Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
jak Vám přes den spí vaše 8měsíční děti? Naše mimčo spí v noci od 19.30 hod do cca 6 hod. Odpoledne spí cca 1,5 hod v kočárku, ale poslední dny mi nechce spát dopoledne. Kolem 9 hod sice vypadá unaveně, ale jakmile položím do postýlky tak spustí strašný pláč a chce ven. A vydrží bez spánku až do odchodu na procházku. Je v tomhle věku běžné, že děti už vynechávají dopolední spánek? Díky
Ahoj, mě malý v tomto věku také úplně vypustil dopolední spaní, vydržel 6-7 hodin vzhůru a vydržel by i déle, ale okolo 14 hod jsem ho šoupla do postýlky, chvilinku si pobrečel, ale během 5 minut spinkal. A spal třeba 2-3 hoďky. Teď zase spí 2× denně.
Malá má 11 měsíců - v noci spinká 12-13 hodin vkuse. Dopoledne hodinku, odpoledne taky.
Ale zase až do půl roku spala jen v noci a přes den ani ťuk.
Jelikož krásně spí v noci, tak mu to asi stačí.
Můj usíná po 20h, v noci se minimálně 3× vzbudí na kojení a vstává mezi 6.30 a 7.30. Pak spí po svačině, po 10h tak 2-2,5h a pak odpoledne po 16h maximálně 1h, ale spíš 30-45minut. Pokud nejsme venku, tak odpo nespí vůbec, nebo schrupne chvilinku odpo po kojení.
Taky jsme v tomhle věku vynechali dopolední spaní. Od toho 9 měsíce chodí spát o půl dvanácté a spí 2-3 hodiny. Večer chodí spát o půl osmé a stáváme kolem 7:30 - 8:00.
Ahoj, dceři je dnes 8 měsíců a všimla jsem si, že v posledních několika dnech si začala měnit režim spánku. Buď usne dopoledne, ale pak nechce zabrat odpoledne, nebo naopak. Jinak spí od 18-19 do sedmi do rána, tak to nějak neřeším.
Tak od sedmi-osmi měsíců už spí přes den naprosto minimálně a žádná pravidelnost v tom není, až na noční spaní u nás nefunguje, že bych ji přes den dokázala uspat, když ona zrovna nemá náladu. Takže většinou sice vytuhne v kočárku (v libovolnou dobu) a čas od času přes den v postýlce (když vidím, že to na ni přichází, položím ji, dám dudlíka a zkouším to). Ale pak jsou dny, kdy si za celý den dá jednu dvacetiminutovku a výjimečně nezamhouří oka vůbec (a řádí furt). V noci ale spí moc pěkně, se dvěma přestávkama na kojení chrní 20:30 večer až 8:30 ráno.
@katka81 píše:
Ahoj maminky,
jak Vám přes den spí vaše 8měsíční děti? Naše mimčo spí v noci od 19.30 hod do cca 6 hod. Odpoledne spí cca 1,5 hod v kočárku, ale poslední dny mi nechce spát dopoledne. Kolem 9 hod sice vypadá unaveně, ale jakmile položím do postýlky tak spustí strašný pláč a chce ven. A vydrží bez spánku až do odchodu na procházku. Je v tomhle věku běžné, že děti už vynechávají dopolední spánek? Díky
Anička chodí spát večer v 19h, vstává ráno v 7.Spát jde v 9,do 10/30hod. to spí na terase v kočárku. Po obědě jde spát tak ve 12/30hod. a spí doma do 15hod.Sice má 11 měsíců, ale v 8měs. spala podobně, max. si ještě 17hod lupla půlhodinku v kočáře. ![]()
No tyhle diskuze asi příště vynechám, protože mě začíná brát vztek ![]()
Jonášek sice usíná v sedm večer, někdy když je hodně zle tak dokonce i dřív, vstává v šest a byly príma dny kdy třeba na hodinách bylo 4.30
. ALE přes den mi spí tak hodinku kolem poledne, pokud je dobrý den. Odpo se nám nedaří a už ani v kočáře, i když vypadá, že by potřeboval. V noci se budí. Dneska např. Tři a půl hodiny v noci probrečel a nemohl usnout. Ženy, važte si toho, vždyť máte takového času!!!
(Závist
, padám na hubu )
@Saroya píše:
No tyhle diskuze asi příště vynechám, protože mě začíná brát vztekJonášek sice usíná v sedm večer, někdy když je hodně zle tak dokonce i dřív, vstává v šest a byly príma dny kdy třeba na hodinách bylo 4.30
. ALE přes den mi spí tak hodinku kolem poledne, pokud je dobrý den. Odpo se nám nedaří a už ani v kočáře, i když vypadá, že by potřeboval. V noci se budí. Dneska např. Tři a půl hodiny v noci probrečel a nemohl usnout. Ženy, važte si toho, vždyť máte takového času!!!
(Závist
, padám na hubu )
A bylo to tak odjakživa, nebo nechce spát přes den až poslední dobou? Zajímá mě to, protože svoje
dítě jsem považovala (vyjma nočního spánku) za nespavce, tak abych věděla, jak pochmurná je prognóza ![]()
@Saroya Já měla i kluky takhle spací
Měli problém ve školce, že velčáci už nechodili v těch 5ti letech po o spát, ale naši oba chrněli jak dudci
Anička je ještě kojená, takže se mi v noci tak 2× vzbudí, ale to není problém, spí se mnou v posteli, takže jen vytáhnu prso a je to
kolikrát ani nevím, jestli v noci pila a jak často, myslím že to obvykle prospíme obě
![]()
@emari jako malý miminko jsem nakojila a spal, problém začal asi jak se pak víc hýbal, takže od čtvrtého měsíce, to se přetáčel a odmítal spát na zádech, na břiše to nechtěl taky. pokud neusnul u prsa, tak prostě neusnul. a od půl roku, kdy už i stál a chodil kolem nábytku, to bylo už úplně v háji, i v noci jakmile se probudil, tak okamžitě stál a vřeštěl, neuměl sám zas usnout a potřeboval k tomu prso. nakonec jsme to jakžtakž zvládli přes den, pak jsem odbourávala některé kojení v noci a teď nás čeká úplné odstavení a to bude teda asi zase náročný ![]()
ale abych si pořád nestěžovala, tak dneska se překonal a spal od sedmi do půl třetí v kuse (šla jsem si prozíravě lehnout už v půl osmé, takže jsem docela odpočatá
) a pak se vzbudil v půl šestý a ještě do půl osmý spal
prostě něco nevídaného, asi doháněl špatné minulé noci.