Recept: Zdravý podzimní dýňový koláč

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 4 OSOBY
  • Čas 90
Hodnotilo 0 lidí

Přichází podzim a s ním všemožné dobroty z dýně. Připravte si zdravější alternativu dýňového koláče.

Postup

Ingrediencí není málo, ale příprava je skutečně jednoduchá.

Nejprve si připravíme těsto, jelikož jej následně necháme chvíli v lednici. Mouku smícháme se solí a cukrem a uprostřed směsi uděláme důlek. Do něj pak postupně naléváme vodu s olejem. Těsto promícháme vařečkou a následně spojíme rukama. Jakmile je těsto hladké a netrhá se, zabalíme jej do fólie a vložíme na 30 min do lednice.

Máslovou dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Poté si vezmeme jablko a také oloupané nakrájíme. Obojí dáme do hrnce a podlijeme trochou vody. Hrnec přiklopíme a necháme dusit do té doby, než dýně zcela nezměkne.

Vytáhneme odležené těsto a 3/4 rozválíme na přibližně 3mm silný plát, kterým vyložíme vymazanou formu na koláč o průměru 28 cm. Přebytečné těsto na okrajích odřízneme a dáme vedle.

Dýňovou směs, kterou máme v hrnci, doplníme o ostatní ingradience (škrob, cukr, skořici, perníkové koření, šťávu z citronu, agávový sirup) a vytvořenou náplň vložíme na připravené těsto.

Zbylé těsto rozválíme a buď celý koláč přikryjeme, nebo můžeme vykrájet libovolné tvary a ozdobit jimi vršek koláče.

Vše pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně hodinu, dokud koláč nezačne vonět. Nejlépe koláč chutná druhý den, když není teplý a korpus hezky zvláční. Pokud zvládnete méně zdravou alternativu, posypte jej cukrem se skořicí a přidejte šlehačku.

Autor: zuzi92

Ingredience

  • Na náplň:
  • 1 kg máslové dýně
  • 1 jablko (cca 200 g)
  • 50 ml vody
  • 3-4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1-2 lžíce agávového sirupu
  • moučkový cukr se skořicí na ozdobu
  • Na korpus:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 1/3 hrnku studené vody

Chutnalo vám? Okomentujte recept Zdravý podzimní dýňový koláč

 Váš příspěvek