taky bych poradila, ale kdyz nevim obor, je to tezke. Ja ted dodelavam Ph. D. na fakulte informatiky a managementu, pokud by zakladatelka mela podobny obor, klidne mi muze napsat SZ, vysvetlim, co vim ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
10.4.13 11:42
@g_mia píše:
@sovicka1 já vím, zpotvořenej jihočeskej dialekt :think: :-D u těch článků souhlas, pokud se zadaří impakt, tak si myslím že stačí jeden za rok :-D nicméně.. je to dost složitý něco takovýho napsat, proto radši píšu, že je třeba dost článků do takových „plátků“ jako sborníky, časopisy a spol..;-) Možná, pokud by byla na škole, tak se přidat k někomu, kdo píše skriptíčka nebo monografii, to je taky docela dobrý literární počin;-) každopádně, úplná legranda to studium není… je to prostě jiný než bc. a Mgr. nebo Ing…

to vůbec není legranda, však mně trvalo 4 roky, než jsem se dostala ke státnicícm, pak další 3, než jsem dostudovala úplně… sranda to nebyla, s dětma si to neumím představit vůbec. Ale jsem ráda, že ten titul mám. Pravda, zůstala jsem v akademické sféře ale i tak si myslím, že na nic to rozhodně není. Například na CERGE v Praze mi tehdejší ředitel říkal, že pokud bych např. chtělat expertního analytika v ČEZu (příklad), bez PhD. to prostě nepůjde. A co vím, tak v nejrůznějších bankách a fin. institucích si na vysoký posty rádi berou phd. experty.

Jinak u nás na ty impakty fakt tlačili, ale já studovala opravdu slušnou školu… to až teď jsem zahrabaná na takové tuctové :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
10.4.13 11:44
@g_mia píše:
@LadyLada přesně tak, mimo akademickou půdu ten titul ztrácí jakoukoli hodnotu, a v současný krizi ti může i u pohovorů ublížit (převzdělaná= drahá= nechceme)
@Tiger-lily : já nevím teda jak je to teď, když se podávají přihlášky na doktorský, tak už se student musí hlásit ke konkrétnímu školiteli, ne? Já musela konzultovat téma s docentkou pomalu půl roku dopředu a zamluvit si jí, aby vůbec měla místo… nehledě na to, že k přihlášce už měl být nějaký koncept toho, jak práci chci dělat a co v ní budu řešit…

přesně tak, mimo akademickou půdu ten titul ztrácí jakoukoli hodnotu

nesouhlasím, určitě ne, naopak z dobré ekonomické vysoké školy ten titul přinese pozitiva, pokud chci jít pracovat na lukrativní místo třeba finančního analytika

v současný krizi ti může i u pohovorů ublížit (převzdělaná= drahá= nechceme)
to je možné, na těch „horších“ místech ano. Ale i tak si myslím, že o DOBRÉHO odborníka s kvalitní disertací a s kvalitním phd titulem (=kvalitním školou) se i v krizi instituce perou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
755
11.4.13 10:23

@sovicka1 pokud jsi z prahy tak ano:-) ale bohužel ne všichni jsme, že ;-) věř mi, že jsem nezkoušela jen „horší“ místa, to co jsem napsala jsou přesný slova z neformálního rozhovoru po pohovoru na magistrátu města např. Omlouvám se, vyšší instutuce tu bohužel nemáme, krom VŠ, kde učím. A soukromníkovi ve firmě už bude tuplem putna, jestli jsi nebo nejsi Ph. D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze