Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, letos máme s manžou 5 let výročí svatby, a tak bychom si chtěli splnit sen a poprvé se podívat k moři. Děti nemáme (rádi bychom, ale s azoospermií to jde jen těžko). Jen vůbec nemáme zkušenosti s takovou dovolenou a zatím ani přesnou představu.. Zatím nejvíc uvažujeme nad Itálií, jen nevíme, na jakém místě je to dobré. Nemusíme mít luxusní hotel, ale rádi bysme písčitou pláž s postupným sklonem a raději nějaké klidnější místo, ale ať se dá zajít i do nějakého městečka s romantickou procházkou případně možností koupit si pití v supermarketu. Auto nemáme, takže si musíme zajistit nějakou dopravu. Přemýšleli jsme i o nabídkách levných letenek, ale zas jak se dostaneme z letiště na místo.. Nebo cestovkou autobusem.. a jestli si máme zajistit i jídlo nebo si ho tam kupovat a vařit si.. Prosím poraďte mi svoje zkušenosti a místa, kde je to hezké a můžeme si to tam užít
Mooooooooooc děkuju ![]()
Christienka píše:
Ahoj, letos máme s manžou 5 let výročí svatby, a tak bychom si chtěli splnit sen a poprvé se podívat k moři. Děti nemáme (rádi bychom, ale s azoospermií to jde jen těžko). Jen vůbec nemáme zkušenosti s takovou dovolenou a zatím ani přesnou představu.. Zatím nejvíc uvažujeme nad Itálií, jen nevíme, na jakém místě je to dobré. Nemusíme mít luxusní hotel, ale rádi bysme písčitou pláž s postupným sklonem a raději nějaké klidnější místo, ale ať se dá zajít i do nějakého městečka s romantickou procházkou případně možností koupit si pití v supermarketu. Auto nemáme, takže si musíme zajistit nějakou dopravu. Přemýšleli jsme i o nabídkách levných letenek, ale zas jak se dostaneme z letiště na místo.. Nebo cestovkou autobusem.. a jestli si máme zajistit i jídlo nebo si ho tam kupovat a vařit si.. Prosím poraďte mi svoje zkušenosti a místa, kde je to hezké a můžeme si to tam užítMooooooooooc děkuju
ja byla na Malorcce moc krasny a myslim si ze i jako romanticka dovolena by to tam bylo super byli jsem minuly rok a jeste dnesk jsem z toho nadcena
![]()
Ahoj my byly loni v Cariati uplně dole na „podrážce italské boty“ s cestovkou autobusem (my jezdíme na dovču jenom autobusem, jelikož letecky je to pro nás moc drahé), bydleli sme v chatkách v kempu a bylo tam moc fajn, dá se tam i zajet do okolí a vůbec pohodová dovča – zpátky sme přijeli ve čtyřech ![]()
letos se zřejmě něpojede .......
No a předtím sme byli ve Španělsku v Tosse de Mar a Chorvatsku - Baška Voda vše autobusem do dvouhvězdičkového hotelu a pensionu - taky super …no a naše uplně první dovolená když sme ještě byli sami dva bez dětí byla Španělsko - LLoret de Mar …pro dvojice mladých ideální, pro rodinu s dětmi už moc hluku …
však to chce prolistovat nabídku cestovek a určitě něco najdete - přeju krásnou dovču ![]()
Taky doporucuji Mallorku, je to fakt super, jinak v sobotu tam odletame a jeste s prckem, loni se mu tam libilo a je to fakt dobre pro romantiku
Ahoj,
v prvé řadě asi záleží na tom, kolik jste ochotni za dovolenou utratit, jak zkušení jste cestovatelé a jak jazykově vybavení…
Pokud moc často necestujete (což mi jaksi vyplývá z tvého příspěvku), volila bych určitě cestovku a dopravu busem. Postarají se o tebe od nástupu do busu, přes ubytování a informace o místě kde budete, až po návrat domů. Nehledě na to, že to celkově vyjde levněji, než si dovolenou organizovat po vlastní ose. V Itálii je spousta pěkných středisek např. Lignano nebo Caorle - ty jsou na severovýchodním pobřeží, busem jsi tam přes noc. Pláže sice písčité a pozvolné, ale veliké, letoviska taky dost plná.
Mnohem útulnější je Chorvatsko - malebná městečka, klídek (kde přesně poradí v cestovce), moře je zajímavější, ale pláže oblázkové a vstup do vody prudší. Zase se ale na mnoha místech domluvíte česky.
Pokud chcete letecky, tak za rozumnou cenu jsou různé řecké ostrovy. Tam najdete menší letoviska, prima pláže, dostačující ubytování (hotely i apartmány), možnost stravování i vaření na místě - obchody na každém rohu, dobré restaurace i levné fast foody taky všude.
ahojky evidentně moc zkušeností s cestováním nemáte, tak bych doporučovala vyjet s cestovkou. Na netu, nebo přímo v kamených cestovkách je hafo nabídek a když jim sdělíte svoje představy, najdou s vámi ideální řešení ![]()
Moc díky za inspiraci a brumdi jaké to je cestovat tak dlouho autobusem? Trošku z toho mám obavy.. kolik věcí si můžeš vzít a hlavně jak tu dlouhou cestu přežít, jak se zastavuje na čurání a protažení atd.
Christi - no záleží jak ssš náročná, některé zhýčkané slečinky zde na e-miminu by to nezmákly ![]()
ale vážně zas tak hrozný to neni, vzít si můžeš toho kolik chceš - hodí se to dolu do autobusu - zastavuje se většinou po 4 hodinách na půl hodiny (pro případ nouze ja v autobusu suchý záchod),
v noci dle domluvy většinou lidi chtěj, aby se jelo bez přestávky, jelikož stejně většina spí …vždycky jedou min. 2 někdy i 3 řidiči kvůli bezpečnosti, aby se prostřídali …když jste sami dva tak je to uplně v poho, dá se tam i vyspat jen se nesmí ten před tebou moc roztahovat ![]()
autobusem vás to vyjde levněji, letadlem je to pohodlnější a dostanete se dál. základem je vědět cenový limit. my třeba letos za 4-člennou rodinu dáváme 50 tis., a to máme děti zadarmo.
jinak autobus staví co 4 hodiny, je to sice úmorné cestování, ale dá se to přežít. většinou je na osobu jedno velké zavazadlo do kufru a jedno příruční dovnitř.
písečné pláže najdete v itálii, na řeckých ostrovech většinou, na kanárech, ve španělsku.
pro dovolenou s procházkami po promenádě doporučuji buď jih itálie nebo španělsko. dají se sehnat apartmány nebo studia v lastech za rozumné ceny. někdy mají i nabídku s polopenzí. ale lepší je asi vzít to bez jídla a na snídani si něco koupit a na oběd a večeři zaběhnout do hospůdky.
rozmysli si rámcově, kolik do toho můžete dát, a co byste si aspoň trochu představovali a zajděte si do cestovní agentury (ne kanceláře). agentura prodává zájězdy mnohla cestovních kanceláří, takže má větší výběr a dokáže lépe vyhovět požadavkům. a tam se dohodnete. v dobré agentuře budou znát některé destinace osobně a poradí z vlastní zkušenosti. tak hodně štěstí při vybírání.
ještě dodám, že autobusem jsem jezdila s rodiči a na vysoké s kamarády. teď už bych do toho nešla ani náhodou. s dětmi by to byl očistec… takže my teď létáme…
Ahoj,já trpím na Španělsko.Jezdili jsme na pobřeží Costa Brava.
Ahoj,
my jsme byly loni v Bulharsku. Vše jsme sehnali přes interner (letenky, ubytování) - byly jsme tam celkem 15 dní a zaplatili jsme 21 tis. bez stravy (snídaně byla v ceně, formou bufetu). Přes den jsme byli na pláži, takže jsme si na tržišti nakoupili ovoce, které jsme měli přes den (stejně bylo dost teplo, takže člověk neměl na teplé chuť). A večer jsme chodili do restaurací - jídlo nás vyšlo jako v místní hospodě, ale dalo se najíst i levněji (supermarkety, trhy, fast foody).
Předloni jsme dali Itálii - podobným způsobem, akorát že jídlo jsme si vařili a vyšlo nás to podobně (ale jen 9 dní), proto jsme pak raději jeli zase do Bulharska.
Myslím, že záleží na tom, jak jsi náročná. Já mám docela dobré zkušenosti s rodinnými hotely - jsou menší, klidnější a levnější.
Taky miluju Španělsko a Costa Bravu, jinak i s dětma je to v autobudse v pohodě .přesně jak sem psala některé květinky by to nedali ![]()
jinak záleží taky kolik seš ochotná za tu dovolenou dát, my se vždycky na 10 dní i s polopenzí vlezli do
cca 16 tisíc za pobyt + něco utratíš na místě ![]()
nozu píše:
ještě dodám, že autobusem jsem jezdila s rodiči a na vysoké s kamarády. teď už bych do toho nešla ani náhodou. s dětmi by to byl očistec… takže my teď létáme…
mám to stejně
s rodiči jsme kdysi jezdili busem (jih IT, ŠP, Řecko), to byly sakra štreky…
Teď už bych to nedala ani za nic. Zásadně létáme. Zhýčkaná si nepřipadám, ono přežít třeba 13ti hodinový let taky není sranda..