Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Úroveň vyjadřování druhých lidí mě ovlivňuje velice. Nejen pravopis a gramatika, ale i stylistika, tedy jestli to má vůbec hlavu a patu a jestli je autorka schopna vyjádřit svou myšlenku. Podle toho k danému člověku přistupuju a utvářím si o něm obrázek. V současné době jsou strašně moderní všechny dys- poruchy, ale dle mého názoru se rozhodně reálné zastoupení těchto poruch v populaci neshoduje s četností příšerných příspěvků, které se ani nedají přečíst.
Neřeknu, když někdo vyrobí jednu dvě chyby, sem tam čárka. Já si taky po sobě příspěvky nečtu, abych si kontrolovala detaily.
@ivvet píše:
Mně je jo fuk, znám pár Mudr., CSc., Ing., doc. a prof. a mají s pravopisem problémy. Naopak jsou excelentní ve svém oboru.
Tak si o člověku, co hodnotí ostatní podle znalosti pravopisu také myslím své
Jako moje slova ![]()
@Petra Z I když jsem psala o tom, že nemám ráda upozorňování na gramatické chyby, tak jsem dnes začala zvažovat, že holt začnu dělat osvětu
.
Pak ještě používání mě, mně
.
@ivvet píše:
Mně je jo fuk, znám pár Mudr., CSc., Ing., doc. a prof. a mají s pravopisem problémy. Naopak jsou excelentní ve svém oboru.
Tak si o člověku, co hodnotí ostatní podle znalosti pravopisu také myslím své
Psaný projev je prostě vizitka člověka, ať chceš nebo nechceš.
A pokud na něj rezignuje vysokoškolsky vzdělaný jedinec, tak je to o to více smutné.
Pro upřesnění: mám za sebou 5 let studia češtiny a utekla jsem před státnicema na středoškolskou češtinářku, takže je to u mě trochu profesní deformace. Dřív mě hodně svrběly prsty abych v diskuzích opravovala, teď se ozvu jenn v případě, že chyba mění význam textu, abych tady nebyla označovaná za grammar nazy (i když asi trochu jsem
). Taky myslím dokážu poznat, co je chyba z nepozornosti a co je systémově špatně, rozuměj pisatel se neobtěžoval naučit se pravidla rodného jazyka (zrovna u shody je těch výjimek tak málo, že naučit se to opravdu lze a dokáže to téměř každý, pokud se o to snaží…) Docela mě překvapuje, kolik lidí se tu veřejně přizná, že jim to vadí a že to jejich pohled na autora ovlivňuje. Díky za upřímnost, jsem ráda, že v tom nejsem sama, komu je smutno z průměrné úrovně rodilého mluvčího.
edit: chybělo mi š ![]()
@sakota píše:
Pro upřesnění: mám za sebou 5 let studia češtiny a utekla jsem před státnicema na středoškolskou češtinářku, takže je to u mě trochu profesní deformace. Dřív mě hodně svrběly prsty abych v diskuzích opravovala, teď se ozvu jenn v případě, že chyba mění význam textu, abych tady nebyla označovaná za grammar nazy (i když asi trochu jsem). Taky myslím dokážu poznat, co je chyba z nepozornosti a co je systémově špatně, rozuměj pisatel se neobtěžoval naučit se pravidla rodného jazyka (zrovna u shody je těch výjimek tak málo, že naučit se to opravdu lze a dokáže to téměř každý, pokud se o to snaží…) Docela mě překvapuje, kolik lidí se tu veřejně přizná, že jim to vadí a že to jejich pohled na autora ovlivňuje. Díky za upřímnost, jsem ráda, že v tom nejsem sama, komu je smutno z průměrné úrovně rodilého mluvčího.edit: chybělo mi š
tak, když už jsme u toho, v tomto příspěvku máš čtyři hrubky a jeden překlep ![]()
@Amalthea píše:
tak, když už jsme u toho, v tomto příspěvku máš čtyři hrubky a jeden překlep
@tetaagáta píše:
Podobné téma jsem zakládala cca před dvěma týdny, ptala jsem se, zda má Emimino korektora. ¨
Ano, to co popisujete, mne neuvěřitelně štve. Čech, který neumí česky pořádně mluvit, natož psát, mne dráždí. Ale bohužel, nezvládat mateřštinu je „in“ a zkus někoho opravit. Okamžitě se dozvíš, že o lidech chybně se vyjadřujících jejich projev nic nevypovídá a naopak Ty máš houbeles co na práci, jsi osoba nevyrovnaná a řešíš si své komplexy.
Mícháš dvě různé věci - něco jiného je, udělat si názor na někoho podle jeho písemného projevu a něco jiného, dost trapného, je opravovat ho na kecacím fóru, pokud nejde o nějaký extrém, tak o gramatice přispěvatele taktně pomlčím
@Amalthea Prosím jmenovat. Překlep vidím a jednu chybějící čárku.
@Amalthea píše:
tak, když už jsme u toho, v tomto příspěvku máš čtyři hrubky a jeden překlep
Nepocitala jsem chyby, ale jsou tam.
PS: maturitni praci jsem napsala na osm stran A4. Chyby jsem mela dve, v interpunkci. Dnes by jich tam bylo urcite mnohem vice, s vekem blbnu ![]()
@Amalthea píše:
Mícháš dvě různé věci - něco jiného je, udělat si názor na někoho podle jeho písemného projevu a něco jiného, dost trapného, je opravovat ho na kecacím fóru, pokud nejde o nějaký extrém, tak o gramatice přispěvatele taktně pomlčím
Přesně, s tímto naprosto souhlasím.
Jinak, nemam tendenci nekoho opravovat, ale i psany projev o cloveku neco vypovida.
@sakota píše:
@Amalthea Prosím jmenovat. Překlep vidím a jednu chybějící čárku.
Ale, no tak. Když už zakládám takovou diskuzi a učím češtinu… pustila ses na hodně tenký led.
2 chybějící čárky, špatné skloňování a y/i
@Poison Eve Tak mi je prosím řekněte. Jsem schopná uznat, že jsem to zvorala a že tam ta chyba je, plácnout se do čela, že jsem zas jednou něco napsala jak trubka. Ale za sebe fakt vidím jen překlep, chybějící čárku a na konci - ok, chybějící mezeru mezi textem a edit poznámkou. Možná už taky slepnu a ve svém textu to nevidím.