Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@AnetaNovakov píše:
Ahoj holky, projela jsem x stránek na internetu, ale stále z toho nejsem moudra. Chci doma pect pečivo (chleba, rohliky),ale moc se nevyznám v moukach. Doma jsme měli jen paenicnou hladkou, polohrubou a hrubou. Chtěla bych pect z zitne mouky, mám už vlastní kvasek. Netusim ale, jaký je rozdíl mezi celozrnnou a zitnou, zdali je zitna vždy celozrnna. Konkrétně třeba tyto dvě, jaký v nich je rozdíl? Pokud mate nějaké stránky, kde je to vysvětleno, budu rada. A předem dekuju za všechny vaše rady.
Celozrnná je jen mouka, na které je to napsáno a je jedno, jestli pšeničná nebo žitná.
Příspěvek upraven 05.03.23 v 16:25
Beru mouku, která je v akci. Pak to různě míchám. Záleží na receptu. Mám ráda na pečení špaldovou v Lidlu. Dobře se s ní pracuje.
@Kasandra159 píše:
Celozrnná je jen mouka, na které je to napsáno a je jedno, jestli pšeničná nebo žitná. Tvoje celozrnné nejsou ani jedna.
Neplet ji, na druhem obrazku je celozrnna.
Celkem dobre vysvetleni treba tady:
https://superkvasaci.cz/…i-v-kuchyni/
Třeba u chleba to může být dost rozdílné, proto se opravdoví pečáci snaží používat vyzkoušenou mouku a asi ne tu úplně nejlevnější. Rozdíly mohou být výrazné.
Zitna je ze zita. Celozrnna muze byt i psenicna i jina, je to o tom, ci se pomele, jestli zrno i se slupkou, nebo bez…velice laicky popis ![]()
Pokud jsi zvykla na psenicne pecivo, tak cisto zitne bude dost rozdil, je o dost „hutnejsi.“ Ja obvykle micham…ale to je otazka osobnich preferenci.
Celozrnna mouka vetsinou vyzaduje vic tekutiny, pokud nemas recept vyslovene na celozrnnou, tak to nemusi fungovat pomery.
Ja bych se nejdriv drzela presne receptu a zacala experimentivat, az kdyz to budes mit trochu „v rukach“
Ja uz ted kdyz pecu treba chleba micham klasickou psenicni, zitnou a nekterou celozrnnou tak nejak plus minus, obcas spaldovku, co mam…ale uz pecu nejakou dobu a tak nejak tusim.
@AnetaNovakov vzdyt to mas na tech moukach napsane. Zitna a zitna celozrnna. Takze rozdil je v tom, ze jedna je zitna a druha zitna celozrnna
Ale pect jen z zitne nedoporucuju. Je to fakt hutne a treba chleba jen z zitne se moc neda. Jako z kramu ho nikdy nemam, nevim, jak to delaji. Takze davam pul na pul. A to mam neco odpeceno.
Celozrnna je z celeho zrna, tj. ma vice zivin.
Pect muzes z ceho chces, pro me je idealni na chleba zitna+spaldova, na rohliky spaldova.
Z celozrnne bude pecivo hutnejsi, tmavsi, zdravejsi.
Velice zalezi i na vyrobci, ja nedam dopustit na ProBio. Z kazde mouky se totiz pece trosku jinak, je dobre to vyzkouset a pak se drzet toho, co se osvedcilo.
Ahoj holky, projela jsem x stránek na internetu, ale stále z toho nejsem moudra. Chci doma pect pečivo (chleba, rohliky),ale moc se nevyznám v moukach. Doma jsme měli jen paenicnou hladkou, polohrubou a hrubou. Chtěla bych pect z zitne mouky, mám už vlastní kvasek. Netusim ale, jaký je rozdíl mezi celozrnnou a zitnou, zdali je zitna vždy celozrnna. Konkrétně třeba tyto dvě, jaký v nich je rozdíl? Pokud mate nějaké stránky, kde je to vysvětleno, budu rada. A předem dekuju za všechny vaše rady.