Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, přemýšlím o koupi domácí pekárny, jen nevím, těsto se tam také dělá nebo se někde kupuje na chleba a rohlíky? děkuji
Ahoj, mam doma pekarnu. Zkousela jsem i kupovane chleby. Jsou dobre, ale radeji si delam svuj recept. Jinak k pekarne dostanes i kucharku
@esmeralda44 Kupuje se mouka, droždí a tak. Já mám pekárnu ETA a k té byly i recepty. Dají se koupit prý i hotové směsi, do kterých se přidá třeba jen voda a dá se zadělat, ale ty se asi prodraží ![]()
Můžeš si udělat svoje nebo se dají koupit směsi (např. Labeta) Já v pekárně většinou zadělávám svoje těsto na různé buchty, koláče, langoše,.. na chleba většinou koupím směs. Docela dobrá je i směs na chleba z Tesca.
Taky jsem o tom přemýšlela, ale slyšela jsem, že ty chleby jsou takové měkké spíš jako buchta, to moc nemusím, mám ráda pečivo křupavé s kůrkou. Tak tohle mě odradilo.
@ehoor Když si na pekárně nastavíš upečení více do tmava, máš to křupavé až až
Teda aspoň ty co jsem pekla já byly vždy výborné
. Kůrka byla křupavá a uvnitř chlebík krásně měkký. Doma se po něm hned zapráší ![]()
Zrovna teď mám doma koupenou směs na česnekový chleba. Tak jsem na něj zvědavá.
@ehoor tak to neni pravda, ja mam chleba krupavy po upeceni je hned pryc. I den dva po upeceni je ja klasicky chleba, sice uz to nekroupe jako cerstvy, ale rozhodne neni jak buchta
Muj recept: 400ml vlazne vody, 2PL soli, 2PL oleje, 1PL octa, 200g zitne mouky, 400g hladke (nebo chlebove), do jednoho rohu 2 male lzicky kminu, do opacneho rohu 1 mala lzicka cukru a doprostred 1 lzicka suseneho drozdi. Suroviny davat postupne podle receptu, davkovaci lzicky beru ty odmerky co byly u pekarny. Nekdy po pipnuti pridam i seminka..malou stamprli lneneho a stamprli slunecnicovych seminek.
Ja treba pecu ze smesi z Lidlu, chleby nam chutnaji, takze jsem zatim nemela potrebu zkouset vlastni.
Krome toho pekarnu pouzivam na zadelani kynuteho testa a pak v ni pecu babovku nebo pernik. Na kynute testo nemam silu a na ta sladka peciva obcas cas, protoze dvoumesicni dcerka dava zabrat.
Za me to je jeden z nejlepsich domacich pomocniku a rozhodne koupi nelituju.
Použití pekárny u nás:
chleba - směs kupuji v Lidlu na slunečnicový chleba, ale mají víc druhů, i sedlácký je dobrý. celozrnný je na nás moc plevový ![]()
marmelády - mám porgram na marmeládu a běžně ji v pekárně dělám, pak už jen zavíčkuju do sklenic a mám hotovo. na program marmeláda jsem sem tam dělala i sladkou rýžovou kaši dětem
těsto - na program těsto míchám na perníčky, linecké, vánočku, mazanec, prostě všechno, báječné je to na kynuté těsto.
rohlíky atd spíš použiju na umýchání těsta a z těsta pak zpracuju co chci a peču v troubě. několikrát jsem zkoušela péct sladké i v pekárně, ale prostě na plechu jak to má asi víc místa je to vzdycky lepší výsledek ![]()
přeju, ať dobře vyberete a pekárna slouží ![]()