Ovlivňuje ovládání jazyka váš názor na lidi?

10425
20.11.16 16:31

Ovlivňuje ovládání jazyka váš názor na lidi?

Zakládám ze zvědavosti pokecové debatní téma, ale prosím, i když bude asi skýtat třecí plochy, vyjadřujte se zde slušně, nebo vůbec. ;) Jde mi o to, jak vnímáte, když někdo píše nezvládnutou češtinou. Nemyslím překlepy a interpunkci nad písmeny, to připisuji psaní na mobilech a tabletech, spíš pravidla pravopisu a větnou interpunkci. Mě osobně neuvěřitelně rozčiluje číst příspěvky, ve kterých pisatel nezvládá shodu přísudku s podmětem. A ovlivňuje to i můj názor na pisatele, považuji ho pak buď za totálního flákače, který to možná umí, ale je mu fuk, jak to napíše, nebo za někoho s neukončenou základkou. Mohu případně tento postoj vysvětlit. A teď mě zajímá, zda to má někdo stejně, nebo text prostě přelouskáte, jak je, a jeho formu neřešíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12979
20.11.16 16:36

Do určité míry ovlivňuje, ale musím k té shodě předmětu s přísudkem napsat jednu věc.
Já v psaném textu chybu neudělám, ale na počítači se mi někdy povede příšernost.
Jednak proto, že se dívám na klávesnici a ne obrazovku a nevím proč, ale na A4 se orientuji lépe a pokud chci mít něco správně, musím si to vytisknout a přečíst. Řeším tak motivační dopisy, v těch malých rámečcích se prostě z nějakého důvodu hůř orientuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
20.11.16 16:37

No podle mne to není o lenosti :nevim: tohle mas bud naučené automaticky, či v tom z nějakého důvodu plaveš. Možná kvůli inteligenci, ale třeba i kvůli různým poruchám. Osobně mi to dost vadí, ale víc nad tím nedumam. Všimla jsem si, ze taky občas vyrobim botu, hlavně když píšu na klávesnici a ne v ruce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65453
20.11.16 16:37

Pokud je tam moc chyb, tak to ani nečtu. Nebaví mě se tím vůbec zabývat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
524
20.11.16 16:38

Mně to teda vadí dost. Chápu, že každému občas ujede i, y a napíše totální paskvil. Je rozdíl, když to někdo neumí a kdo na to záměrně kašle. Obojí mi vadí a pokud vidím příspěvky, kde zcela chybí interpunkce, ani je nečtu. Pokud o někom vím, že trpí nějakou dyslexií/dysgrafií, tak je to v pohodě.

Psaný projev patří k vizitce každého člověka. Každý by měl dbát, jak vystupuje emailech/fórech/dopisech..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65458
20.11.16 16:38

@sakota přečtu, když je tam toho moc, nedočtu
A třeba inzerát, kde je něco, co bych chtěla, ale je tam několik pravopisných chyb mě odradí. myslím nákupy jako bazar, fb skupiny a podobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
20.11.16 16:39

Tak asi takto: když čtu příspěvek zde na emimi a vidím fatální hrubky, ta si řeknu něco ve stylu: „noo té pravopis nic moc neříká“, na druhou stranu…i podle sebe vím, že kolikrát člověk dělá x věcí najednou a stane se. Ale něco jiného je sem tam chybka a něco jiného je příspěvek plný fatálních chyb…ale tak pořád je to internet.

Něco jiného je, když mám v ruce úřední dokument, obchodní dopis atp. a v tom plno chyb, to je pak pro mě známkou toho, že danému člověku na úrovni textu moc nezáleží a celkově k dané situaci přistupuje poměrně laxním přístupem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419

Mám to asi stejně jako ty. Myslím, že dokážu odlišit překlep nebo ojedinělou chybu, kterou naprosto neřeším, od neznalosti. Nemluvě o dysporuchách, které poznám a na které je často základní neznalost svalována. Ano, přiznám se k tomu, ale na základě písemného vyjádření mám tendenci si utvořit obrázek o pisateli. Nutno dodat, že se obvykle nemýlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1827

Všímám si toho, ale nevadí mi to. Také se mi sem tam vloudí někde chybička. Když je text delší bez interpunkce a s překlepy, je to děs číst to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
20.11.16 16:41

Ano, ovlivňuje, a to velmi negativně. Rodiče pracovali jako dělníci a psali krásnou spisovnou češtinou (oba rádi četli). Nechodila bych s mužem, který by psal hrubky - jako například záměna i/y, s/z apod.

Když jsem chodila na ZŠ, tak ti, co češtinu nezvládali, byli vysmíváni ostatními. Dneska je to móda psát jako hotentot, prý je důležitý obsah, samé dysgrafie a dysfunkce…Perla byla, když se tu nějaká studentka VŠ obhajovala, že studuje ekonomii, tak co je jí do češtiny :zed:

Příspěvky s mega hrubkami nečtu. Nebaví mě luštit, co chtěl pisatel sdělit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pimperelle
20.11.16 16:42

Ovlivňuje, už proto, že se jedná látku probíranou na ZŠ. Mnohdy se lidé snaží prezentovat jako všeználci a v textu mají hrubek jako máku. Jednou jsem sháněla firmu na rekonstrukci domu a jedna z nabídek byla tak děsivě napsaná, že jsem o této firmě více neuvažovala, i přesto, že vím, že se neživí psaním textů, ale řemeslem, ale něco to o firmě vypovídá, pokud se snaží získat zákazníka a není schopna si zajistit pár bezchybně napsaných vět.

Někdy vzniknou chyby diky automatickým opravám textu na PC, tabletu, ale to se dá mnohdy poznat.

Setkala jsem se se studentem VŠ, který chtěl úlevy kvůli poruchám učení (dys-), že nerozumí psanému textu - takového zaměstnance bych opravdu chtěla, když je v dnešní době písemná komunikace tak důležitá.

Příspěvek upraven 20.11.16 v 16:46

• Citovat
  • Upravit
461

Podobné téma jsem zakládala cca před dvěma týdny, ptala jsem se, zda má Emimino korektora. ¨
Ano, to co popisujete, mne neuvěřitelně štve. Čech, který neumí česky pořádně mluvit, natož psát, mne dráždí. Ale bohužel, nezvládat mateřštinu je „in“ a zkus někoho opravit. Okamžitě se dozvíš, že o lidech chybně se vyjadřujících jejich projev nic nevypovídá a naopak Ty máš houbeles co na práci, jsi osoba nevyrovnaná a řešíš si své komplexy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672

@sakota Můj pohled to ovlivňuje. Před chvílí jsem zrovna v sobě řešila, že nechápu, že lidi neví rozdíl v použití hold, holt ;).

V diskuzích mi ale upozorňování na gramatické chyby vadí, výjimkou jsou příspěvky, které jsou díky absenci správné gramatiky, na hraně srozumitelnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65458
20.11.16 16:45

@Adinal hold a holt, to je tu každý den několikrát
Holt stále někdo netuší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
20.11.16 16:45

Mně je jo fuk, znám pár Mudr., CSc., Ing., doc. a prof. a mají s pravopisem problémy. Naopak jsou excelentní ve svém oboru.
Tak si o člověku, co hodnotí ostatní podle znalosti pravopisu také myslím své :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová