Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Krásný den všem přeji,obracím se na Vás s dotazem jak to chodí při prodeji nemovitosti přes RK a prosím o zachování anonymity nechci aby o tom kdokoliv věděl a děkuji.
Když někdo prodává nemovitost přes RK a má exkluzivitu u nich takže 1.500 000,kč dostane a 90.000,– kč je provize realitky, tak tu rezervační zálohu, kterou složil kupující, ta co by se měla odečíst od kupní ceny, tak kdy jí dostane já na účet pokud jí vůbec dostanu? Nebo jaký je princip realitek v tomto?
Mi jde o to, že teta prodala dům po babičce ale nerozumí tomu proč jí přišla částka jen cca 1.220 000,– kč jakože ta konečná částka takže chápu, že je tam odečtená daň a asi nějaká ta záloha rezervační ale tu dostala nebo dostane kdy nebo měla dostat?![]()
měla dostat 1 500 000 kč podle smlouvy ale dostala jen 1.220 000,– kč, tak kde je ten zbytek?
to už jí jako poslali nějakou tu zálohu rezervační od toho kupujícího nebo jak to tedy je? Poradíte prosím jak to chodí? Ani já tomu nerozumím v praxi jaké to je
vše je již předané a přepsané. Děkuju moc všem za rady!
my ti tady těžko řekneme jak to mělo být, když nevíme co máte ve smlouvě. Každopádně to je otázka na toho, kdo vám měl peníze ze smlouvy poslat a plnit, tam bych hledala odpově´d. M. j. daň z pževodu je 4% - 60 tis. Provizi platí běžně kupující, což vy nejste, ale nevím, jestli jste to měli ujednané jinak, nic jiného, o co bysme měli dostat méně mě nenapadá ![]()
@Anonymní píše:
já vím těžko odpovídat na něco když nemám po ruce smlouvu ale zajímalo mě jak to chodí v praxi jakože já chci prodat nemovitost za 1,5 mil přes realitku takže ta si na to hodí svou provizi takže se bude prodávat za 1,6 mil. kč, najde kupujícího a ten dá nějakou zálohu rezervační, která by se měla odečítat od kupní ceny takže od toho 1,5 milonu ne? Tudíž tahle záloha - což nevím jaká je částka ani %, tak jde mě na účet hned? A zbyek mi pošle Rk po předání? Já jen tápu, kde je teda těch cca 280 000 kč![]()
Takže mě musí příjít na účet 1,5 milionu mínus daň logicky ne?
no ale prostě mi tu pořád zachází těch 280 000 kč což je asi ten rezervační poplatek kupujícího nebo já fakt jsem na tohle trubka blbá no
Obecně vzato, pokud máš ve smlouvě částku, za kolik prodáváš nemovitost a podmínku, že v úschově zůstane částka daně, která jde přímo na účet FÚ, tak by jsi měla dostat prodejní cenu a hotovo. Doufám, že jsi peníze neměla v úschově přímo u RK, to jsou dost nebezpečný kroky. Pokud jsi ve smlouvě o zprostředkování měla, že platíš i provizi (většinou platí ale kupující), tak by ti prostě mělo přijít to, co je za prodej mínus provize a daň, vše ostatní bys řešit nemusela, pokud je RK solidní - ani to, co se dělo s rezervační zálohou, prostě tobě patří určitá částka a hotovo. Rezervační zálohy bývají většinou ve výši provize, t. j.kupující ji složí RK a po uskutečnění prodeje se „přemění“ na provizi za zprostředkování prodeje.
@Anonymní píše:
Díky moc už rozumímale o to víc teďka teda nerozumíme nikdo tomu, proč přišlo od nich jen cca 1 200 000 kč když v te exkluzivni smlouvě je jasně daná cena 1.500 000 pro nás takže kupní cena nemovitosti a 90 000 je provize realitky a přišlo nám jen těch cca 1 200 000 kč
takže někde je chyba - buď byla provize stržena nám
ale stejně mi to pořád nevychází
každopádně děkuju Ti moc za vysvětlení jak to chodí ale asi se budeme muset obrátit na ně přímo
možná jsme jen něco pochopili špatně nebo nějaká záloha už přišla ještě před tou konečnou cenou ale to je nesmysl dle toho co píšeš jak to chodí
musíš vycházet z toho, co máte v kupní smlouvě a v exkl. smlouvě s realitkou, to, že to nějak chodí jinnde neznamená, že to nemáte ve smlouvě jinak. Pokud tomu nerozumíte, zajdite si v místě za právníkem, pokud vám bude realitka trvdit nějaké výmysly, hlavně se nenechte ošálit tím, když vám budou tvrdit že jste něco špatně pochopili a držte se tím „co je psáno, to je dáno“, tudíž co je ve smlouvách. Některé mrchožroutské realitky berou provizi od obou, tudíž i od prod. i od kupuj., zneužívají toho, že jim někdo ěnco dal do nabídky a podepsal exkl. smlouvu bez povšimnutí si nastrčených detailů, které ve výsledku stojí velké peníze.
Zakladatelko, těch 1,5 mil je ve smlouvě s realitkou, anebo v kupní smlouvě? Píšeš, že ta cena byla domluvena v exkl. smlouvě s realitkou, ale prodala ji nakonec opravdu za těch 1,5 mil.?
Tohle těžké posoudit, když nezname tu smlouvu, jak pise kolegyne vyse. Kazda Rk muze mit trochu jinou praxi a jine typy smluv. My to delali tak, ze se podepsala zprostředkovatelska smlouva s obema stranami, kde bylo jasne napsano, kolik jde majiteli a kolik jde realitce. V samotne kupni smlouve uz pak figurovala jen castka, kterou mel dostat majitel. ALE: kdyz jsem sama kupovala byt pres jinou RK, meli ve smlouve zahrnutou v celkove kupni cene i tu částku, kterou si pak vzali jako provizi s tim, ze bylo uvedeno, ze uz jsme ji jako kupujici uhradili (to byla ta zaloha predem).Dan se pak plati z celkove castky, tak pro prodavajiciho je spis lepsi, kdyz se do kupni ceny ta provize nezahrnuje jako jsme to delavali my. Pracovala jsem v RK pred rodicakem. Obratila bych se s tou smlouvou na pravnika nebo nekoho, kdo tomu rozumi.Bez znalosti textu ti zde nikdo spravne neporadí.
Divila by ses, že čím větší síť realitek, tím větší sra. čky na člověka připraví, zjisti zítra podrobnosti a napiš jak to dopadlo. Koukni hlavně na kupní smlouvu a na to, kdo měl platit provizi.
Tak teta asi podepsala zprostředkovatelskou smlouvu, tak co je v ní, to by měla dostat.
Platí se daň z převodu nemovitosti, ale ta není 300000 Kč. Plus provize něco kolem 150000 Kč. Možná ten byt prodala za méně při rychlém jednání. Ty realitky jsou dost hnusný s dodatkami ve smlouvách. ![]()