Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Holky prosím, nevíte proč mi mazanec v pekárně nechce nakynout? S chlebem ani jiným těstem nemám problémy, ale když tam dám těsto na mazanec (275 ml mléka, 100 ml oleje, 8 lžic cukru, půl lžičky soli, 500 g polohrubé mouky a 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí) tak to prostě ani za nic nechce kynout
. Zkoušela jsem program na sladký chleba i normální, droždí jsem dávla sušené i čerstvé, suroviny o pokojové teplotě, lehce nahřáté i studené, ale pokaždé je to stejné. Po 1,5 - 2 hodinách kynutí je těsta sotva o čtvrtinu víc a to je vše
.
Tak vždycky po 15 - 20 minutách zapínám pečení na 2 - 3 minuty, vypnu a nechám kynout. Teprve po tomto procesu se těsto vzpamatuje a začne jít nahoru. Někdy to stačí udělat 2 x, ale někdy i 4 x. Tímto způsobem to jde, ale pořád si to musím hlídat, nemůžu nikam jít, třeba s dětma ven, abych to mohla pořád zapínat a vypínat.
Mátě někdo radu? Budu vděčná ![]()
hele v pekarne jsem to jezte nezkousela, ale jinak mam s kynutym bohate zkusenosti a to takoveto:
kynuti zpomaluje cukr a tuk
ridsi testo kyne rychleji
kdyz neni mrtve drozdi, nakonec to dycky nakyne, v nejhorsim az druhy den
takze pokud ti to nechce kynout, udelej bez tuku (ja mam suchy mazanec stejne radeji), dej mene cukru (ja davam 20% hmotnosti mouky, mozna malicko vic vody a hlavne tomu dej vic casu. dej treba program testo a pak jeste znova celej program mazanec.
jo na pul kila mouky bych dala nejmin pulku drozdi, nebo klidne i cely - kdyz to nakyne moc, tak to proste promichnes pred pecenim
musim teda priznat, ze jeste nemam vychytane, aby se mi kynute veci pri peceni netrhaly.....
mam pekarnu 3 dny, ale kynute testo jsem delala nescetnekrat - rizikovejsi testa(sladka, tucna) jsem davala kynout do trouby ohrate na 50°C cca na 3 hodiny
za zivot mi nevykynulo testo asi 3×
Pudloslava píše:
musim teda priznat, ze jeste nemam vychytane, aby se mi kynute veci pri peceni netrhaly.....
(mozna ucim orla litat
…)
a nechavas to jeste pred vrazenim do trouby nakynout-myslim jako uz vytvarovany polotovar? Staci tak 15min, pak teprve potrit vejcem a dat pect-trha se mene, nekdy vubec ![]()
fidla jojo, nechavam - mozna je problem v tom, ze delam testo zasadne od oka…
ale je fakt, ze kdyz jsem tedka na velikonoce delala mazance dva, ten druhy byl potrhany mene - ale ten kynul po celou dobu opeceni prvniho, tj hodinu
stalo se mi to letos taky. Pomohlo až to, že jsem nechala v mikrovlnce vykynout kvásek a až pak dala do pekárny.
v mikrovlnce vykynout kvasek? to rozbiji moji predstavu jak mikrovlny vsechno zabiji
Já zpracovávám těsto v pekárně celkem pravidelně, jen mám trochu jiný recept 250g hl mouky, 250 g polohrubé, 250ml mléka, 125 g másla, 120 g cukru, půl lžičky soli, lžíci rumu, žloutek nebo vejce a necelou půlku čerstvého droždí. Pokud ale podle oka usoudím, že těsto nemá správnou konzistenci, ještě něco přisypu. Suroviny používám pokojové teploty. Těsto kyne celkem dobře, ale většinou ho nechávám tak ty 2 hodiny, tedy déle než je program těsto.
Bez tuku bych ho tedy nedělala, to musí být dost nejedlé.:-))))
ZuzaM píše:
Já zpracovávám těsto v pekárně celkem pravidelně, jen mám trochu jiný recept 250g hl mouky, 250 g polohrubé, 250ml mléka, 125 g másla, 120 g cukru, půl lžičky soli, lžíci rumu, žloutek nebo vejce a necelou půlku čerstvého droždí. Pokud ale podle oka usoudím, že těsto nemá správnou konzistenci, ještě něco přisypu. Suroviny používám pokojové teploty. Těsto kyne celkem dobře, ale většinou ho nechávám tak ty 2 hodiny, tedy déle než je program těsto.
Bez tuku bych ho tedy nedělala, to musí být dost nejedlé.:-))))
hele nejedle to neni, je to takove nadychane, lehci, suche asi jako kupovana vanocka. kadzy mame jine chute.
Já taky nechávám kynout v pekárně, všechno tam naházim, ať z lednice nebo ze špajzu, teploty neřešit. Míchá mi to a kyne myslím necelé 2h. Vždycky bez problémů. Ale pamatuju se když jsem ještě neměla pekárnu, těsto mi skoro nikdy nevykynulo a vždycky jsem z toho dělala dál jakoby nic a po upečení výrobku jsem teda nikdy nepoznala, že těsto nebylo vykynuté. Vykašli se na kynutí, když se mu nechce ať si trhne ![]()
tak ja uz teda jednou mela vanocku -maketu do vylohy:-)
ale do pekarny opravdu teplotu resit netrba, bo pekarna si na kynuti sama temperuje
Pokaždé, co se drbu s kváskem a nechám ho vyskočit zvlášt a pak ho dám do pekárny a přidám ostatní přísady, můžu pak dát těsto leda tak do bábovkové formy
. Příšerně řídké a nenakynuté.
Takže od té doby jsem se zapřísáhla, že tam všechno namrskám, včetně droždí, jak to je.
Asi dvakrát se mi těsto taky zdálo nevykynuté, ale je fakt, že sladké těsto nevyběhne tak hezky jako třeba těsto na pizzu, a to sladké se navíc v troubě vyformovalo do docela jedlé podoby.
Pudloslava píše:
v mikrovlnce vykynout kvasek? to rozbiji moji predstavu jak mikrovlny vsechno zabiji
Já to špatně vysvětlila - tu radu mám od Diny - zapne se mikrovlnka třeba na 2 min. prázdná, aby se zahřála a PAK se do ní dá miska s kváskem a v tom teplíčku to krásně vyběhne. Vlny se přitom nepouštějí
Jinak mě všechno kromě toho mazance v pekárně vykyne, i když se nedělá kvásek předem.
Mikrovlnka se zahreje, kdyz je prazdna? Jdu to vyzkouset, byla jsem presvedcena, ze pokud vlny nenajdou molekuly vody, nemaji co rozkmitavat
jezis to mi nedelejte, brat mi zazite iluze…
S mazancem jsem v pekárně měla taky problémy - pomohlo udělat z mléka, cukru, droždí a části mouky v pekárně kvásek (suroviny jen vložit, rozmíchat a nechat stát), teprve až vzejde se přidají zbývající surovviny a zapne pekárna - těsto pak vzchází narosto spolehlivě.
L.
Ano, Lesi, přesně podle tebe jsem to tak dělala a vloni na vánoce byla místo mazance bábovka. ![]()
Letošní velikonoční koláče s k tomu taky zdárně blížily, těm jsem tam ale stihla sypnout mouku.