Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@g.sandova
Toho se opravdu nebojim![]()
Ji, když vidím ty matky, co z těch kluků dělají a jaké jsou pak tchýně…
Nevím, ten můj vaří, já nevarím vůbec. Jinak mu musím říct, je docela línej.
Mohl by mi zkusit něco říct. Jako už jsme na toto téma měli řeč. Už si nedovolí. Mně přijde, že to chlapi dost zkouší, ženská se nesmí dát
Příspěvek upraven 01.09.19 v 21:47
Zvládne většinu práci co já. O domácnost se staráme oba, podle toho kdo je doma a kdo má volno. Já dělám ranni-odpoledni, manžel krátký dlouhý týden 12h směny. Zvládne uvařit, uklidit, práci na zahradě, postupně rekonstruujeme byt. S domácími pracemi pomáhají i děti (9 a 10let). Prostě děláme všichni všechno podle svých možností a schopností.
Vsechno doma delas sama a jeste rype. To je smutny. Muj muz se take nepretrhne, ale v 99% aspon nekeca.
@Anonymní píše:
Maminky, chtela bych se vas zeptat jak vam v domacnosti pomaha partner? Co se tyka deti, domu, zahrady?
Mame domecek a dve deti, vse okolo zahrady delam ja, doma uklizim ja, varim, peru atd…(vse co k domacnosti s domem a zahradou patri).,sekam travu. Vozim a vyzvedavm dceru ze skolky, resim program, uspavam, 2× denne varim teple jidlo(obed a veceri).Muj chlap mi pomuze deti vykoupat a obcas ulozit, jezdi z prace pozde domu, ma sve konicky, ve kterych mu nebranim.Dnes mi rekl, ze jsem moderni matka, ktere se nic nechce a ze to co delam je uplne normalni a delam toho malo. Docela se me to dotklo, jelikoz se snazim delat maximum pro rodinu a domacnost. Zajimalo by me jestli jsem opravdu jen moderni matka, jak on si myslinebo je to on, co je tak pohodlnej…
U nás doma dělám komplet vše já, manžel mi teda občas umyje nádobí. Ale zas on na to má právo, máme to rozdělené tak že on vydělává a já jsem žena v domácnosti.
Jsem doma s pulrocnim miminkem a v podstate delam ve vsedni dny vetsinu uklidu, pece o syna a varim skoro kazdy den veceri - obed jim studeny a tak cca jednou do tydne si veceri objedname rozvozem misto abych varila. Za dva tydny pujdu na jeden den tydne zpet do prace tak se o syna bude starat pritel ten cely den. Jinak s domacnosti mi o vikendu pomaha, ale ve smyslu ze ho pozadam co je potreba a on to udela, sam od sebe neudela nic, coz mi ale vylozene nevadi, aspon to mam pod palcem
vetsinou ho poprosim o vysati, veseni pradla, mycku, atd. Pomaha mi bez remcani, je to fajn chlap, kdyby mi rekl to co ti rekl tvuj muz, asi bych byla dost nastvana a rekla bych mu at si to jde na par dni vymenit. Nastesti nemam doma vola, tak nam to funguje bez problemu ![]()
@Anonymní píše:
@Ijen
Reakce byla na to, ze jsem nesklidila ze snidane ze stolu livance…bohuzel jsme spechali na navstevu a kdyz jsme vecer dorazili domu, tak na mi to vycetl. Bohuzel jsem to uplne rano vypustila z hlavy.
No, to je fakt strasnej průšvih. On nemá ruce, ze to nemohl uklidit sam, kdyz jsi treba na tu navstevu vypravovala deti prip. chystala něco jineho? Tvl to by mi mohl, delat se s livancema a jeste pak poslouchat takovyhle kecy:(
To jako sorry ale to by byla poslední snidane, co bych mu delala. Podekuje aspon za to jidlo, co mu uvaris? Nebo to je taky tvoje samozrejma povinnost? Jako muj taky obcas pinda, kdyz neni neco podle jeho predstav, ale dela toho dost i tak, vari pomalu líp jak ja, deti uspi, vyvenci je i psa… Kdyz jsme u tchanu na baraku behem jejich dovolené, ja zalevam v dome a truhliky na okne, on zahradu a driv ji i posekal, ted uz na to maji techniku
Uklid ho tedy moc nebere, to je spíš moje prace, on si teda po sobe uklidi kuchyn kdyz vari, jinak je radši vyzenu ven vsechny a v klidu si vytru, to je pro me nejvetsi pomoc, kdyz mam na praci klid. Nebo si vezme malou na starost, ven a ja delam neco se starsim, logopedii nebo něco hrajeme, nekam jdem, abysme na to meli klid. Pohlida mladsi kdyz musim s klukem k dr. a on zrovna nikam nemusí (pracuje z domova nebo ji vezme s sebou do kanclu, da ji razitka, papir, tuzku a ma asi tak 10 min.klid na praci, nez ji to omrzi a zacne vyzadovat spolupráci
). No asi si nemuzu stěžovat, myslim ze kdybych mela hlidani a sla driv do práce, ani by necek. Kecy typu ze jsem taky bordelar apod.mel jen, kdyz jsem na nej vyjela kvůli jeho věcem co se vsude valely. Takze je vzdy posbiram a hodím do nějaké igelitky, krabice at si to pak prebere, ja nebudu cuchat k ponozkam a zkoumat zda uz jsou na vyprani, pokud teda nestojí v koute
Jinak mi zakladatelky situace spis připomíná ten vtip, jak chlap prijde domu, vidi vsude silenej binec, vytahany role toaletaku, hračky vsude, odpadkovej kos vysypanej, v koupelne spoust, lekne se co se stalo a pak najde manzelku v loznici s knížkou a ptá se ji, co to ma znamenat, co se tu děje - a ona mu s klidem a usmevem odpovi:„vis jak se me vzdy po prichodu domu ptas, co jsem tu sakra cely den dělala? Tak dneska jsem nedělala nic“ ![]()
Tak mu oznam, že jakožto „moderní matka“ jdeš 2× týdne do fitka a o víkendu na víno s kámoškou. A ještě by ses mohla vrátit na půl úvazek do práce a polovina věci by byla na něm. Já bych ho hnala.
Případně, když „se ti teda nechce“ tak by „se mohlo“ pár dní nenakoupit, neuvařit, nevyprat, nechystat milion věcí, to by čučel, jak se nic bez tebe neudělá samo.
Ale obávám se, že v základu se nezmění, prostě je to typ chlapa, co si myslí, že mu ženská bude obstarávat full servis a stejně bude dál vysírat. ![]()
@Anonymní píše:
Maminky, chtela bych se vas zeptat jak vam v domacnosti pomaha partner? Co se tyka deti, domu, zahrady?
Mame domecek a dve deti, vse okolo zahrady delam ja, doma uklizim ja, varim, peru atd…(vse co k domacnosti s domem a zahradou patri).,sekam travu. Vozim a vyzvedavm dceru ze skolky, resim program, uspavam, 2× denne varim teple jidlo(obed a veceri).Muj chlap mi pomuze deti vykoupat a obcas ulozit, jezdi z prace pozde domu, ma sve konicky, ve kterych mu nebranim.Dnes mi rekl, ze jsem moderni matka, ktere se nic nechce a ze to co delam je uplne normalni a delam toho malo. Docela se me to dotklo, jelikoz se snazim delat maximum pro rodinu a domacnost. Zajimalo by me jestli jsem opravdu jen moderni matka, jak on si myslinebo je to on, co je tak pohodlnej…
Tak v prvni rade jsem straaaasne rada ze jsem zde trable resila za svobodna protoze dnes mame vsechno vyjasneno a zname sve reakce ktere maji sva meze…v druhe nechapu jak po takove dobe teprve resite co kdo ma delat…jste na vsechno preci dva…
a uzasnakovi deti maji rodice kteri jsou budto schopni se na vychove a chodu domacnosti domluvit nebo dve neschopna individa. ![]()
@Anonymní píše:
@Ijen
Reakce byla na to, ze jsem nesklidila ze snidane ze stolu livance…bohuzel jsme spechali na navstevu a kdyz jsme vecer dorazili domu, tak na mi to vycetl. Bohuzel jsem to uplne rano vypustila z hlavy.
to tě takhle buzeruje furt?
Neváží si toho, co děláš a podle mě toho děláš až moc. co dělá on? Stará se o barák, uklízí občas po sobě atd?
jestli ty nejsi na úrovni domácí služky, která dělá vše, chlapa si rozmazlila a ten si toho evidentně nijak necení, ještě pyskuje. nevařila jsem nikdy 2×, nedělala ybch vše okolo zahrady, nedělal bych se sebe ženskou, která mužíčka obskakuje, i když je na mateřský. Pak půjdeš do práce a myslíš si, že ten rozcapenec hned nastoupí druhou směnu doma, aby ti pomohl? Pochybuju…
pokud má chlap čas na koníčky, jistě bude mít čas i an drobné práce v domácnosti.. Ty máš čas na koníčky?
nenech se zmanipulovat do pozice, že jsi líná moderní žena. to on podle popisu spíš vypadá na líného tradičního muže ![]()
U nás vařím já i manžel. Vysává a vytírá robot. Myčku plním já nebo děti. A takové ty práce žehlení, mytí oken, práh dělám já. Na zahradě manžel seče
@Anonymní píše:
Opravdu mi to posledni dobou pripada jako by se snazil se mnou manipulovat a jelikoz jsem se zacala branit, tak se mu to moc nelibi.
Ja jsem se vlastne vzdala vseho, na prvnim miste jsou u mne deti, takze veskery cas se snazim venovat jim. Dcera uz je vetsi, je skvela, dost si spolu hrajeme, mluvime a blbneme.Je to moje velka opora.Syn je jeste malej, ale je to muj uzasnak😊
Dobře děláš, že se nenecháš manipulovat a ponižovat. Chlapům občas připadá, že domácnost a děti jsou hračka
A nějak jim chybí respekt k tomu, co všechno pro ně a pro rodiny ženy dělají a obětují.
Být s dětma, když jsou malý je úžasný ![]()
@Anonymní píše:
@Ijen
Takže on byl celý den doma sám a ještě ti vynadá, že jsi něco neuklidila? Snídal je předpokládám taky
No podle mě nejsi moderní matka, ale „blbá“ (psáno s nadsázkou), která kolem chlapa lítá a ten nedělá absolutně nic. Nech také něco na něm, jinak se sedřeš ![]()
@g.sandova

Toho se opravdu nebojim