Nadměrná vzdušná vlhkost

11502
28.9.10 12:13

Nadměrná vzdušná vlhkost

Ahoj, zoufalá prosí o radu, ty kteří s tím mají zkušenost nebo nad ní zvítězili. Sice vlhkoměr doma nemáme, ale je evidentně jasné, že máme vysokou vzdušnou vlhkost. Jsme nově nastěhovaní, barák je 20 let starý. Před 2 lety jsme měnili okna za plastová. Nyní ale bojujeme s plísněmi, které mi začínají ničit vše, nechce se mi nic vyhazovat (máme skoro vše úplně nové a peníze jen tak tak). Když už tedy něco nemůžu vzít Savem proti plísním, tak to s těžkým srdcem vyhazuji, ale nábytek vyhodit nemůžu. Dokonce plísní byla chycená i právě ta nová okna a vnitřní parapety. Koupila jsem si odvlhčovač od Ceresitu, ale to bychom jich museli mít v místnosti nejméně 20, ten jeden na to nestačí. Okna se nám dost zamlžují a rosí. Ve vyhledávání jsem narazila na článek, že je to běh na dlouhou trať a finančně náročné, ale nikde nepsali konkrétně jak se té vlhkosti dá zbavit a proto prosím o tuto radu, jak se zbavit vlhkosti a tím pádem následných plísní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1100
28.9.10 12:20

Jsme v novém, zatím netopíme. Ale z loňské zimy už vím jak to bude. Jakmile začneme topit - každé ráno budme mít na oknech tak 40cm dole oroseno. Každé ráno na všech oknech utírám - jinak by to plesnivělo. Máme všude okna na mikroventilace a v obýváku - který máme dohromady s kuchyní a jsme tady nejvíc mám skoro celou zimu otevřenou ventilačku nonstop. Taky hooodně větráme, jsme ze starého bytu zvyklí tak na 20 stupňů takže studený odchov. Topíme max na 22. Studený vzduch je suchý a vlhkost odvádí. Takže když v zimě větráš je to nejefektivnější odvlhčovač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
28.9.10 12:20

Větrat,větrat,větrat a pak ještě větrat :palec:
ted je teda na to blbý počasí,ale vlkoměr máme,tak píšu ze zkušenosti. celej den větrám prakticky když jsem doma jsou okna otevřená pořád.(když není topná sezona samo).Vlhkost klesne až o 30-40%.
nerosit květiny,vlhost stírat…a větrat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
28.9.10 12:32

Přesně tak, jinak než větráním se toho bohužel nezbavíš, dělají to ta plastová okna.
Jinak se snažit co nejmíň vlhčit vzduch - tj. prádlo někde ve větrané místnosti, při vaření páru hned vyvětrat, v koupelně - větrat. Aby to tam nezůstávalo. Teď zkus prostě co nejdýl všude větrat (i když je teda na to fakt blbý počasí, venku je taky dost vlhko) a pak to prostě nějak udržovat. Anebo začít topit (+ větrat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
28.9.10 12:44

topíme a teď jsme začali tedy i větrat, doufám, že z toho malý nic nechytne a z těch plísní taky. Ale je zajímavý, že (máme garáž, nad ní první patro a pak ještě druhé) v tom druhy patře vlhkost není (teda asi je, ale ne tak vysoká), je to možný i tim, že vršek zatím neobýváme? Rekonstruujeme, takže obývák mám spojený s kuchyní a používáme ho i jako ložnici. Vlhkoměr bych si chtěla pořídit, ale nevím kde by se krom internetu dal sehnat a za kolik? Jinak děkuju za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
28.9.10 12:48

prvym a najdôležitejším krokom je vetrať vetrať vetrať. čo najviac kedy to ide… bez vetrania sa dalej nedostanete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
28.9.10 12:49

vlhkomer maju aj tie digitalne meteo stanice domáce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
28.9.10 12:58

My mame elektrickej vysousec, stal 6 600 Kc a kdyz bezi, tak nestacime vylejvat nadobku. Ale taky to jeste zere elektriku. to je reseni do noveho baraku na prechodnou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
28.9.10 13:01

vlhkoměr se dá krom internetu koupit v hodinářství,mají digitální i ručičkové,kombinované s hodinama i bez.
ceny jsou různé,stačí levnější,co na tom vymýšlet žejo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
28.9.10 13:03

My jsme v bytě, ale jsme obklopeni lesy, takže tady bojujeme s plísněma všichni. Zkušenosti mám bohaté. Takže co poradit?

• Dům by měl být hlavně dobře zateplený a izolovaný. Jinak nedávej nábytek těsně ke zde,které zateplené nejsou. To by během podzimu a zimy mohlo nadělat paseku. Nám minulej rok zplesnivělo oblečení ve skříni, která stála těsně u nezateplené zdi (zadní stěna skříně byla ze sololitu).
  • Také koberce nedoporučuju, všude omyvatelné plochy(lino, plovoučka, vinyl, marmoleum apod.)Kdyžtak kusový koberec a pravidelně ošetřovat.
  • Dále oblečení, které momentálně nepoužíváte (sezónní) dát do vakuových pytlů. Potom nemít třeba v prostorech pod postelí delší dobu deky apod.
  • Pravidelně otáčejte matrace na postelích, větrejte je a kontrolujte. Tam se ve vlhkých bytech a domech často plísně dělají.
  • Taky nedělej velké zásoby cukru, mouky apod.
  • Vymalovat celý byt barvou s mycostopem.
  • Jinak hodně větrat, topit, to je základ. Takové ty levné odvlhčovače moc nepomůžou, ale lepší než nic.
  • Jinak cokoliv co není omyvatelné a chytne vám plíseň (koberec, neomyvatelný nábytek apod, tak vyhodit)

Ale do budoucna dům dobře zateplit, izolovat a hodně větrat, přes noc na mikroventilaci (pokud zrovna není hrozná zima)
Je toho hodně, že, ale my už jsme si zvykli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
28.9.10 13:05

je to k posr… ale tohle delaji prave novy plastovy okna…utesni…takze neproudi vubec vzduch…takze u nas je porad pootevrena vetracka…bud na jedny strane nebo na druhy i v zime…mame barak starej sto let :wink: a to vetrani jediny funguje

matrace na posteli jak pise vyse sou des a bes…chce to v lete nabytek co jde sem tam soupnout na plny slunko ven…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
28.9.10 13:07

Možná to bude zhoršené i tím, že obýváte pouze jednu místnost, takže pak se to zlepší. A v tom neobývaném patře bych taky větrala :wink:
Pokud rekonstruujete nějak víc - jako nové omítky, zdi a tak, tak tam je taky hodně vlhkosti a chce to nechat vysychat i několik týdnů i měsíců, pak bývají problémy, když se lidé rychle nastěhují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
28.9.10 13:29

no tak s tou postelí je to tak, že ji máme z dřevotřísky s úložnym prostorem, takže matrace otáčet fakt nejde, ale chtěli bysme časem novou - až na ni našetříme, chci našetřit i na sedačku, máme hypotéku, takže to nepůjde tak rychle. Rekonstruovaný byly celkově jen koupelny, jinak skoro vše zůstalo, takže oškrábat zdi od starý barvy a nově vymalovat. Všechen nábytek je od zdi 15-20 cm, takže vzduch proudit může. Kytky nerosim, pouze je zaleju když si na ně vzpomenu :oops: . Nábytek nám chytil plíseň pouze ten, který je z masivu, ale ten ze dřevotřísky ne. V úložnym prostoru postele taky neni žádná plíseň, ale začaly plesnivět kožené věci, jako řemínky a pásky, jinak zbytek vůbec nic. Zdi vlhké nejsou a tam kde se dělala omítka, tak se to dělalo loni v létě, kdy bylo teplo a byly dooost dlouho odkryté, stěhovali jsme se letos v dubnu, jinak dům máme 2 roky. Nábytku jen pár kusů. Koberce máme celoplošné 2, podlaha je betonová. Zateplení domu je taky v plánu, ale bohužel nekradem. Takže s tím budem muset bojovat asi hodně dlouho :-( :pocitac: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
28.9.10 13:34

No, soucítím s Tebou, je to fakt nepříjemný. Taky jsme byli zoufalí, když jsem dávala pryč nové dětské kapsáře, koberce, matrace… :zed:
Ale těma opatřeníma co jsem psala (možná si ještě na něco vzpomenu) se to dá eliminovat.
Nám taky budou zateplovat až někdy v budoucnu a bydlíme nad sklepem, takže ze spoda nás nikdo nevytápí, to je pak těžký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
28.9.10 13:35

jinak mouku mám od každý max. 4 kg a navíc v plastových kýblících, protože jsem měla problém s těmi brouky v mouce, takže už si nelajznu toto opět řešit a plno mouky vyhazovat :cert: . Cukru mám max. 10 kg, dost ho používám (peču), takže rychle ubývá. Nejhorší je to se solí, tu mám ani ne půl kila, ale užívám si s ní nejvíc, slánka používat nejde, protože díky té vlhkosti se dirky zanáší i přesto, že tam mam snad do půlky rýži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný