Domácí práce a roční dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18177
20.12.21 21:33

@zuza92 Učící věž u nás frčí, i když hlavně od doby, co je schopná vylézt a slézt sama. Ale mističky na jako vaření teda dceru nebavily nikdy. Ona chce dělat přesně to co já a s opravdovými věcmi a nástroji. Teď tu hákuju na renovaci kuchyňky a často přemýšlím, jestli ji to vůbec bude bavit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.12.21 21:41

@Ba-stet Detskou kuchyňku nebo vysavač, úklidový set kup. U nás to teda frčelo docela dlouho. I dětské žehlící prkno a žehlička. Zabíralo to, že jsem si udělala své a děcka to samé na svém. Napřed se učí na hračkách. Pak nenásilně přejdou na opravdové :pankac:. Takže nejsou v šoku, když jim řekneš, že si vysají pokoj a setřou prach nebo poskládají sušičku. Nežehlíme doma už nikdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8729
20.12.21 21:50

Parní mop = zadnej kýbl. Robotickej vysavač = žádnej hluk. Obědy ze školní jídelny = žádný vaření. Koupelnu umývat, když je dítě ve vaně. Pořídit dětskou uklízecí sadu a může uklízet s tebou. Vysvětlit manželovi, že má taky ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.12.21 22:00
@Midaku píše:
Parní mop = zadnej kýbl.

Jaký máš parní mop? Spokojenost? Zvažuji pořízení. Máme teď všude dlažbu lesklou. Jenže jsem četla recenze. Nejsou moc lichotivé. Tak nevím, jestli ho pořídit nebo se na to vykašlat :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
20.12.21 22:01
@Kelsey píše:
@Ba-stet Detskou kuchyňku nebo vysavač, úklidový set kup. U nás to teda frčelo docela dlouho. I dětské žehlící prkno a žehlička. Zabíralo to, že jsem si udělala své a děcka to samé na svém. Napřed se učí na hračkách. Pak nenásilně přejdou na opravdové :pankac:. Takže nejsou v šoku, když jim řekneš, že si vysají pokoj a setřou prach nebo poskládají sušičku. Nežehlíme doma už nikdo.

No, ona je právě trochu jiná. Za prvý nesnáší všechno, co je speciálně pro děti (jakože dětské vidličky s kulatými hroty, dětská židlička, postýlka, autosedačka, lahev na pití…), když byla menší, moc ji netankovaly hračky. Svého času jsem si dělala starosti s tím, že si nehraje s ničím, co rozvíjí jemnou motoriku - navlíkání kroužků, vkládání tvarů, stavění kostek. Pak se ukázalo, že ona si to nejdřív nacvičí na pravdových činnostech (vkládání tablety do myčky, strkání svíčky do svícnu, mince do košíku, stavěmí pyramid z nákupu) a pak, když to ovládá, si teprve hraje s hračkama :D

Vaření ji fascinuje, kuchyňku přestavuju tak, aby byla ve stylu montessori - s tekoucí vodou, aby si mohla sama nalít pití, že tam bude mít svoje nádobí, aby mohla prostírat, později si tam připravovat svačiny. Zkrátka že to bude částečně na hraní a částečně její pracovní prostor v přiměřené velikosti :think:

Jinak o mopu uvazuju do budoucna, vileda dělá opravdový funkční :think: Ale to vidím tak ještě za půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
884
20.12.21 22:03

Nečetla jsem, ale mám to naprosto stejné. Prostě to dělám večer až usne. Ačkoli se mi taky nechce. A nebo přes den a nechám ho řvát, popřípadě ho sebou tahám v jídelní židličce na kolečkách a dávám mu na pultík různý kraviny a furt na něj musím mluvit :roll: 8o No je to náročný. Ale jinak by jsme asi zplesnivěly zachvili. :mrgreen: já teda furt doufám, že to jednou přejde. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
20.12.21 22:05

Mytí koupelny a vytíraní to jsem dělala vždy jak dcera spala. Vaření jsem dala s ní…jednoduché jídla..dceru jsem na tu chvíli vždy zabavila…vařečky, misky… jiné hračky… (hračky jsme schovávala na tří díly, vytáhla nové a staré schovala.. týden vždy stejné hračky pak změna…). A prostě je to o organizaci a dispilíně dítěte..nesahat kde nemá… já nevím já na mateřské měla navařeno, naklizeno, nakoupeno… horší pro mě je jak chodím do práce, dítě ve školce, kroužkxy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
20.12.21 22:17

Tak to znám taky no :D Vaření teda zvládáme, malá dostane hrnec a vařečku a vystačí si s tím půl hodiny. Navíc hračky v krabici, tak jí posadím před krabici a jen než všechno vytahá a prozkoumá, je to další půlhodinka..akorát má poslední dobou ve zvyku začít tlačit zrovna ve chvíli, kdy mám něco rozdělaného, takže umýt ruce, přebalit, dát hračku, zas umýt ruce a pokračovat. :lol: Vytírání musím řešit tak, že dám malou na chvíli do postýlky, jinak by se ráchala ve vodě. Kolikrát jí dám vlhčený ubrousky a jakože má něco vyčistit a snaží se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8729
20.12.21 22:24

@Kelsey červeno černej :mrgreen: ne, promiň, značku nevím, ráno se ti mrknu, snad si vzpomenu. Mám ho od bráchy z obchodu, řekla jsem, co chci, a on mi to dodal.. :) spokojená jsem moc, nenávidím kýble se špinavou vodou.. a s nástavcem na koberec nám to umyje i gauc, to je nejgenialnejsi funkce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
20.12.21 22:25
@Kolicek95 píše:
Jak zvládáte dělat domácí práce s takhle starým dítětem? Já poslední dobou moc ne :lol:. Kdysi to bylo v pohodě, dcera si vyhrála sama, případně na mě koukala a to ji bavilo, ale teď… :zed: Při vaření se nemůžu hnout z místa, mám ji jak kouli na noze, musím jí mít v ruce a vařit tou druhou rukou. Jakmile položím, řve. Pokud jí dám na linku, hrabe se mi v přípravách, což ne vždy je vhodné. Učící věž je objednaná, ale dodací doba 6 týdnů a já se bojím, aby měla úspěch :zed: U mytí koupelny strašný řev, protože se chce cákat ve vodě, případně řve, že nevidí. Bojí se vysavače. Pokud vezmu smeták, rozmetává mi kupičku smetí stále dokola, je to jak soutěž, kdo dřív. Vytírání je hrůza, hrabe se v kyblu, já trnu, že to na sebe zvrhne, tak jako tak jí musím pak celou převlékat, hrabání se v kbelíku navíc nepovažuji za příliš hygienické :roll:. Pokud dám kýbl do výše, například na stůl, řve, že se chce ráchat, občas nakluše i manžel, když to zahlédne, že jsem čuně dávat kýbl na stůl :lol:.Na vytřené podlaze se jí navíc rozjíždí všechny čtyři. Praní prádla je asi to jediné, co je jakž takž v pohodě, když pominu, že mi čerstvě vyprané a pověšené prádlo strhává ze sušáku na zem, už strhla i ten sušák. Žehlit nemůžu, strhává to prádlo z prkna, staví se o prkno, tahá za šňůru od žehličky, navíc na ni dosáhne. Žehlení jsem zcela odpískala. Kdysi jsem měla večery volné, teď uspím a běžím pracovat. Máme velký dům, takže to je pořád někde něco. Kdybych to mohla dělat průběžně během dne, tak by to bylo celkem rychlé, ale takhle si to nechat na večer není nic moc, jsem celkem stahaná, malá se celkem často taky budí, takže i nevyspalá. Přemýšlím, jak nastolit nějaký nový systém, jestli existuje něco, čím jí bezpečně zabavit nebo zapojit, abych mohla něco doma dělat, šlo by to pak mnohem rychleji. Nebo doufat, že to brzy přejde a já zas budu moct něco v klidu dělat. Na podzim jsem ji ještě dávala do nosítka, ale narostlo mi od té doby břicho. :lol:

Rocni dite ti ještě urcite spi po obede, tak uklizej a var v tu dobu. Kup si susicku a nemusis zehlit a nekde veset pradlo. Pockej az budes chodit do prace a mit dite, co chodi spat v 22 a vstava v 6 to uz cas nebudes mit vubec. A Pokud manza rve, at uklidi sam 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
20.12.21 22:25

@LethalfataL jak souvisi susicka s tim, ze bude v dome mene prachu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3871
20.12.21 22:28

Mluvíš mi z duše. Já teda vytiram, když pres den spí. Na to bych nemela nervy. Při vaření mi visí na noze a prudí. Dam ji na židli do rohu kuchyně a je spokojená. Nejhorsi je pro mě ale, že vylejza z jídelní židličky na stůl a v klidu se nenajim. Je to souboj s časem. Musíme vydržet. Uteče to a budem je ještě prosit, aby nám pomohli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.12.21 22:34
@Midaku píše:
@Kelsey červeno černej :mrgreen: ne, promiň, značku nevím, ráno se ti mrknu, snad si vzpomenu. Mám ho od bráchy z obchodu, řekla jsem, co chci, a on mi to dodal.. :) spokojená jsem moc, nenávidím kýble se špinavou vodou.. a s nástavcem na koberec nám to umyje i gauc, to je nejgenialnejsi funkce.

Jde o to, že jsem četla, že zem po parním mopu je víc mokrá, že to dělá šmouhy a stejně to je třeba šetřit běžným mopem. Tak proto zvažuju, jestli to koupit. V okolí parní mop nikdo nemá a zas nechci dávat peníze si něčeho a nesplní to požadavek. Aby byla podlaha pěkná a čistá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
20.12.21 22:50

Co se syn začal o tyhle věci zajímat, začala jsem jej do toho aktivně zapojovat. Cca od toho roku. Na vaření učící vez, do ruk misku, plastové příbory, varecku, atd, plus rád ochutnával, takže klidně ten mikro kousek syrové cibule, česneku, atd. Při vysávání jsem mu vždy dávala ruce na hadici, aby věděl, že to nekouse. Na vytirani parní mop. Od 15 měsíců mi pomáhá vyndavat a nandavat prádlo, nádobí, má lopatku a smetacek, s tím si vyhraje. Jinak máme velký dům se zahradou a bandu zvířat, takže to jinak ani nešlo. Vždycky jsem mu při tom říkala, jak je úžasný chlapeček a jak moc mi pomáhá, tak se cítil důležitý a pokračuje dál. Jinák když jsem musela něco udělat a synovi se nechtělo asistovat, tak jsem vzala ručník, dala ho na zem a na to misu s vodou. Pak jsem jen prevlekla :lol: to ho i drží i teď, ve 20 měsících :-) jinak vždy když přišel k něčemu novému a projevil zájem, tak jsem vysvětlila co to je a v nějaké baby verzi ukázala jak to dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.12.21 22:59
@Kolicek95 píše:
Jak zvládáte dělat domácí práce s takhle starým dítětem? Já poslední dobou moc ne :lol:. Kdysi to bylo v pohodě, dcera si vyhrála sama, případně na mě koukala a to ji bavilo, ale teď… :zed: Při vaření se nemůžu hnout z místa, mám ji jak kouli na noze, musím jí mít v ruce a vařit tou druhou rukou. Jakmile položím, řve. Pokud jí dám na linku, hrabe se mi v přípravách, což ne vždy je vhodné. Učící věž je objednaná, ale dodací doba 6 týdnů a já se bojím, aby měla úspěch :zed: U mytí koupelny strašný řev, protože se chce cákat ve vodě, případně řve, že nevidí. Bojí se vysavače. Pokud vezmu smeták, rozmetává mi kupičku smetí stále dokola, je to jak soutěž, kdo dřív. Vytírání je hrůza, hrabe se v kyblu, já trnu, že to na sebe zvrhne, tak jako tak jí musím pak celou převlékat, hrabání se v kbelíku navíc nepovažuji za příliš hygienické :roll:. Pokud dám kýbl do výše, například na stůl, řve, že se chce ráchat, občas nakluše i manžel, když to zahlédne, že jsem čuně dávat kýbl na stůl :lol:.Na vytřené podlaze se jí navíc rozjíždí všechny čtyři. Praní prádla je asi to jediné, co je jakž takž v pohodě, když pominu, že mi čerstvě vyprané a pověšené prádlo strhává ze sušáku na zem, už strhla i ten sušák. Žehlit nemůžu, strhává to prádlo z prkna, staví se o prkno, tahá za šňůru od žehličky, navíc na ni dosáhne. Žehlení jsem zcela odpískala. Kdysi jsem měla večery volné, teď uspím a běžím pracovat. Máme velký dům, takže to je pořád někde něco. Kdybych to mohla dělat průběžně během dne, tak by to bylo celkem rychlé, ale takhle si to nechat na večer není nic moc, jsem celkem stahaná, malá se celkem často taky budí, takže i nevyspalá. Přemýšlím, jak nastolit nějaký nový systém, jestli existuje něco, čím jí bezpečně zabavit nebo zapojit, abych mohla něco doma dělat, šlo by to pak mnohem rychleji. Nebo doufat, že to brzy přejde a já zas budu moct něco v klidu dělat. Na podzim jsem ji ještě dávala do nosítka, ale narostlo mi od té doby břicho. :lol:

Hlavně klid.. mám to samé, pořád mi visí na noze..to je prostě takové pitome období..já nahodim do šátku a udělám věci, u kterých mi fakt asistovat nemůže nebo potřebuju obě ruce.. pak sundám a dodělám s dítětem na noze :mrgreen: :lol: naštěstí třeba rád luxuje, takže to ho zabaví.. nebo míchá, takže dostane hrnec, míchačku a jedem :mrgreen: ale jinak jo.. řve, že nemůže vybírat kočičí záchod, řve, že nedosáhne na linku, že mu seberu vodu atd :think: to je prostě klasika… Já většinu věcí deka., když spí, zatím mi spí 2× denně..ale jen venku..tak litám jak fretka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný