Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Ahoj my do naší pekárny vždy dávali speciální mouku, která se v balení společně s droždím. Kupovali jsme ji v Rakousku v Lidlu. Ale používáme i tu, co se prodává u nás a nemáme s ní problém. Vždy dám vodu, potom nasypu mouku, do jednoho rohu trochu soli, do druhého rohu trochu cukru a peču
.
Recept 1: 350 g podmálsí, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 1-2 lžíce oleje, 500 g hl. mouky, 1/2 čerstvého droždí. VOLBA-základní, KURKA-střední, VELIKOST-střední.
Recept 2: 350 ml vody, 1,5 kávové lžičky, 1 lžička cukru, 50 g smažené cibule, 540 g mouky hl. tmavé, 3/4 čerstvého droždí. Je to cibulový chléb, nemám vyzkoušený.
no tak je to možné, že já vždy sypala prvně mouku manžel mně pak včera říkal jak to tam sypu
tak asi kvůli tomu se ten chleba nadaří?
Já mám základní recept na chleba tenhle: asi 1/8 kostky droždí, 600g mouky (používám chlebovou pšeničnou, chl. žitnou a špaldovou - většinou 1:1:1, ale lze i jinak), asi 4 lžíce ol. oleje, 4 lžíce octa, sůl, mletý kmín, a 375 ml vody.
Droždí používám čerstvé, protože ze sušeného mi to nikdy nešlo, ale někomu to jde. A zkoušela jsem různá nmnožství, od půl kostky, ale vždycky to bylo moc, chleba překynul a propadnul se. Dávám ho jako první do formy, na to nasypu mouku. Používám ty chlebové mouky, z bílé vznikne takový „toustový“ chleba a já mám radši „šumavu“. Na mouku pak naliju ocet a olej, sůl, kmín, popř. semínka a pak zaleju vodou. Je prý důležité, aby se sůl ihned nesmíchala s droždím, pak by to nemuselo vykynout, ale to asi není váš problém.
Ahoj, můj oblébený chlebík je tento :
350 ml vody
2 lžičky cukru
1,5 lžičky polotučného sušeného mléka (pokud nemáme sušené mléko, dáme místo vody a sušeného mléka / cca 200 ml mléka + 150 ml vody)
2,5 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
2 lžičky olivového oleje Bertolli Classico
50 g pšeničné celozrnné mouky
150 g žitné celozrnné mouky
360 g hladké mouky
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme 2,5 lžičky semínek - slunečnice, sezam, dýně…
Je to bílý chléb, mám sice raději celozrnné,ale přítel by mi to nedlabal.
Jinak suroviny do pekárny se správně dávaj v tomto pořadí - nejdřív tekutina ( v tomto případě mléko s vodou), na to pak nasypeš mouky, doprostřed té mouky udělám důlek a hodím droždí a pak do každého rohu to statní ( sůl do jednoho,olej do druhého, cukr do třetího atd).
Je vynikající, at se zadaří ![]()
K tomu pudinkovému krému - napadla mě jen buchta co jsem dělala předevčírem,byla v pořadu prostřeno a já na ní dostala chut, tady je recept http://www.iprima.cz/…m-galaretkou . Podle mě bys místo toho krému na piškot mohla dát ten svůj…
Ahoj, můj oblébený chlebík je tento :
350 ml vody
2 lžičky cukru
1,5 lžičky polotučného sušeného mléka (pokud nemáme sušené mléko, dáme místo vody a sušeného mléka / cca 200 ml mléka + 150 ml vody)
2,5 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
2 lžičky oleje
50 g pšeničné celozrnné mouky
150 g žitné celozrnné mouky
360 g hladké mouky
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
Je to bílý chléb, mám sice raději celozrnné,ale přítel by mi to nedlabal.
Jinak suroviny do pekárny se správně dávaj v tomto pořadí - nejdřív tekutina ( v tomto případě mléko s vodou), na to pak nasypeš mouky, doprostřed té mouky udělám důlek a hodím droždí a pak do každého rohu to statní ( sůl do jednoho,olej do druhého, cukr do třetího atd).
Je vynikající, at se zadaří ![]()
K tomu pudinkovému krému - napadla mě jen buchta co jsem dělala předevčírem,byla v pořadu prostřeno a já na ní dostala chut, tady je recept http://www.iprima.cz/…m-galaretkou . Podle mě bys místo toho krému na piškot mohla dát ten svůj…
Příspěvek upraven 19.06.10 v 09:27
Jééé, promin, já si nevšimla, že máš jen pol. a hladkou mouku - no tak to vidím s domácím chlebíkem bledě, do všech se dávaj ty chlebové mouky…
Ahojky, Marry, nejsem extra pekařka, tak nebudu radit, ale zkus kouknout sem: http://domacipekarny.dama.cz/rady.php?d=24 - doct mi to pomohlo, když se mi chleba nepodařil ![]()
Vzala jsem si z toho - nejdřív tekutý, pak sypký a jako základ vždy 300 hladké mouky a zbytek dle chuti
![]()
Ať se daří ![]()
tak s tím piškotem jste mně pomohli udělam toto :
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
to zvládnu
na šlehačku dám jahudky ![]()
Marry na vláčný a chutný chlebík je jednoduchý recept ![]()
300ml vody
1/2droždí
lž- cukru
500g+ hl.mouky (určitě budeš přisypávat bo to bude lepivý)
sůl, kmín.....
a dvě střední uvařené brambory, namačkané přes sítko na salát.
Chlebík se nedrobí, je vláčnej a mooc dobrej
v návodu v pekárně mám napsáno, že první se dá tekutina )voda) pak sypké- mouka, droždí …
mmch pokud droždí, řekla bych že se neprva připravý kvásek, takže bych ho v tekutém stavu dala pod mouku ![]()
Já jsem pekárnu dostala v prci, a pekla jsem jen z hotových směsí … chleba se mi vždy povedl.
ahoj recepty čerpám na stránkách dama.cz a když kupuji směsi tak v Lidlu a to hlavně Bauernbrot.
Mám pekárnu Moulinex Homebread XXL
lacenka dnes jsem delala Vás chleba a konečně mám chleba přepichovej
pěknej vláčnej ne jakýsi tvrdá drt
úžasné
Díky moc možná to bylo i pořadí surovin jak jsem to tam dávala…My koupili novou pekárnu, že ta stará se nám zdála že i špatně promíchává těsto no zkusím v ni znovu ten chleba a když špatné tak na opravu. Manžel teda chtěl koupit novou, že je za dobrou cenu a má 2× větší chleba.
Holky nemáte nějaký osvědčený recept na chleba do domácí pekárny?
Nám se chleba nějak nedaří - je takovej moučnej tuhej.
Kdysi se nám dařil vláčnej a ted nějak ne.
Koupili jsme novou pekárnu, abychom měli chleba větší má i hmotnost 1250 gramů.
Jinak v jakém pořadí se do té pekárný dávají ty suroviny? Jestli to třeba není tím.
Mám jinak jen hladkou a polohrubou mouku tak něco z ní.
A pak ještě jestli nemáte nápad na co použít pudinkový krém z větrníků?Větrníky už dělat nechci a nevím co s ním dost ho zbylo
Díky moc