Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Taky jsem zamrazovala takhle malo. Davala jsem to do 100 ml kalisku, bylo toho treba jen 2 cm po dne, po zmrznuti jsem to z kalisku vyloupla a dala do sacku k predeslemu mleku. Pak jsem alespon lepe davkovala, kolik toho rozmrazim.
Ne to bych nedělala. Když už, tak odstříkat a dát do lednice a prilejvat v průběhu dne a večer to dát zmrazit. Ale jestli neplanujes někam od dítěte odcházet tak ti to mliko stejne bude k ničemu. Já normálně taky odstříkam tak 20 ml, akorát když sem nekojila kuli antibiotikum tak sem odstrikala víc jak půl litru denně
Také jsem zamrazovala po troškách, vůbec mi nešlo odstříkat víc. Ale pak jak když najdeš…
Pokud čerstvě odstříkané necháš nejprve schladit v lednice a pak ho naliješ k tomu v mrazáku, je to v pořádku. Ale čerstvé „teplé“ rovnou do zmraženého ne. Takhle nám to říkaly sestřičky na neonatologii, kam jsem nosila dětem odstříkané mlíčko po předčasném porodu.
Skladovala bych v lednici a zamrazila za celý den. V jednom kelímku studené, do druhého odstříkat, až bude taky studené, tak přilít k rvnímu a zas do druhého odstříkat… abych nemíchala mlíko různých teplot.
No a ja rodila predcasne dvakrat a vzdycky nam rikali, ze mleko po odstriknuti mame rovnou dolit do zmrazeneho (FN Olomouc).Obe holky prezily, a to jsem prvni, narozenou ve 30.tydnu, krmila odstrikanym mlekem 13 mesicu a druho, narozenou ve 33.tydnu krmila odstrikanym mlekem 9 mesicu. Takze bud v klidu.
Delate to některá, že čerstvé dolijete do zamrazeneho? Kamarádka to dělá ale mě se do toho moc nechce a navíc jsem četla že se to nemá dělat. Proč? A je taky blbe, že jak odstrikavam tak odstrikam strašně málo kolem 20-30ml a to mi je zbytecne zamrazovat takové trosky…