Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky chtěla sem se zeptat máme moc malin a nechci aby zase zhnily..Napadlo mě taky udělat šťávu ..Neméte prosím nějaký dobrý receptík děkuji ![]()
Karinkaaa, já našla něco po babičce:
2l šťávy z malin, 3,5kg cukru.
Zralé maliny rozmačkáme, přidáme k nim několik lžic cukru moučka a ve skleněné (smaltované bez oťuku) nádobě směs necháme několik dní stát - v chladu (sklep, chodba). Pak procedíme přes plátno, přidáme cukr a zahřejem k bodu varu. NEVAŘÍME! Plníme za horka do lahví a dobře uzavřeme.
Já nikdy nedělala, nikdy jsem totiž neměla tolik malin
.
Anebo ještě jedna varianta:
1l ovoce, 1l vody, 1 lžička kyseliny citr., 1,5kg krystalového cukru.
Maliny vypereme, dáme do skleněné (kameninové bez oťuku) nádoby, přidáme špetku kys. citronové, zalijeme studenou vodou tak, aby byly ponořené a necháme 24 hodin stát. Pak šťávu přecedíme přes plátno, přidáme cukr a necháme dobře rozpustit (můžeme míchat - je to rychlejší). Šťávu nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme do chladna. Podobně můžeme připravit šťávu z jiných druhů ovoce.
Kari, a kdyby se ti nechtělo crcat se se šťávou, tak si ty maliny zamraž do kelímků (od Ramy, sádla). Můžeš pak použít třeba v zimě na koláče, do knedlíků
.
No děkuji moc ale asi je dám fakt zamrazit budu mít plný mražák malin ale je škody aby tam zhnily ![]()
Ahoj! Tak my s úspěchem děláme šťávy dle Balaštíka. Pro každou věc je trošku jiná navážka cukru, ale popravdě jde to i od oka.
Vezmu ovoce (dělali jsme i jablka, mirabelky, maliny, třešně, citróny, hrušky, broskve… prostě co je zrovna po ruce), nahážu do hrnce a vařím na mírné plotýnce, aby to pustilo šťávu, kterou postupně odebírám. Pak se do toho ještě za horka vmíchá normální cukr a pak případně kyselina citrónová, pokud je to mdlé nebo příliš sladké a nakonec se to vysterilizuje při 80°C dvacet minut (prostě jako když zavařujem ovoce). A je to. Momentálně máme ve špajzu takovéto šťávy i skoro dva roky staré a neplesniví. Zavařujem to do klasických omnia flašek a pak jen přelíváme do flašek od vína s korkovým uzávěrem. Pokud ale máme k dispozici flašky os vína nebo tvrdého alkoholu s těma kovovýma šroubovacíma uzávěrama, tak upřednostňujem ty, případně flašky od kečupu. Po otevření skladujeme v ledničce. Nevím, jestli se to musí, ale pro jistotu. ![]()
Jinak zbytky ovoce zpracováváme na povidla nebo marmelády, podle druhu. Takže stoprocentní využití ![]()
Dobrý den.
Vezměte 10 pomerančů a deset citronů. Nastrouhejte kůru ze tří od každého a ze všech vymačkejte šťávu. Dejte vařit litr vody s kilem cukru a přidejte kůru. Až se začne voda vařit, přidejte vymačkanou šťávu a nechte tak tři minuty vařit. Zceďte a přelijte do lahví. Řeďte dle chuti.
Ahoj, my je děláme ze všeho možného ovoce ze zahrady (jablka, hrušky, jahody, rybíz, třešně, švestky…) pomeranče, mrkve, bezinek, lipových květů, pampelišky a nejlepší je z kopřiv ![]()
Na ovoce používáme odšťavňovač, bylinky se snadno vyvaří.
Ahojky holky, nevíte zda-li lze udělat šťáva ze špendlíků? a jaká je?