Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebuji poradit, pokud rada existuje… Nebo aspon uknlidnit, že se to srovná ![]()
Mám dvouměsíčního kloučka, kterej hrozně špatně spí a těžko usíná. Přes den mi to neva, to holt nějak zvládnu, ale v noci…
Večer už usíná v postýlce, i když i to byl boj. Má ale lehké spaní a často se budí - po hodině. Po usnutí spí 3 - 4 hod, ale pak začne ta noční šichta
Neusne jinak, než že ho nakojím. Ale nejí, jen se přisaje, 2× potáhne, uklidní se, a pak usne bud hned nebo v postýlce. V noci opravdu pije tak po 3 hod, mezitím je pocumlá prso.
Máte nějaký tip nejlépe ze zkušenosti, jak ho jinak uklidnit? Mně to kojení neva, ale nepřijde mi to správný způsob uklidnění. Pochování nefunguje. To se jen uklidní, ale oči dokořána, spát nechce.
Některé noci jsou ale v poho, spí po 3hodinách. Jen je těch nocí málo… ![]()
Jen se do mě prosím, nenavážejte, že chci aby spal a usínal, když jsou mu 2 měs. Jen se snažím najít způsob, jak to zvládnout líp. On je po takové noci taky dost ztahanej a mrzutej a nevyspanej…
Moc díky.
Já si myslím, že se to časem zpraví… Taky jsem byla na nervy z našeho miminka, okolo toho 2. měsíce to byl taky boj, ale srovnalo se to, teď jsou mu čtyři a budí se v noci 1× na papání, a sem tam na cumlík…To se musí hold vydržet…
ale chápu, že musíš být hrozně vyčerpaná… je to proste úděl nás maminek ![]()
Když jsem kojila, tak to bylo to samé, usínat u prsa, do postýlky jsem ho nedostala… musím říct, že co začal pít sunárek, tak to bylo lepší ![]()
Holky my ako 2mesíčne sme spinkaly krásne do 7hod rána,
a ted? male je 4mesíce a vstava co hodinu v noci, nekojím, ale mala se budí dam jí čaj a uspí ji to zas jen na hodku
taky sem na nervy, a ona po pul noci vstava a spíva,(vríska), mluví,(po jejim)
no nerve ale spát to ne
![]()
Mě to přijde naprosto normální na 2m dítě. Neřeknu půlroční, tam už bych se snažila pomaličku usměrňovat, ale u takovýho prtěte si z mého úhlu pohledu přiděláváš pouze problémy bojováním s postýlkou atd.
Druhorozený spal se mnou, do půl roku, pak cca měsíc sám v mojí posteli, pak jsem ho přehodila do postýlky, tři dny měl trochu neklidný spánek, nebýt toho zatracenýho dudlu, který jsem běhala vracet ještě 2m, tak b to byla pohoda největší. Teď tu mám týdenního kojence, postýlku jsem ani nesestavovala, chrní se mnou od začátku v posteli a ten první půlrok tam taky setrvá. Momentálně kojím v noci já nevim kolikrát a ráno vstávám v podstatě velice dobře vyspaná, normálně funguju se staršíma dětma, kdybych na každý kojení pendlovat mezi postelí a postýlkou, tak je ze mě zombie…
Pokud nechceš dítě v posteli do nějakého staršího věku jako třeba já, tak ten půlrok vidím jako optimální na společné spaní a pak než dítě začne být motoricky zdatnější, tak přešoupnout do postýlky.
Mne to príde že to díte si pak nezvykne na postylku, a od mrnata v postely s stebou??
Ja bych se bala a mnela sem malou asi 2× v postely ale jak se kroutí tak si nelíznu jí mit u sebe
a pak to je i o zvyku, díte si zvykne na postel a postylku mužeš dat do… ![]()
Přečetla jsem. Je to normální. Časem to bude lepší uvidíš. Takže bych s tím nic extra nedělala. Buď ráda, že po nakojení usne.
![]()
@Gladys Jenže on se mnou v posteli spí ještě hůř. Jak se pohnu, je vzhůru a řičí. A mnohem hůř v mé posteli většinou usíná. Usne v ní jen těsně přitulenej ke mně, nesmím se pohnout a to jsem ráno víc zmařená, než když pendluju.
@suvik Díky ![]()
Já jen zkouším, jestli někdo nemá nějakou osvědčenou radu… Mám pocit, že něco dělám blbě, a kdybych to dělala jinak, tak bude líp nám oběma… ![]()
Je fakt, že to období, kdy neusnuůl ani po nakojení ještě hodinu, to bylo horší
Vlastně se to zlepšuje, když vezmu ty začátky… ![]()
@Taz zkoušela jsi pevně zavinout? http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
A nevzdat to hned, nejlíp zavinout unavený dítě, strčit k prsu, ať si u něj usne, dítě by pak mohlo spát trochu dýl v kuse. Já mám pocit, že by byl novoš teď vzhůru nad co půl hodiny, kdyby nebyl zavinutý
@Gladys Zkoušela jsem zavinout mockrát, ale fungovalo to jen jednou… Ale možná zkusím, až bude víc unavenej a hned k prsu, jak radíš… Přes den to sice nepůjde, nechodí spát hned po kojení, ale v noci a večer by to možná šlo. Asi byla chyba, že jsem zavinovala i přes den a hned se nekojil…Díky ![]()
JInak za mě, od tý doby co máme doma hacku, pěju ódy na tento vynález. Spí tam sice jen přes den a večer tam usíná (v noci je v postýlce), nicméně doteď to bylo zaručeno, že usnul. Doteď píšu proto, aby se to nepokazilo. ![]()
Mladší se taky nechtěl nechat zavinovat, starší tak spal zas líp.
Nám se to taky ve 2 měsících pokazilo. Před tím tak 1-2× se budila na kojení. Pak se něco zlomilo, čekala jsem, že se to spraví, ale ještě to nepřišlo:D a to bude mít za pár dnů 5 měsíců ![]()
A co místo prsa dát dudlík?
Mě malý spal krásně od druhýho do třetího měsíce a od té doby se to pořád mění. Měl období, kdy se opravdu budil co půl hodiny
Dudla od porodky prakticky nechtěl. Zkoušela jsem všechny možný. Asi okolo 5. měsíce na dudlíka narazil mezi hračkama a je pokoj. V noci se třeba jednou vzbudí na dudlík, jinak spí do rána…