Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, jdu si pro radu od někoho, kdo je turisticky založen nebo má dítě - turistu.
Dcera čerstvě devítiletá (malý pívo na svůj věk) nastoupila do turistického oddílu a poprvé ji čeká cestování, kde si na zádech ponese všechno, co bude potřebovat. (Doteď jezdila na mastňácké tábory do penzionu s kufrem.)
Ruksak už jsme pořídili, ale nevím si moc rady se spacákem a karimatkou. Prosím, poradíte mi nějaké vybavení, které bude malé a lehké, ale funkční? Jezdit mají i v listopadu a prosinci, ale to budou bydlet v budovách, čili není třeba mít spacák do mínus deseti
A ideálně, pokud by to mohlo být v nějaké přijatelné cenové relaci, užije ty věci jen párkrát do roka na tu výpravu nebo tábor.
Předem díky moc za tipy
![]()
@Slečna Ferka píše:
Dobrý večer, jdu si pro radu od někoho, kdo je turisticky založen nebo má dítě - turistu.Dcera čerstvě devítiletá (malý pívo na svůj věk) nastoupila do turistického oddílu a poprvé ji čeká cestování, kde si na zádech ponese všechno, co bude potřebovat. (Doteď jezdila na mastňácké tábory do penzionu s kufrem.)
Ruksak už jsme pořídili, ale nevím si moc rady se spacákem a karimatkou. Prosím, poradíte mi nějaké vybavení, které bude malé a lehké, ale funkční? Jezdit mají i v listopadu a prosinci, ale to budou bydlet v budovách, čili není třeba mít spacák do mínus deseti
Předem díky moc za tipyA ideálně, pokud by to mohlo být v nějaké přijatelné cenové relaci, užije ty věci jen párkrát do roka na tu výpravu nebo tábor.
![]()
Co je přijatelná cenová relace?
Jako párkrát do roka, na druhou stranu to malé pívo ponese sama. Navíc na dětskou velikost je už malá, budeš kupovat tedy už dospělácký obvykle na postavu 170 cm, která malému pivu zůstane až do dospělosti.
Řešila jsem letos. Devítiletou díky výše uvedené úvaze v kombinaci s její pečlivostí, starostlivostí a jejm věčným zíííímaaaaa, jsem vybrala péřák. Viking 600. Mám ho sama a může ho mít klidně 10 nebo 20 let, ode mne už každopádně jiný nedostane.
Staršímu klukovi je 11, je to teplokrevný lempl. Je schopne ho ztratit, zabalit ho společně s mokrýma plavkama, vybalit po třech dnech.. navíc u něj nebude ta velikostn an postavu 170 cm zřejmě definitivní. Takže tam jsem zvolila výpln umělou, spacák levnější. Českou Primu. Hodně jsem váhala mezi Anapurnou a Manaslu, nakonec jsem vzala ten teplejší Manaslu, ale možná by stačila i ta Anapurna
@Lama Lama V principu souhlas, tedy krom toho, ze asi nemas odhad kolik muze mit o lete male pivo, to moje 10 lete (kluk) ma nejakych 125cm, takze spacak na postavu 170 by byl silene velky.
Fakt záleží na výšce, ta naše je celkem průměrně velké 8,5leté dítě a letos jsme vybrali ještě dětský spacák do 155 cm s tím, že ještě pár let vydrží. A ehm, jestli vyroste po mamince, tak já bych se v něm moc mačkat nemusela
Další věc je právě to použití, i mé dítě spí na podzim a v zimě v budovách, pod stan jen léto a teplejší jaro/podzim. No a v neposlední řadě, jak moc je dítě zimomřivé. Pak jsme dlouho debatovaly nad tou pro mě nejnepodstatnější věcí, a to je vzhled, bohužel v tomhle věku hrál dost zásadní roli. Vybíraly jsme osobně na výstavě stanů, nakonec má nějaké Vango, stál ve slevě do tisícovky a u těch levnějších dětských, kde nepoužívají žádné suprčuprhypermoderní materiály, byl pěkně vidět ten vliv - čím nižší číslo tepelného komfortu, tím větší a těžší krám. Takže na ten třísezónní spacák, co si tahá na zádech, jsem dítě vedla k něčemu tenkému a lehkému (není zimomřivec). Jo, jinak velikostně by se dítě ještě na pohodu vešlo do současného Boll patrol light, co má od 3 let jako rostoucí spacák, ale ten teď bude dědit mladší sourozenec a velké dítě už chtělo něco dospělejšího.
@j.a.n.i1 píše:
@Lama Lama V principu souhlas, tedy krom toho, ze asi nemas odhad kolik muze mit o lete male pivo, to moje 10 lete (kluk) ma nejakych 125cm, takze spacak na postavu 170 by byl silene velky.
125 cm v 10ti letech je spíše extrém. Mám kluka 11 let, 142 cm a i tak je na nějakém 25. percentilu.
V extrémních případech je třeba hledat extrémní řešení a třeba i 10tiletému dítěti koupit spacák dětský. Páč odpovídá spíše dítěti šestiletému.
Takže pak jo, pokud extra melé pivo, tak musí být extra malý spacák.
Beru to čistě statisticky. HOlka má poměrně slušnou šanci, že jí ten spacák 170 bud, obvzláště pokud matka neměří 180 a otec 195. Naopak kluk to čistě statisticky nejspíš překoná.
Koupili jsme za čtyři stovky rostoucí v Lidlu, ale to si bude muset zkusit. Ja myslím, ze i v deseti stupnich uvnitř třeba vychladlé budovy bude zima
ono funkční, lehké, malé a levné zároveň nejde dohromady
![]()
@ugluk píše:
Fakt záleží na výšce, ta naše je celkem průměrně velké 8,5leté dítě a letos jsme vybrali ještě dětský spacák do 155 cm s tím, že ještě pár let vydrží. A ehm, jestli vyroste po mamince, tak já bych se v něm moc mačkat nemuselaDalší věc je právě to použití, i mé dítě spí na podzim a v zimě v budovách, pod stan jen léto a teplejší jaro/podzim. No a v neposlední řadě, jak moc je dítě zimomřivé. Pak jsme dlouho debatovaly nad tou pro mě nejnepodstatnější věcí, a to je vzhled, bohužel v tomhle věku hrál dost zásadní roli. Vybíraly jsme osobně na výstavě stanů, nakonec má nějaké Vango, stál ve slevě do tisícovky a u těch levnějších dětských, kde nepoužívají žádné suprčuprhypermoderní materiály, byl pěkně vidět ten vliv - čím nižší číslo tepelného komfortu, tím větší a těžší krám. Takže na ten třísezónní spacák, co si tahá na zádech, jsem dítě vedla k něčemu tenkému a lehkému (není zimomřivec). Jo, jinak velikostně by se dítě ještě na pohodu vešlo do současného Boll patrol light, co má od 3 let jako rostoucí spacák, ale ten teď bude dědit mladší sourozenec a velké dítě už chtělo něco dospělejšího.
No, ještě bych fakt upřesnila to, že do té úměry teplota - hmotnost jde zasáhnout zvýšením cenové hladiny. Tam se to pak vždy posune o úroven níž. Třeba ty péřáky jsou při kilové hmotnosti do -10st. Ty levnější mají dolní limit lehce pod nulou a váží o plovinu n´více nebo dokonce dovjnásobe. Což nemusí trápit ty, co jezdí pod stan autem do kempu. teplotu zas nemuší řešit letní kempisti a ti, co nosí spacák v batohu mezi horskými chatami.
Zakladatelka mi bohužel přijde, že musí řeit oboje. A plus má požadavek na rozumnou cenu ( nespecifikovanou- pro někoho to bude tisícovka, pro někoho tři, dalšímu se bude zdát cajk 6 tis.) A to je vražená kombinace. Lehký, teplý levný spacák si troufám říct, že neexistuje. Je třeba min. u jednoho z parametrů slevit
@Slečna Ferka Pokud budou v lete jezdit na hory nebo k rece, koupila bych radeji trisezonni. Nase deti maji boll patrol (jsou zatim male, takze konkretni vetsi spacak neporadim) a spaly v nem spokojene ve stanu, kdyz bylo v noci kolem nuly (rano jinovatka) a my dospeli klepali kosu. Bylo to v kvetnu. V tom tencim boll patrol light si to nedovedu predstavit. Je potreba se vzdy koukat na teplotu comfort a pro deti i par stupnu přičíst. Extrém uvedeny na spacaku znamena preziti s omrzlinami, ne klidnou noc v teple.
@Lama Lama jasně, já psala ty levnější dětské, pokud by je zvažovala, tam se dá až na výjimky sehnat většina spacáků do nějakých 1500-2000, ale prostě nejsou pak tak vychytané jako dospělé. Mezi dospělýma je samozřejmě rozptyl od pár stovek do mnoha tisíc. Mně právě přijde, že zakladatelka nemusí až tak moc řešit teplotu, když budou v zimě spát v budovách, teda aspoň jsem si to vztáhla na naše dítě, které spává v zimě povětšinou ve skautských klubovnách a tak. A taky brát v úvahu tu zimomřivost. A naprostý souhlas, že z parametrů - malý, lehký, teplý, levný, musí vždycky z něčeho slevit. Já u nás slevovala z té teploty, jestli někdy bude jezdit bivakovat na sníh, tak s tímhle bude mít problém, ale zatím se nic takového nerýsuje ![]()
@ugluk píše:
@Lama Lama jasně, já psala ty levnější dětské, pokud by je zvažovala, tam se dá až na výjimky sehnat většina spacáků do nějakých 1500-2000, ale prostě nejsou pak tak vychytané jako dospělé. Mezi dospělýma je samozřejmě rozptyl od pár stovek do mnoha tisíc. Mně právě přijde, že zakladatelka nemusí až tak moc řešit teplotu, když budou v zimě spát v budovách, teda aspoň jsem si to vztáhla na naše dítě, které spává v zimě povětšinou ve skautských klubovnách a tak. A taky brát v úvahu tu zimomřivost. A naprostý souhlas, že z parametrů - malý, lehký, teplý, levný, musí vždycky z něčeho slevit. Já u nás slevovala z té teploty, jestli někdy bude jezdit bivakovat na sníh, tak s tímhle bude mít problém, ale zatím se nic takového nerýsuje
Tak bivakovat na sníh, to by se snad neptala na emiminu. Ale ono stačí spaní venku, mimo stan, jaro podzim. To může být běžně i pod nulou. Pokud spí jen ve stanu, tak tam jaro-podzim uvnitř pod nulou nebude.
@Lama Lama není, no. Přiznávám, že to vztahuju na své dítě, které i v tom Boll patrol light půlku večerů spalo ve stanu v rozepnutém a vzdychalo, jak je mu strašně vedro
(mně teda nebylo) A nevybavuji si, že by mu kdy za šest let užívání byla zima. Teda ne, že bych ten Boll zakladatelce doporučovala, ale prostě tomuhle dítěti pořídit komfort minus pět, upeču ho zaživa.
Díky za rady, tak já to upřesním. Dcera má asi 130 cm, takže bych to viděla na dětskou velikost ještě. Pokud jde o teplotu, je dítě bohužel po mně: ode zdi ke zdi. Někdy jí je vedro a spí odkopaná pod prostěradlem, někdy (hlavně třeba když je unavená) je jí furt zima. Doteď jezdila s mým obrspacákem: dekovým, co se dá rozepnout do placky, čili si člověk vyvětrá, když potřebuje - ale to je veliká kráva.
Za přijatelnou cenu bych považovala tak 1500 až dva tisíce.
Kdyby ještěněkdo měl konkrétní tip na spacák i na tu karmatku, budu moc ráda ![]()
@Slečna Ferka píše:
Díky za rady, tak já to upřesním. Dcera má asi 130 cm, takže bych to viděla na dětskou velikost ještě. Pokud jde o teplotu, je dítě bohužel po mně: ode zdi ke zdi. Někdy jí je vedro a spí odkopaná pod prostěradlem, někdy (hlavně třeba když je unavená) je jí furt zima. Doteď jezdila s mým obrspacákem: dekovým, co se dá rozepnout do placky, čili si člověk vyvětrá, když potřebuje - ale to je veliká kráva.Za přijatelnou cenu bych považovala tak 1500 až dva tisíce.
Kdyby ještěněkdo měl konkrétní tip na spacák i na tu karmatku, budu moc ráda
Bude to nosit na zádech? Bude spát venku pod širákem/celtou?
@Slečna Ferka tak na 130 cm jsme pořizovali ten Vango junior do 155 cm (spacák má 170), ale rovnou počítám s tím, že je to tak na 4-5 let. U nás neřeším, protože pak plynule podědí mladší dítě, mám mezi nima hodně let. Mají různě teplé, cenově jsou za hubičku, teď ve výprodejích seženeš do tisícovky… ale musela jsem slevit z té váhy a objemu. Můj vlastní dospělý je menší a lehčí. Ale když vidím, co vláčí, a že s tím na zádech nechodí celodenní treky, tak jsem těch pár set gramů obětovala. Oproti dekáči ale furt pohoda. mimochodem, dítě se zamilovalo do dětského dekáče, byl menší a lehčí a levnjší, ale to jsem zatrhla.
@Slečna Ferka píše:
Díky za rady, tak já to upřesním. Dcera má asi 130 cm, takže bych to viděla na dětskou velikost ještě. Pokud jde o teplotu, je dítě bohužel po mně: ode zdi ke zdi. Někdy jí je vedro a spí odkopaná pod prostěradlem, někdy (hlavně třeba když je unavená) je jí furt zima. Doteď jezdila s mým obrspacákem: dekovým, co se dá rozepnout do placky, čili si člověk vyvětrá, když potřebuje - ale to je veliká kráva.Za přijatelnou cenu bych považovala tak 1500 až dva tisíce.
Kdyby ještěněkdo měl konkrétní tip na spacák i na tu karmatku, budu moc ráda
Napadlo mě upozortit: u těch dětských (batolecích) bollu je uvedeno, ze jsou do 155 cm, ale je to blbost. Maj totiz na delku jen asi 160 cm (takze max. 140 cm vyska). Takze to bude chtit uz neco v te juniorske delce do 170 cm. Deuter dela, myslim zkracovaci. Zkraceny by byl na tech 130 a nezkraceny na 170. Osobni zkusenost s nim ale nemam.