Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všichni,
dnes jsme dostali šrůtku (asi 1kg) domácího uzeného s kostí. My, co jsme zvyklí pouze na maso ze supermarketů, jsme zjistili, že vůbec nevíme, jak s takovou dobrotou naložit.
Můžete mi poradit, jak maso skladovat, jak dlouho vydrží, zda se dá krájet na chleba bez předchozího vaření, nebo další kulinářské recepty, které máte osvědčené.
Moc děkuji za odpovědi.
@caspar1
Když se mi takováhle lahůdka dostane do ruky, tak s ní nic nedělám, jen si ji krájím na čerstvej chleba.
Kilo ti vydrží v pohodě v ledničce, dřív ho sníte, než by se s ním něco stalo.
Na běžný vaření opravdu stačí něco ze supermarketu.
Jen to čtu a cítím na jazyku chuť uzeného z dědovi udírny.
Taky bych nijak nevařila. s chlebem je nej.
Takováto lahůdka nám dnes visí v udírně
Taky dáváme na čertstvý chléb, případně osmažíme na pánvi a k tomu čočku. Jinak se dá dát i do mrazáku a po vyndání je stejně chutné, ale čerstvé je čerstvé ![]()
Také krájíme jen ke chlebu a kyselé okurce, ňam. Tepelně upravovat už ho dál určitě nemusíš. Když něco zbyde, po pár dnech dělám frbrambory, ale myslím, že kilo zvládnete sníst v pohodě. ![]()
Tak takovéhle ňamce je snad i ten chleba zakusovat hřích
a kdyby jste nevěděli co s tím, pošlu adresu
ŇAM ŇAM ![]()
Taky tak, zbouhat ho jen s chlebem, nejlepší je ještě teplý. Navíc kilo to je troška to sníte dneska k večeři. Jéééé už aby jsme taky udili. ![]()
Jak píšou ostatní, s chlebem a kyselou okurkou je nejlepší
Úplně jsem dostala hlad, my budem udít před Vánocemi, už aby to bylo ![]()
Tak já miluju - čerstvej chleba, natřít kremžskou hořčicí a pak to uzený, k tomu kyselý okurky a je to mňamka jako blázen
![]()
Pro čerstvý domácí uzený bych zabíjela.
A to jinak uzeniny nejim. Kilo sežerete hned. Jinak se dá i zmrazit. Jinak nevařit, nakrájet na tenké plátky a sníst. Cokoli jiného je škoda.
Zrovna včera jsme odevzdali cca 10 kg masa švagrovi, už aby to bylo hotovéééé
.Jíme to s chlebem a s okurkem.No a někdy jen tak samotné..co se týče skladování, tak něco zavěšené ve sklepě a něco doma v té klasické panelákové vestavěné skříni, je tam chladno a stejně to tam dlouho nevydrží
![]()
Moc děkuji za všechny kulinářské rady. ![]()
Myslím, že se skladováním rozhodně problém nebude. Dnes jsme si nakrájeli na chleba s hořčicí a byla to bašta. Zastavili se i sousedi a všem se nám společně dělaly boule za ušima. ![]()
Asi v blízké budoucnosti budeme stavět udírnu. ![]()
@caspar1 Ještě bych dodala k tomu skladování, nedávejte maso do mikrotenového sáčku, radši zabalte do papíru, aby neoslizlo
I když uzené asi ani osliznout nestihne
![]()
Nevite prosim nekdo, jak dlouho uzene muze byt v mrazaku? Diky ![]()
Uzené nemrazím vůbec, protože po rozmrznutí pustí hodně vody a pak už to není dobré. Ale to je asi blbá odpověď, že
Když už mrazit, tak asi jak každé jiné maso, max. 3/4 roku, pak už to bývá někdy přemražené a je to na chuti znát.