Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky dámy!Prosím o radu jsem ve 36tt, na kontrole mi paní doktorka oznámila, že budeme muset doplnit placentu. Nevím co si pod tím pojmem představit. Poradíte, vysvětlíte někdo prosím?
Možná se dovím něco nového, ale co vím, tak ani plodovku doplnit nejde. Nemyslela nějaké vyšetření placenty? ![]()
plodovku doplnit jde,dělají to v některých případech u Apolináře.Informovala jsem se na to u nich u minulého těhu,kdy jsem měla v 17tt minimum plodovky,ale nedopadlo to
no tak tomu teda vůbec nerozumím. Ona je ta moje doktorka malinko zmatená.Nevím teda co tím myslela říkala že ten můj drobek by měl jít pomalu ven že mám málo placenty.
A nemyslela třeba doplnit VYŠETŘENÍ placenty? Třeba to jen řekla v žargonu a myslela tím průtoky placentou.
no nevím je to možný.co by se dělo kdybych jí měla opravdu málo?
Hele pokud bys měla méně plodovky,tak v tomto tt to není až tak hrozné,mimčo klidně může ven,pokud by byly horší průtoky pupečníkem,poslala by Tě na další vyšetření a snad i do nemocnice na hlídání,bo je riziko ohrožení miminka.Pokud bys měla menší placentu (což nevím,neslyšela jsem o tom),tak by to taky asi nenechávala jen tak.Myslím,že kdyby to bylo cokoliv vážnějšího,poslala by Tě na další podrobnější vyšetření
![]()
jana32 Tak jsem zase chytřejší. Buďto je toto relativně nová záležitost (doplňováni plodové vody) nebo mi něco můj dřívěší gynekolog zatajil. ![]()
blanka 87 tak ať se to brzy vysvětlí a není to nic vážného.
amnioinfuze
doplnění plodové vody při oligohydramniu či anhydramniu. Opakovaně lze po punkci amniové dutiny dodávat sterilní fyziologický roztok
Dělá se to jen v některých případech,ale bohužel už o tom na svých stránkách nepíšou
nebo tady,novinka to asi nebude http://www.nspm.cz/…ioinfuze.pdf
O „malé“ placentě jsem nikdy nic neslyšela, a to jsem z oboru. Ovšem už pár let mimo, takže jsem si možná nedoplnila vzdělání. U placenty se sleduje uložení (na které straně dělohy je, pak jestli nezasahuje do porodních cest…) a pak ty zmíněné průtoky. Ovšem pokud by se jednalo o něco, co ohrožuje život miminka, neposlala by tě gynmudra jen tak s klidem domů ![]()