Domácí práce a roční dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Kolicek95
20.12.21 20:51

Domácí práce a roční dítě

Jak zvládáte dělat domácí práce s takhle starým dítětem? Já poslední dobou moc ne :lol:. Kdysi to bylo v pohodě, dcera si vyhrála sama, případně na mě koukala a to ji bavilo, ale teď… :zed: Při vaření se nemůžu hnout z místa, mám ji jak kouli na noze, musím jí mít v ruce a vařit tou druhou rukou. Jakmile položím, řve. Pokud jí dám na linku, hrabe se mi v přípravách, což ne vždy je vhodné. Učící věž je objednaná, ale dodací doba 6 týdnů a já se bojím, aby měla úspěch :zed: U mytí koupelny strašný řev, protože se chce cákat ve vodě, případně řve, že nevidí. Bojí se vysavače. Pokud vezmu smeták, rozmetává mi kupičku smetí stále dokola, je to jak soutěž, kdo dřív. Vytírání je hrůza, hrabe se v kyblu, já trnu, že to na sebe zvrhne, tak jako tak jí musím pak celou převlékat, hrabání se v kbelíku navíc nepovažuji za příliš hygienické :roll:. Pokud dám kýbl do výše, například na stůl, řve, že se chce ráchat, občas nakluše i manžel, když to zahlédne, že jsem čuně dávat kýbl na stůl :lol:.Na vytřené podlaze se jí navíc rozjíždí všechny čtyři. Praní prádla je asi to jediné, co je jakž takž v pohodě, když pominu, že mi čerstvě vyprané a pověšené prádlo strhává ze sušáku na zem, už strhla i ten sušák. Žehlit nemůžu, strhává to prádlo z prkna, staví se o prkno, tahá za šňůru od žehličky, navíc na ni dosáhne. Žehlení jsem zcela odpískala. Kdysi jsem měla večery volné, teď uspím a běžím pracovat. Máme velký dům, takže to je pořád někde něco. Kdybych to mohla dělat průběžně během dne, tak by to bylo celkem rychlé, ale takhle si to nechat na večer není nic moc, jsem celkem stahaná, malá se celkem často taky budí, takže i nevyspalá. Přemýšlím, jak nastolit nějaký nový systém, jestli existuje něco, čím jí bezpečně zabavit nebo zapojit, abych mohla něco doma dělat, šlo by to pak mnohem rychleji. Nebo doufat, že to brzy přejde a já zas budu moct něco v klidu dělat. Na podzim jsem ji ještě dávala do nosítka, ale narostlo mi od té doby břicho. :lol:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
266
20.12.21 20:56

To je hezký, že domácí, zcela neschopný. ale přechytralý gaučák nakluše poučit, že se kýbl na stůl nedává, ale aby hlídal nebo vytřel to ne. :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35528
20.12.21 20:56

Nemáš moje dítě, to je jak přes kopirak :lol: U nás docela fungovala ohrádka, ale jen na to nejnutnější. Jinak taky dělám buď v poledne kdyz spi, nebo večer a nebo když přijde táta a zabavi ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2424
20.12.21 20:59

Buď zapojíš manžela aby malou víc hlídal nebo si úklid budeš muset nechávat až na večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
20.12.21 21:02

Kdyby dostala v kuchyni při vaření hrnec poklici a vařechu nebavilo by jí to?
Když vytíráš dát jí lavor ať se ráchá a pak jí převlečeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
20.12.21 21:15

Chlapa bych nakopla s rozběhem. Ať hlídá, udělá to on a nebo drží ústa. Jinak já si dám dobrý kafe. Psychicky se připravím a prostě děláme vše spolu. Vařím, tak vaří taky. Vykramuje si něco z linky a napodobuje mě. Vytírám, tak dostane hadřík do ruky a šmudlá zem vedle mě. Vysávám, dám do ruky náhradní hubici a vysává se mnou atd… atd. Vždy se to dá nějak vymyslet. Naopak mi přijde, že když se zakazuje, že to ne a toto ne (přitom o nic důležitého nejde) dělají pak ti prcci naschvály, aby sis jich místo práce všímala.

A můj osobní typ. Kup si sušičku na prádlo. Budeš mít doma méně prachu a odpadne opruz se žehlením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
20.12.21 21:16

Mám skoro dvouletou a je to to samy. Věcně na ruce, věcně řve. Buď se stará Tatinek než něco udělám, ale častěji vytiram večer a to i v době kdy nejmladší ještě nebyla, přes den dělám čisté jen vaření a prádlo, když spí tsk obvykle spím taky protože jsem z ni fakt tak utahana, ze usinam za chůze. A to mám ještě dvě starší k tomu. Jediný co mě uklidňuje, že i tohle jednou skončí. A bude samostatnejsi a rozumnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
20.12.21 21:17

Mam 11m. Nastesti se teda neboji vysavace. Takze pri vysavani lozi za mnou a taha mi snuru a tak, nekdy teda taky place a to mam takovy baby vak, kde kouka dopredu a docela ji to na tu chvilku bavi.

Vareni je u nas peklo, protoze vsechno je ted ham, musi vsechno ochutnat, takze taky model koule na noze a jeci “HAAAAAM” :lol: bud ji dam jidlo na zem na talirek/do zidlicky- nejakou krupku, nakrajenou zeleninu, banan..nebo oteviram spodni skrinky v lince a ona si hrabe. Znamena to teda pak zas 15min uklid kuchyne :lol: :zed:

Pri veseni pradla ji nechavam v kosiku vlhky ponozky, s tim si chvili vyhraje.

Vytirani musi hlidat tatinek nebo v zidlicce, taky mi do toho leze.

Zbytek si proste kouskuju po 10min. A jednou tydne mi chodi pani na velky uklid koupelny atd, ja delam proste bezny provozni kazdodenni, mame velkeho psa.

Takze doporucuju zapojit tatinka a eventualne nejakou vypomoc ;)
Jo a udelala bych si treba krabici se zajimavejma vecma, co si nekam schovas a budes ji to davat na zabaveni a ty veci stridat, u nas funguje vsechno novy a idealne to, co neni hracka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3318
20.12.21 21:23

Při vaření jsem dávala misky, vařečky a do misky jsem třeba nasypala křupky. Ona si to míchala, ochutnávala a bavilo jí to, když se dere na linku, přijde na řadu učící věž. Dám jí třeba 3 misky, nasypu trochu čočky, těstovin, rýže a to jí dokáže zabavit fakt na dlouho. Když myju koupelnu tak se taky cáká ve vodě, to nějak neřešim, pak jí převlíknu. Vytírám v poledne, když spí a žehlim tak 1× týdně večer, když spí. Ostatní věci jako prach, pračka to dělá se mnou. Jo trvá mi to 3× tak dlouho to je pravda, ale kdybych to měla dělat po večerech tak pak padám na pusu a budu nervní a protivná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4053
20.12.21 21:26

Učící věž u nás vaření zachránila. V přípravách se samozřrejmě hrabat chce, ale docela se dá korigovat, na co dosáhne. Jen je třeba počítat s tím, že se nají během vaření a až jídlo bude hotové, nebude mít hlad :lol: Na vytírání doporučuji nějaký automatický mop typu Kaercher FC, voda je hezky schovaná a hlavně ta špinavá zvlášť. Vysavač pořídit robotický, pokud to u vás dispozice umožňuje. U nás se děti občas zabavily i tím, že ležely na posteli a vysavač fascinovaně pozorovaly. Nebo se na něm bude zkoušet vozit. Na mytí koupelny je nejlepší dítě umístit do vany, nechat ho se ráchat a mýt ostatní. A hlavně pevné nervy a snažit se zachovat klid :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
20.12.21 21:28

To ještě dlouho nepřejde, prostě chce dělat to co ty. U nás se musel zapojit i tatínek a taky došlo k redukci prací a navýšení tolerance k bordelu. Upřednostňujeme vztahy před procesy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
20.12.21 21:28

To vyznělo možná blbě, tatínek je velmi schopný, dodělává práce na baráku, občas vytře, občas uvaří, koupe každý den a chvíli si večer s malou hraje, to uklidím kuchyň. Ale taky dost pracovně vytížený. A taky čistotný, rozhodně víc, ně já. Jakože nic nekomentuje, ví, že toho mám nad hlavu, ale kýbl na jídelním stole nebo lince ho prostě pohorší. :lol: Jinak mi v životě neřekl, že je někde bordel, spíš opačně pochválí, že někde něco pěkně prokouklo ( po stěhování stále občas někde vycídím nějaký kout).

• Citovat
  • Upravit
18177
20.12.21 21:30

Pro mě to bylo nejhorší od půl roku do roka, od tý doby se to zlepšuje každým týdnem. Já teda přiznávám, že domácnost vedu spíše podprůměrně a z úklidu se nepo*eru. Beru to tak, že na půl úvazku pracuju a něco holt musí být ošizený - nechci, aby to bylo dítě, nemůžu moc šidit práci a vážím si i svého odpočinku a zdraví. Něco holt převzal manžel, něco se dělá míň, než by se mělo, nebo než by mi vyhovovalo. Kdyby měl muž na cokoliv jakékoliv pindy, trvala bych na tom, aby se to stalo jeho výsostným úkolem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
20.12.21 21:30
@bublinek píše:
Kdyby dostala v kuchyni při vaření hrnec poklici a vařechu nebavilo by jí to?
Když vytíráš dát jí lavor ať se ráchá a pak jí převlečeš?

Poklice s hrncem jí baví méně, než to,.co dělám já..ale ten lavor je dobrý nápad, to zkusím. :)

• Citovat
  • Upravit
1540
20.12.21 21:31

Přiznám se, že jsem to nečetla celé, ale vydrž, bude to lepší :) kolem roku byla dcera na zabití - všude lezla, do všeho narážela, všechno shazovala a do toho mi visela na ruce/noze/hlavě. Zlomilo se to před druhým rokem a teď ve 2,5 je to skvělej parťák a pomocník :) včera za mě třeba vytřela mopem chodbu a uválela vanilkový rohlíčky :lol:

A mimo jiné mě maeřství naučilo, že domácí práce nilam neutečou a když nebude pro jednou utřený prach, tak se to nepos… že i to jídlo si můžeme klidně objednat domů a nic se nestane. A taky jsem si pořídila sušičku a robotickej vysavač ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný