Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
přemýšlím nad domácí pekárnou z Lidlu. Chci se zeptat, kdo ji máte a všeobecně kdo máte domácí pekárnu, pečete z klasické chlebové-žitné mouky a hladké? nebo jsou určené přímo nějaké speciální směsi do pekárny?
Vím, že tenkrát (před 15 lety) měli naši domácí pekárnu a museli do ní kupovat speciální mouku, která byla od klasické o dost dražší.
Díky ![]()
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 píše:
Ahoj holky,
přemýšlím nad domácí pekárnou z Lidlu. Chci se zeptat, kdo ji máte a všeobecně kdo máte domácí pekárnu, pečete z klasické chlebové-žitné mouky a hladké? nebo jsou určené přímo nějaké speciální směsi do pekárny?
Vím, že tenkrát (před 15 lety) měli naši domácí pekárnu a museli do ní kupovat speciální mouku, která byla od klasické o dost dražší.
Díky
Peču z normální mouky, žádnou spešl nekupuju. Jsou i různé směsi, ale to mi přijde zbytečně předražené a zbytečné.
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 píše:
Ahoj holky,
Díky
Pokud chceš jen nasypat a zapnout, tak si koupíš směs, ale naprosto stejně funguje, když si tu směs „uděláš“ po svém. Jen záleží, jestli ji využiješ, já ji používala, pak jsem v ní jen nechala nakynout těsto a pekla v troubě (lepší tvar). Pak jsem si koupila robot, co utáhne i kynuté těsto, kynutí a pečení obstará každá trouba. Pokud ti nevadí hnětení těsta ručně, tak je to celkem zbytečný kup.
Mi ten domácí chleba chutnal vždy více z nějakých směsi, měla jsem rada Adveni bezlepkove směsi na chleba
ale jen u chleba, housky si pecu normálně z mouky a jsou dobrý. Nebo nějaké to italské kynuté pečivo. Dobrý domácí chléb se mi nikdy nepovedl, a stejně tak rohlík.
Mám skoro 2 roky pekárnu, od té doby pečivo nekupujeme. My máme značku Eta, ale je to jedno, co jsem koukal, tak všechny ty pekárny jsou prakticky stejné a ta Lidl má jedny z nejlepších recenzí, až doslouží Eta, jdu do Lidl.
K mouce, ty směsi jsou nesmysl, pokud si doma chci péct chleba, tak především z toho důvodu, aby v tom nebyla chemie a abych věděl co si tam dávám.
Recept není žádná věda, jen bacha na ty zhovadilosti, co se dají najít na netu.
Stručný základní recept:
cca 300 ml mléka, do něj rozmíchat kávovou lžičku soli, nalít do pekárny.
Do mléka v pekárně dát 4 tenké plátky másla (může být i Hera, Zlatá Haná atd.).
600g Mouka hladká (žádná extra) - nejlépe se mi peče z Albert mouky, Předměřické a z Tesco mouky. Nedoporučuji „babičku“
cca 150g mouka jakákoli další (špalda, žitná, celozrnná), nejlépe mi funguje Pernerka
Můžete dát i jen cca 750g obyčejné hladké mouky, není skutečně třeba žádná další.
Půl kávové lžičky mletého kmínu (nemusí být)
Půl kávové lžičky kmínu celého (nemusí být)
Tyto suché složky promíchejte, mně to jde nejlépe vidličkou.
Co se týká poměrů muk, vždy musí být té hladké minimálně 2/3. (takže třeba opravdu velký chléb by mohl mít poměr 700 g hladká mouka + 300g (třeba) žitná)
Mouku nasypat na mléko, udělat do ní důlek (prostě do ní trochu hrábnu vidličkou, jen se nesmíte provrtat až do mléka), do důlku nasypat trochu cukru krystal a na něj sušené droždí cca 1,5 kávové lžičky, ale tím je myšleno jen jako zaplnit tu plochu lžičky, nikoli, že naberu 1,5 lžičky.
Nasypat na cukr a trochu cukrem ještě zasypat. „zavřít“ droždí do mouky a zapnout pekárnu.
Jak začne pekárna míchat začněte po troškách přidávat mléko, až máte hezké těsto. Vždy ale dejte pekárně čas na dobré promísení, pokud je těsto moc tekuté, přidejte trochu hladké mouky. Pokud chcete, tak můžete přidat (po zvukovém signálu - mrkněte do návodu) semínak jakákoli, mně se nejlépe osvědčila sezamová a lněná.
No a máte hotovo ![]()
Toto je základní chléb, podobný Šumavě.
Bludy z internetu, které nefungují:
Ne, fakt do toho necpěte půl litru mléka. Každá mouka je jinak suchá a tak je vždy snazší začít s menším množstvím a přidávat.
Ne, nedávejte jeden celý balíček sušeného droždí, je to moc, je to moc, je to moc!
Ještě nějaké postřehy
Když je bouřka a velká změna tlaku je chleba prostě šišatej ![]()
Občas popraská, to nemá na chuť vliv.
Vždy nechávejte chléb po upečení v režimu „udržování teploty“, udělá se hezky zlatavá kůrka i nahoře.
Mléko a máslo si před přípravou vyndejte aspoň na 15 minut z lednice, lépe kyne a máslo se snáze zapracuje.
Pokud je mi známo, ta z Lidlu má zvukovou signalizaci kdy vyndat háky, to mi moc u té Eta chybí, takže musím hlídat čas. Háky vždy vyndavejte, nebudete tak mít děravý chléb. Já háky vytahuju těsně před pečením, tedy v případě mé pekárny zbývající čas cca 1:30 hod
Ja teda kupuju obycejnou. Za me je to velky pomocnik.. jen nahazim a o vsechno se postara sama😀delam tam u ruzna testa, treba na pizzu a taky bomba👌
@vabarbora
Můžu poprosit o funkční recept na pizza těsto v pekárně?
Mám taky Etu. Dělám v ní především furt těsta na něco. Jsou tam i komponenty. https://allegro.cz/…-14351591790?…
Moje první pekárna byla Sencor. A moc dlouho nevydržela.
@z.pepa píše:
Můžu poprosit o funkční recept na pizza těsto v pekárně?
250g hl. mouky, 130 ml vody, lžíce oleje, sůl, sušené droždí, obvykle je 7g sáček určen na 500g mouky, takže polovina 3,5g.
Moje pekárna má speciální režim na přípravu pizza těsta, za 45 minut je to hotové.
Mám pekárnu Panasonic už skoro 15 let.
@Kasandra159 píše:
Pokud chceš jen nasypat a zapnout, tak si koupíš směs, ale naprosto stejně funguje, když si tu směs „uděláš“ po svém. Jen záleží, jestli ji využiješ, já ji používala, pak jsem v ní jen nechala nakynout těsto a pekla v troubě (lepší tvar). Pak jsem si koupila robot, co utáhne i kynuté těsto, kynutí a pečení obstará každá trouba. Pokud ti nevadí hnětení těsta ručně, tak je to celkem zbytečný kup.
Přesně. Další krám, který zabírá místo. Pokud denně nepečeš, tak je to k ničemu. Já peču chleba tak dvakrát týdně, používám hladkou pšeničnou mouku a žitnou mouku a kvásek. Rozmíchám to ručně a pak šlehačem Eta. Peču v troubě a je výborný. Známá dostala domácí pekárnu kdysi k Vánocům, byl to cca před deseti lety hit, a stojí jí to v garáži, vůbec to prý nepoužívá, i když také občas peče.
@z.pepa Prostě zkoušej, každá pekárna je jiná, do naší se dává nejdřív sypké a navrch tekuté. Podle receptu z návodu k pekárně se na pizza těsto má dávat hrubá a víc vody, ale těsto bylo lepivé. V receptech všude na netu se ale píše hladká, tak dávám hladkou a vodu sem ubral a těsto už moc nelepí a je fajn.
@z.pepa Můžu se zeptat, co myslíte tím: „Jak začne pekárna míchat začněte po troškách přidávat mléko, až máte hezké těsto.“, když mléko se nalilo do pekárny už na začátku? Děkuji
@Regína_Sch píše: Více
To jo mléko je nejprve pod moukou, to je pravda, ale každá mouka je jinak vlhká, takže když pekárna z toho udělá hroudu, přidávejte trochu mléka, dokud není těsto hezky pružné.