Domácí šťáva

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
378
29.9.10 14:24

Domácí šťáva

Ahojky, ráda bych se zeptala, z čeho všeho děláte domácí šťávu, docela bych nějakou zkusila, bez všech těch sajrajtů, které do toho výrobci dávají. Jde z něčeho udělat i teď v tomto období? Jak tak dlouho domácí šťáva vydrží? Moc děkuji za všechny odpovědi, rady a inspiraci :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13503
29.9.10 14:53

Zajimavy dotaz a jsem velmi zvedava na odpovedi :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
29.9.10 14:59

Taky bych měla zájem o info.S čeho,jak atd..Láká mě to už dlouho.Kupuji teda bio štávu,ale stojí 150kč a vypitá je raz dva :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19976
29.9.10 15:24

na netu je toho dost…

Vyzrálé ovoce opláchneme a odměříme 3 půllitry do velké láhve od okurek o objemu 3,5 l.Rukou dobře rozmačkáme. Přidáme 1 lžíci kyseliny citronové a zalijeme 3 půllitry vody. Láhev povážeme plátnem a necháme 24 hodin stát.
Po této době přes látkový pytlík vše dobře prolisujeme. Nalijeme do 5l nádoby a přivedeme k varu. Přidáme 1,75 kg cukru a dobře promícháme až se cukr rozpustí. Pěnu, které se tvoří na povrchu sběračkou sbíráme.Po krátkém varu, když už máme pěnu sebranou a v nádobě je čistá šťáva, odstavíme z ohně. Do dřezu napustíme asi do 5 cm výšky studenou vodu a do ní postavíme hrnec s horkou šávou. Mícháme a měříme teploměrem teplotu. Když klesne po chvilce na 80 C, plníme šťávu takto horkou do 1,5 l PET lahví od dobré vody a pod. Naplněnou láhev s horkou šťávou hned dobře uzavřeme. Z této dávky je podle druhu ovoce okolo 3 l hotové šťávy.
Praktické poznámky:
Ovoce se dobře lisuje přes pytlík z diolenu. Umělé vlákno je daleko pevnější než plátno a nepropustí tolik pevných částí jako plátno. Sbírání pěny při varu šťávy je mnohem snadnější, je ji méně. Nejlepší jsou bílé plastové lahve s „vroubky“ například od Korunní minerálky, ale lze použít i jiné bílé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
29.9.10 15:47

Tweety no to asi je,ale zakladatelka se ptala z ceho to delat ted,cili z jakeho tebou uvedeneho prezraleho ovoce,kdyz toho v obchode moc neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
29.9.10 16:15

Ahoj, já většinou dělám šťávu z květu černého bezu, ale dá se dělat i z plodů. Jestli ještě není moc pozdě, plody u nás ještě jsou, nevím, jak jinde.

2,5kg bezinek bez stopek (zralých, černých), 800g cukru, 2 hřebíčky, kousek vanilky (já dávám vanil. cukr 2ks).

Plody vylisuju na mlýnku a šávu vařím s hřebíčky (má se i s vanilkou) 15 minut. Pak přidáme cukr (já i ten vanilkový) a vaříme dalších 15 minut - na mírném ohni, pomalu. Nechám vychladnout a stočím do lahví - já do skleněných od chlastu (ten se u nás nepije, tož si jdu do hospody vyžebrat :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
29.9.10 16:39

Ahoooj Radu :mavam:,posledni veta me rozesmala,si te dokazu predstavit jak zebras v hospode o prazdne flasky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
29.9.10 16:43

Ahoj Tami :mavam: . Jo jo, je to prdel, když jde člověk jako já žebrat do knajpy o flašky… :mrgreen: :mrgreen: . A že je u nás ta knajpa hnusná, zahulená, sam ožrala… :poblion: :lol: . Ale co by člověk neudělal pro zdravý sirupek, že? Anebo vaječný koňáček na vánoce :lol: :lol: . Ten už mám letos hotový, héč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
29.9.10 17:19

Joooooo?Toz skoda,ze bydlis tak daleko..Hned bych se stavila a bychom se ozraly :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
29.9.10 18:03

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To jo :lol: . Akorát nevím, jak moc by jsme se z toho „spraly“, bo je to sladké jak ho*no z nutrie… :mrgreen: :mrgreen:

A jinak mě dneska u večeře ještě napadlo, že určitě někdo dělá i pomerančovou a citronovou šťávu, já asi vyzkouším:

http://www.toprecepty.cz/…onova-stava/

Ale musím říct, že nebýt tohoto dotazu, tak by mě to asi nenapadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
29.9.10 18:42
radúna píše:
Ahoj, já většinou dělám šťávu z květu černého bezu, ale dá se dělat i z plodů. Jestli ještě není moc pozdě, plody u nás ještě jsou, nevím, jak jinde.

2,5kg bezinek bez stopek (zralých, černých), 800g cukru, 2 hřebíčky, kousek vanilky (já dávám vanil. cukr 2ks).

Plody vylisuju na mlýnku a šávu vařím s hřebíčky (má se i s vanilkou) 15 minut. Pak přidáme cukr (já i ten vanilkový) a vaříme dalších 15 minut - na mírném ohni, pomalu. Nechám vychladnout a stočím do lahví - já do skleněných od chlastu (ten se u nás nepije, tož si jdu do hospody vyžebrat :lol: ).

Z květů černého bezu dělá šťávu babička a to mě právě inspirovalo, že bych si taky mohla nějakou zdravou udělat. Ze zralého bezu jsem dělávala likér (bezinky, káva, rum,…) ten se pil na lžíce, ale byl také dobrý. Šťávu ze zralého bezu jsem neznala … Udělat si šťávu z pomerančů nebo citronů to je super nápad :palec: . Vůbec by mě to nenapadlo, z citronů - to je ta slavná citronáda ne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
29.9.10 21:28
radúna píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To jo :lol: . Akorát nevím, jak moc by jsme se z toho „spraly“, bo je to sladké jak ho*no z nutrie… :mrgreen: :mrgreen:

Ty toz Radu vsak by urco nezustalo jen u toho vajecnaku :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
30.9.10 09:46
kmacek píše:
Z květů černého bezu dělá šťávu babička a to mě právě inspirovalo, že bych si taky mohla nějakou zdravou udělat. Ze zralého bezu jsem dělávala likér (bezinky, káva, rum,…) ten se pil na lžíce, ale byl také dobrý. Šťávu ze zralého bezu jsem neznala … Udělat si šťávu z pomerančů nebo citronů to je super nápad :palec: . Vůbec by mě to nenapadlo, z citronů - to je ta slavná citronáda ne :-)

Kmaček, tys mě ale inspirovala tím dotazem. Samotnou by mě asi nenapadlo vyrábět si šťávu :palec: . Tak nějak jsem nad tím totiž ani letos nepřemýšlela. :-D .

Taminka píše:
radúna píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To jo :lol: . Akorát nevím, jak moc by jsme se z toho „spraly“, bo je to sladké jak ho*no z nutrie… :mrgreen: :mrgreen:
Ty toz Radu vsak by urco nezustalo jen u toho vajecnaku :wink:

Tami, to určitě nezůstalo, vidíš? To by jsme si spravily chuť nějakým dobrým vínkem, co? :dance: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
30.9.10 10:11

Radus dobre vinko to ja muzu :wink: Mnam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
30.9.10 10:18
radúna píše:
kmacek píše:
Z květů černého bezu dělá šťávu babička a to mě právě inspirovalo, že bych si taky mohla nějakou zdravou udělat. Ze zralého bezu jsem dělávala likér (bezinky, káva, rum,…) ten se pil na lžíce, ale byl také dobrý. Šťávu ze zralého bezu jsem neznala … Udělat si šťávu z pomerančů nebo citronů to je super nápad :palec: . Vůbec by mě to nenapadlo, z citronů - to je ta slavná citronáda ne :-)

Kmaček, tys mě ale inspirovala tím dotazem. Samotnou by mě asi nenapadlo vyrábět si šťávu :palec: . Tak nějak jsem nad tím totiž ani letos nepřemýšlela. :-D .

No mě to bohužel napadlo taky až teď, kdy už nejsou žádné maliny, jahody, višně, … Tak přemýšlím, z čeho jiného by to šlo :nevim:. Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný