Dostávají učni plat?

Anonymní
29.9.24 16:04

Dostávají učni plat?

Holky dostávají vaše dcery a synové zaplaceno? Ve škole za praxi? Jestli můžete napsat jaký obor a zhruba kolik?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24635
29.9.24 16:13

Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.24 16:44

Před xy lety jsem se učila kadeřnici a jakýsi směšný plat jsem měla.
Ale bylo to tuším až ve třetím ročníku. Bylo to odvislé od úkonu. Určitě jsme neměly všechny ucnice stejně.
Bylo to opravdu zanedbatelné.

• Citovat
  • Upravit
8947
29.9.24 16:45

Otec mají v práci kluky pravidelně na praxe. Šikovné si domluví i na brigády. Nejsou to učni. Ale studenti střední stavební. A dostávají velmi motivační keš. Majitel firmy je chce nalákat do praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.24 17:22

Syn si domluvil praxi u firmy, dostává hodinovou mzdu 110 za hodinu, když maká, dostane příplatek. Firma sepsala se školou smlouvu a v rámci praxí chodí do práce. Kolegové i šéf se ho snaží něco naučit, není tam jen otrok na ty nejhorší práce. Obor instalatér. Ale musel se sám snažit, firmu si sám najít a domluvit si to i ve škole. Na učilištích s tím nemají kdovíjaký problém. Anonym nebo smazat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.9.24 18:22
@Anonymní píše: Více

U nás právě nedostává nic. Nikdy jsem to neřešila až když se švagrová pořád chlubila jak si její vydělá. Tak jsem se ptala kamarádky a ta se divila že její dcera má taky plat. No asi si ten plat může škola nechat. Když by měla 500 za měsíc byla by ráda.

• Citovat
  • Upravit
281
29.9.24 18:28

Nevím, jestli se tak jednoduše dá napsat, že si škola ty peníze může nechat. Záleží, co je to za školu a jestli provozovna či podnik, kde se učí patří ke škole nebo škola platí tomu podniku, že tam ty děti mají praxi…ale nejsem v tomhle erudovaná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
903
29.9.24 18:58

Já jsem studovala učební obor aranžér a nic jsme nedostávali ani na praxích ve firmách natož ve škole …ale třeba kadeřnice měli asi 20kc za účes nebo tak nějak v měsíci měli třeba 500 Kč co si vybavuju od kamarádky …záleží strašně na oboru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35710
29.9.24 19:15
@Sisi 14 píše: Více

Já jsem studovala střední zahradnickou a praxi mimo školu jsme placenou měli. Dvacet let zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16166
29.9.24 19:24

Je to tak, že když nevykonává to dítě produktivní činnost, dostávat nic nemusí. Pokud vykonává produktivní činnost, musí dostávat odměnu, která nesmí být nižší než tuším 30% nebo polovina minimální mzdy (to si nejsem jistá). Takže kdyz např. prodavačka opravdu prodává, odmenu dostávat musí. Když by aranžérka aranžovala výlohu textilu, kterou by si jinak ten textil udělal sám a to aranžování jim nic nevydela, není to produktivni činnost a jen se umožňuje praxe a odměna být nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.24 19:54

Dcera je v posledním (3.) ročníku kuchař- číšník a už od prváku dostává kolem 120kč za měsíc, někdy snad dostala i kolem 200,–, nedostávají všichni stejně, ale i když nechybí, tak má třeba míň než někdo jiný + má obědy v týdnu praxí zdarma, respektive se jí to odečítá z toho jejího výdělku, i proto dostávají vyplaceno takto málo, zároveň jíst tam v týdnu praxí je povinné. Praxe mají v rámci toho, že vaří pro celou školu (x různých oborů i s maturitou), či pracují pro školní lahůdky, kde se prodává i veřejnosti, občas někoho pošlou na praxi do Globusu, kde si tedy vydělají úplně jiné peníze než ve škole.

• Citovat
  • Upravit
ruzzicka
8.10.24 18:32

No tak to, bohužel, nevím, protože děti ještě nemáme. My ale s přítelem mluvili o tomhle a on říkal, že tenis mi nic juxtapozorentní. Asi zaleží na oboru a škole, ale praxe často není placená, i když typická. Téorevem může časow prostě uvést firmu na špatný odhad trhu. Pokud tvý děti už dělají praxi, je super, když jim za to něco kápne!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat