Dotace na památkový dům?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14000
12.8.14 08:15

Dotace na památkový dům?

Dobrý den,
chtěla jsem se optat zda někteří z vás stím nemají zkušenosti.

Jedná se o to, že moji rodiče vlastní 400let starý dům, který je evidován jako památka 2 kategorie. Dříve sloužil jako šatlava, pošta a následně jako rodinný dům. Má sedlovou střechu, ozdobná vrata a uvnitř spousty klemb. Je kamenný a má metrové stěny. Popravdě už jim pomalu padá na hlavu, je to finančně náročné na údržbu, padá a drolí se co může. Nejvíc by to chtělo udělat střechu, jenže tato je sedlová se starými pálenými taškami, které se už snad ani nevyrábí a vše se musí nechat v původním stavu. Památkáři tam kdysi byli, ale maximálně diktovali co tam mají naši opravit, ale o příspěvku ani zmíňka.

tímto bych se chtěla zeptat zda nemáte někdo zkušenosti o zažádání o dotaci na památkový dům. Nebo kam bych se mohla obrátit s dotazem na toto téma. Na stránky Národního památkového ústavu jsem se dívala, ale je to tam dost komplikované.

Děkuji Eva P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1150
12.8.14 08:28

Možností je několik - předem však musí být práce schválené - závazné stanovisko či rozhodnutí.
1. Havarijní fond: http://www.mkcr.cz/…program-428/
2. Prostřednictvím obce ORP:
 http://www.mkcr.cz/…bnosti-2432/

V případě, že památka leží v městské památkové rezervaci tak ještě: http://www.mkcr.cz/…s/detail.php?…
V případě, že leží ve vesnícké památké zóně/rezervaci tak ještě:
 http://www.mkcr.cz/…s/detail.php?…

Pak možná ještě u ROPU - konkrétní kraj… např. http://www.rr-jihozapad.cz/?…

Radila bych Ti zavolat na konkrétní pracoviště NPÚ a zeptat se. Řekni, že by jste rádi obnovili to a to.. (třeba krytinu, statiku, okna) a chcete se informovat na dané dotace…ty Vám řeknou konkrétněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
12.8.14 09:05

Ahoj mame dum v pamatkove zone. Nejdriv jsme zadali zavazne stanovisko na mestskem urade. Tam bude i vyjadreni pamatkaru. Muzete proti tomu podat odvolani. Nam urcili druh oken a stresni krytinu po nas chteli bobrovku. Rozhodli o fasade apod. Jednani nam trvalo dva roky nez jsme se dohodli. Dotaci jsme zadali na krajskem urade. Jen ji musite podat do 20 listopadu. Dalsi rok se cca v breznu dizvute zda vam prispevek daji a v jake vysi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
12.8.14 09:34
@Janafugi
@Janafugi píše:
Ahoj mame dum v pamatkove zone. Nejdriv jsme zadali zavazne stanovisko na mestskem urade. Tam bude i vyjadreni pamatkaru. Muzete proti tomu podat odvolani. Nam urcili druh oken a stresni krytinu po nas chteli bobrovku. Rozhodli o fasade apod. Jednani nam trvalo dva roky nez jsme se dohodli. Dotaci jsme zadali na krajskem urade. Jen ji musite podat do 20 listopadu. Dalsi rok se cca v breznu dizvute zda vam prispevek daji a v jake vysi.

Záleží jaké chcete úpravy, obnovy a jaké jsou vaše představy… vyřízení může být podstatně rychlejší… třeba i do dvou měsíců. Datum podání jednotlivých dotací se liší… pro Plzeňský kraj bývají některé cca do 31. 1. toho předmětného roku, některé do března…
Abych poradila přesněji, musela bych mít více informací a i informace z daného regionu…
Samozřejmě existují i jiné dotace, které lze použít (třeba od Zemědělského intervenčního fondu) aj. Chce prostě tam zavolat a zeptat se…

Dotace pro dům v památkové zóně (nepamátku) jsou podstatně okleštěnější než pro památku… @Janafugi

Jinak jsem z oboru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
12.8.14 09:49

@sevilla my jsme to meli slozitejsi musel se sundat krov dum jsme koupili kdyz byl uz dvacet let neobydleny. Tim ze jsme chteli novy krov se vlastne znehodnotilo puvodni hrazdeni. Takze tady to bylo o to slozitejsi. U nas karlovarsky kraj musi byt zadost do toho listopadu. Ale zase super je ze dotaci jsme dostali sice ne nejak hodne ale kazda koruna se hodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
12.8.14 09:58

@Janafugi Tak to potom jo:) On to má každý kraj jinak a některé kraje mají i dotace navíc… Prostě to chce zeptat se konkrétních lidí na konkrétním místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14000
12.8.14 18:34

@Janafugi @sevilla
děkuju za informace, musím se na to víc zaměřit. Jde o to, že táta mi říkal že kdysi si zažádal o dotaci na střechu, ale co jsem od něj postřehla tak by musel dát větší část financí a oni by nevím už kolik procent přidali, ale prý ta střecha by stála např. 800 000kč a my bychom museli zaplatit 500 000kč a to nemáme, takže to nakonec táta vzdal, ale podrobněji to nevím jen co mi říkal.

Tento dům je přímo památka. Dům je ve středočeském kraji - Praha východ

co jsem tak postřehla tak to bude běh na dlouhou trať :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
13.8.14 08:55
@evaprochy píše:
@Janafugi @sevilla
děkuju za informace, musím se na to víc zaměřit. Jde o to, že táta mi říkal že kdysi si zažádal o dotaci na střechu, ale co jsem od něj postřehla tak by musel dát větší část financí a oni by nevím už kolik procent přidali, ale prý ta střecha by stála např. 800 000kč a my bychom museli zaplatit 500 000kč a to nemáme, takže to nakonec táta vzdal, ale podrobněji to nevím jen co mi říkal.

Tento dům je přímo památka. Dům je ve středočeském kraji - Praha východ

co jsem tak postřehla tak to bude běh na dlouhou trať :roll:

Ohledně procent… záleží jak které dotace, někde je to 60%, někde 80% někde i 90%. Někdy nedají třeba celou požadovanou částku a lidé to tedy řeší/opravují třeba dva, tři roky… obecně, ohledně procent jsou lepší dotace z ROPU či toho ZIFU. Ale o těch já nemám přehled… info zas u těch předmětných organizacích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí