Vyplatí se doktorské studium?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
7.5.25 18:11
@andrasteia píše: Více

Dá a nebyla jsem jediná, kdo měl brigadu/někdo i práci na 1/2 uvazek. Nebyla jsem ale na technickém oboru (možná tam to je jiné, nevím).

• Citovat
  • Upravit
102382
7.5.25 18:32

Ne všude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
7.5.25 19:03

Tak jdi k jinému školiteli, ideálně i na jinou univerzitu… Inbreeding je velký nešvar českého VŠ školství, já jsem třeba o PhD v ČR ani neuvažovala… Takže hodně lidí si to zkusí domluvit během Erasmu, ale dá se oslovit i úplně kdokoli, aniž bys ho musela osobně znát - ale chce to mít jasnou vizi, co chceš dělat a proč u něj. Někde chtějí doporučující dopisy od tvých vyučujících (nemusí to být přímo vedoucí katedry), ale dá se i bez. Rozhodně to nestojí na názoru jedné paní vyučující. :D A finance - záleží, jak si to zařídíš, cesty jsou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
7.5.25 19:07

Asi stejně jako když lidi mají víc úvazků, prostě na úkor volného času… Nic divného, v ČR.. Já mám třeba studenta, a ten chodí na univerzitu 8-16 a od 17 do 01 v noci dělá někde na recepci v hotelu. :nevim: Víkendy má volné, to píše ty články, na konference si bere dovolenou. Je to záhul, ale fakt není jediný. Někdo hledá důvody, proč něco nejde, a jiný holt způsoby, jak to udělat, aby to šlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.25 19:18
@Anonymní píše: Více

Dcera dodělala doktorát loni. Na anglistice, lingvistice. Přemluvil ji vedoucí diplomové práce. Ale ona měla už i za bakalářku nějakou cenu.
Měla i výjezdy do zahraničí, musela publikovat. Neučila. A normálně při tom chodila do práce na 4 dny v týdnu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.5.25 19:20

Ono nám právě bylo řečeno, ať popřemýšlíme nad prezenčním nebo kombinovaným a taky kvůli otázce peněz, a že se teď spousta věcí měnila, atd. No a já jsem právě nadhodila studium v zahraničí. Mohl ten dotaz o zahraničí vyvolat tuhle reakci? Mám to brát tak, že je to právě tím, že jsem začala přemýšlet i tímhle směrem?

• Citovat
  • Upravit
13
7.5.25 19:49

Ahoj, být tebou, zpracovala bych nějaký stručný projekt disertční práce (cíle, metodologie, výzkumné otázky, příp. hypotézy) a oslovila na své fakultě někoho, jehož přínosy v oboru ti přijdou přínosné, a máš pocit, že by ti mohl sednout i lidsky. Mít domluveného školitele před přijímacími zkouškami je podle mě základ. Jinak - domněnkami, jestli někomu přijdeš dost dobrá, se vůbec nenech odradit, protože ta nálož „kritiky“ a zdánlivého nedocenění během doktorského studia je důvod, proč velké procento sutdentů skončí. Na mé fakultě bylo stipendium kolem 10500 (po složení státní doktorské zkoušky 12500), ale když pro svou katedru děláš nějakou přínosnou práci, myslím, že tě vedoucí nějakými odměnami ocení, když bude příležitost.. Držím palce :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
7.5.25 19:58
@Sun24 píše: Více

Od září se stipendium zvyšuje, takže je to už pěkná částka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
7.5.25 20:18
@bloklimiucet píše: Více

Ja nehledam duvody, proč to nejde. Ale moje experimenty treba zabraly, 10-12 hodin v kuse. Nekdy jsem pracovala v noci, protože to tak proste vyslo. Ano, sem tam jsem mela brigádu, ale vedou jsem reálné strávila fakt vyrazne vic casu nez 40 hodin. Kdyz bylo neco potreba udelat, byla jsem tam i o vikendu. To se nekasam, jaky jsem udernik, ale tohle bylo proste pracovní nasazeni te skupiny a charakter te prace byl naplanovatelny jen do urcite miry. Na druhou stranu jsme byli zamestnani, sice na pul uvazku, ale vzhledem k tomu, ze jsme meli nekolik stipendií, tak jsme si prostě vydelali na zivobyti. Samozrejme s výdělkem v soukromem technologickém sektoru se to nedá srovnávat, ale rozhodně jsme nežili o chlebu a vodě.

Kdo si našel brigádu a neprodukoval, tak prostě časem odesel. A ano, v prvaku mi bylo jasně od skolitele řečeno, ze jestli chci doktorát přizpůsobovat jine práci, tak me nebere.

Na druhou stranu neznam nikoho, kdo by delal doktorat jen za zakladni stipendium. To je za me fail skolitele a takový skolitel nemá co mit studenty.

Příspěvek upraven 07.05.25 v 20:19

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
7.5.25 20:19
@Anonymní píše: Více

Moc nad tim premyslis. Ale je jasny, ze pokud jsi to naformulovala tak, ze chces do zahranici, tak to berou tak, ze s tebou nemusi počítat.

• Citovat
  • Upravit
2910
7.5.25 20:42

U vas na skole neni seznam temat k dizertaci? Idealne se zeptej vedouciho DP, mozna te presmeruje na nekoho erudovanějšího. Staze na PhD studiu jsou velmi vitane, nekde je to dokonce podminka ziskani titulu. A existuje Erasmus+, urcite budes mit moznost do zahranici vycestovat.
Jinak si mizes projit lidi na katedre, najit si jejich odborne clanky a tem, u kterych te nejvic temat zaujalo, napsat email, ze uvazujes o PhD. Ja bych takoveho studenta, co projevi sam zajem, brala vsemi deseti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
7.5.25 20:54

A co se týče toho zahranici, zkus zjistit, jestli te vyhledove ten skolitel nepodpoří v tom, abys phd dělala formou cotutelle. Je to sice narocny, ale určitě to stoji za to

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.5.25 22:46

Ja jsem delala PhD pri zamestnani. Nekdo uz v dobe doktoratu vyslovene delal v akademicke sfere nebo vyzkumaku a PhD. byla logicka volba. Bylo nas ale hodne z tech, kteri to opravdu brali spis jako pokracujici studium. Ze stipendia cca 12 tis. se vyzit nedalo. Asi bylo par lidi, co to zkouselo a zili na koleji, ale drtiva vetsina lidi normalne makala.

Delala jsem v humanitnim oboru.

Hrozne zalezi na konkretnim oboru a skole. Jsou i skoly, kde nepozaduji publikace, jinde nekolik a pouze v prestiznich casopisech. Taky zalezi na skoliteli. Ten muj se mi vubec nevenoval a podle toho ten vyzkum vypadal. Ale me to bavilo, svoje to prineslo, „jenom“ vedec jsem byt opravdu nechtela.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová