Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Musíte se přihlásit klasicky přes přihlášku a pak splnit přijímačky. Před tím si najít školitele. Myslím si, že nejlepší bude se zeptat přímo vyučující, která mail poslala, proč to tak udělala. Často to dělají pro to, že se jim to nechce posílat víckrát a nechají to takto vzkázat.
@Anonymní píše: Více
Doktorske studium je o úplně necem jinem nez bc a mgr. Mas asi jenom 4 predmety, pak ucis a naprostou vetsinu casu venujes vyzkumu.
Nevim, jaky obor chces studivat, ale ja mela technicky obor. Tam to zas bude o necem jinem nez treba u ekonomie.
Koukni jake tema te zajima, napis odbornikovi v te oblasti. Prakticky vsichni na vs i ustavech phd studenty chteji stuj co stuj. Ptej se hodne na to, jak te zaplati (realne počítej s tim, ze minimalne tech 40 hodin tydne ti vyzkum zabere a nema cenu k tomu mit brigady) a jake ma kontakty, s kym spiluoracuje. Peoklepni si, jak je citovany, jaky ma obecne vedecky dopad.
Proč se vůbec ptáš tady? Běž se normálně zeptat za lidma u vás ve škole co s tím mají co docineni. Třeba začít na studijním oddělení.
Jo, a vykadli se na to, ze „nejsi idealni kandidat“. Zbytečně se podcenujes.
Co chces delat za tema?
No u nás už si teda vybírali lidí do PhD programu vedoucí prací dost průběžně, ne až v páťáku (biologický obor). Většinou tam šli ti, co už dělali pro katedru vědecké práce ( a měli i články) a znali se s vedoucími.
Doporučuji hodně promyslet vedoucího, musíte si sednout, říci si i sám že chceš nějaké peníze ( nejlépe už normální plat), co vše od toho chceš ( zahraničí, stáže). Já se i zeptala jestli je fakt šance že budu mít 3 články ( můžeš být i spoluautor aleusi tě vzít do týmu někdo).
Jinak totiž znám spoustu lidí, kteří to neudělali/ dělali dlouho z důvodu blbého vedoucího, nedostatku peněz, neudělali ty články…a to je pak dost ztracený čas.
Jo a ještě nevím jaký obor ale k vyšším výdělkům v budoucnu ti to nepomůže ![]()
Doktorské studium je úzce vázané na školitele. Já jsem měla školitele stejného jako vedoucího diplomky a už při diplomce jsme rozebírali, jak moje téma výzkumu dále rozvíjet. Na ústavu se vědělo, kolik nás doktorandů se bude hlásit, kde budeme mít kancelář, co asi budeme učit… atd. Ano, podává se přihláška a dělají se přijímačky, ale už i tam se řeší, kdo tě bude školit. Řeší se i téma disertační práce a tvůj zájem a zázemí v oboru. Nikdo bez kontaktů nemá šanci (alespoň na mé fakultě).
Takže být tebou začnu u tvého vedoucího diplomky: pokud tě tvé téma nebaví a nezajímají tě ani jeho témata, tak tě alespoň bude schopen nasměrovat k někomu dalšímu.
Co je u studia hlavní - vše je jen na tobě. Jasně, vedoucí je důležitý, ale makat musíš hlavně ty - aktivně studovat (já si sama musela zajišťovat zkoušky, termíny, podklady apod; u některých předmětů jsme měli přednášky, ale někde to bylo fakt jen o samostudiu s max konzultacemi), připravovat se na výuku, dělat výzkum (to můžeš dělat i s někým, ale samozřejmě i sama, ať to vypadá, že umíš napsat kvalitní článek). Velké plus je mít pod sebou i projekty. Vše se dá, ale za mě určitě počítej i s nějakou brigádou (ta stipendia nejsou nic moc na vyžití), ta se dala taky v pohodě zvládnout při studiu.
Jak se da stihnout pri doktoratu brigada???
Vzdyt experimentalni prace zabere cely pracovni uvazek.
Jasne, tak tam ti neporadim. Humanitni phd vypada jinak než přírodovědné nebo technické…
@LunaP
Je to tak i v ekonomii: taky jsem měla články už na magisterském. Výzkum jsem mohla dělat jen díky tomu, že jsem každý rok získala IGU plus jsem spolupracovala na školitelových grantech. To on mě navedl, jak sepsat žádosti o granty, kde publikovat…
Peníze jsou další věc. A to že člověk balancuje na hraně vyhoření je věc ještě jiná.
Já už jsem dávno v privátním sektoru. Z titulu težím hlavně to, že Ph. D. působí váženě i na zahraniční zákazníky a kolegy.
Zdravím, je tu prosím někdo, kdo se rozhodl pro studium PhD? Já jsem na magisterském a moc ráda bych šla na doktorské, ale vůbec nevím, na koho se obrátit. Ráda bych se připravila, promyslela možnosti a nejlépe se obrátila na nějakého školitele. Byly jsme tři ve třídě které bychom chtěly studovat dále. Měly jsme poslat vyučující návrhy témat, kterým bychom se chtěly věnovat, ale jenom jedna dostala nějaké kontakty a doporučení komu se ozvat a já nevím, proč nám ostatním nic neřekla? Jsem z toho zklamaná a nevím, co si mám myslet? Pravděpodobně si asi ani nemyslí, že by nás mohly někde přijmout, nebo že bychom byly ideální kandidátky? Poradíte prosím někdo? Za jakékoli rady a připomínky budu neskutečně vděčná. Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě citlivé.