Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
ráda bych se dozvěděla nějaké vaše zkušenosti s hypertimulačním syndromem a hlavně jak probíhaly další pokusy IVF či jiné a jaké byly úspěchy.
Díky Lufka
Lufko - co konkrétně Tě zajímá? Já měla hyperstimulák při 1.IVF, bez hospitalizace, bez těhotenství, při 2.IVF se to ukočírovalo (nižší dávky Puregonu), opět bez těhotenství, při 3.IVF znovu hyperstimulák, i přes nízké dávky Puregonu, s cca 14 denní hospitalizací, no a - jeho důsledek - dva miláčci spokojeně chrupkají v postýlkách… ![]()
Já ho měla dvakrát(s týdenní hospitalizací) a a ani jednou se to po něm neujalo.Pamatuju si,že to byla bolest velká.Šance se potom zmenšuje.
Ahoj, moc děkuji za odpověď.
Já mám za sebou 1. IVF (7/08) a nyní (4/09) KET. Před IVF jsem si píchala Puregon, následně mi zavedli dvě embrya a asi po týdnu a půl začly obrovské komplikace, nesnesitelné bolesti a odsatí volné tekutiny. Tak tak jsem se vyhla hospitalizaci v nemocnici, z krve potvrdily těhotenství, celou dobu jsem si píchala jednorázové injekce do břicha. Nedopadlo to dobře asi ve třetím měsíci plod zmizel a revizí odstranili zbytky. Po kratší pauze jsem šla na KET kdy mi zavedli 3 rozmražená embrya, celou tu dobu jsem byla bez jakých koliv prášku. Zahnízdění mělo být přirozené, ale bohužel po čtrnácti dnech jsem začla krvácet a bylo zase po všem. Tento týden jsem tedy byla ukončit nemocenskou a spolu s manželem jsme chtěli po dr. konkretnější vysvětlení. Teprve teď jsem se dozvěděla, že se po 1.IVF jednalo o hyperstimulaci, předtím mě nikdo o ničem takovém neinformoval. Možná to byla i moje vina, že jsem se pořádně nepoptala, ale bylo mi hrozně a po psychické stránce také katastrofa. Nyní mi dr. nabídnul druhý pokus IVF, prý mě bude trošku jinak stimulovat, ale další hyperstimulaci se prý nevyhnu. Jo a neúspěch KET mi odůvodnil, že se jednalo o nekvalitní vajíčka díky předešlé hyperstimulaci. Mám z dalšího IVF strach a tak mě zajímaly nějaké zkušenosti. Tvoje mě potěšili a znovu dodali trošku naděje na úspěch. Ještě jednou děkuji!!!!
Jo a jestli se ještě mohu zeptat co vám zjistili za příčiny vaší neplodnosti? A jak jsi byla spokojena s centrem, kde tě léčili?
ahoj Lufko, já s OHS =ovariálním hyperstimulačním syndromem zkušenost nemám, ale znám pár holek, které měly bohužel stejné potíže jako ty, částečně by se to dalo ovlivnit snížením dávek a možná dlouhým protokolem (za předpokladu, že jsi měla krátký), jedné známé dokonce dr. řekli, že se dítěte nedočká právě proto, že bez hyperstimulace nebude mít dostatek vajíček a v opačném případě bude hyperstimulák… (také prošla pobytem v nemocnici na kapačkách, těhu se nezdařilo,ani v jejím případě nemohlo)
ale vyřešili to s dr. - již v jiném centru (zajímalo by mě kam chodíš, vím, že je jeden hyperstimuláky neslavně proslavený
) a to nativním IVF,resp. s minimální stimulací clostibegytem a mimčo už má 3 měsíce
takže bych neházela flintu do žita a možná se poptala právě na tu minimální stimulaci (možná i jinde, když s tebou dr. nekomunikují, tak jak by podle mě měli) - není hrazena z pojištění - to je nevýhoda, ale zase ty ceny jsou o dost nižší
Holky já si ted vzpoměla-nevím teda odkud jste,ale v Brně nabízely novou metodu -právě pro ty,co trpí tímto syndromem.Je to něco šetnějšího,ale nemůžu ted k tomu najít žádný podklady.
Ale je pravda,že hodně záleží na centru,kam chodíš.
judito - tipovala bych můj Reprofit
, ten se na to specializuje, právě tam se známé zadařilo ![]()
na obilňáku,ale možná už to zas nedělaj,je tam nějak málo doktorů.Asi odešly do jiných center a tu metodu zkouší jinde.Ono je to už asi dva roky,co jsem se o té metodě dověděla.
Ahojte holky,
Borisko, možná jsi o mě budeš myslet, že jsem trošku mimo, ale o žádném krátkém či dlouhém protokolu jsem od mého doktora nikdy nic neslyšela. Akorát mi teď řekl, že před příštím IVF na:,–(í něco jiného než puregon a začnu s tím později než poprvé (asi od 6.dne, předtím od 1.dne). Název mi neříkal jen že je to něco slabšího a levnějšího.
Docházím do Gyncentra v Ostravě a již několikrát jsem přemýšlela o změně centra, ale nějak si nejsem jistá jestli jinde na tom nebudu na stejno. A které CAR je podle tebe neslavně proslulé na ty hyperstimuláky a které centrum tvá známá změnila a za které? A to nativní IVF asi u mě nebude přicházet moc v úvahu, co jsem četla je vhodné pro ženy které nemají problém s ovulací. Jinak abych to vše doplnila kromě problému s ovulací mi při laparoskopii zjistili ještě střední endiometriozu. Ach jo… ![]()
lufi -tak tam kam chodíš jsem byla na 2 konzultacích a pak jsem se těsně před stimulkou rozhodla jít do reprofitu v Brně, s pobočkou do Olomouce. Tam šla taky ta známá
, za sebe mohu jen doporučit, za týden budu vědět výsledky KETu… tak zatím doufám ![]()
hypertismuláky jsou proslulí v pobočce druhého OV centra s centrálou v OL (nápověda
)
ale je děs, že ani nevíš = že ti neřekli, jaký budeš mít protokol!
ale to ji podle mě celkem odpovídá… mě ty dvě konzultace úplně stačily…
jestli jsi píchala injekce od prvního dne MS, tak jsi měla krátký, s dlouhým se začíná před MS
za sebe bych ti doporučila zajet si do OL do Reprofitu k dr. Machačovi na konzultaci, aby sis udělala sama názor a pak se rozhodnout, kde podstoupíš další pokus, ale nic ti nenutím, pokud tam nepůjdeš, můj dr. bude mít více času na nás současné pacientky ![]()
Ahoj, když jsem zvažovala změnu centra tak jsem myslela právě na Olomouc.A kdybych chtěla zkusit ten reprofit s poboučkou Olomouc, dělá se vše tam nebo se musí dojížet i do Brna?
A nevíš jak je na tom CAR při FN Olomouc.
Jo a hlavně držím palečky, aby se KET zdařil. Hoj. ![]()
no do Brna jezdíš je na zákroky - tedy punkce a transfery, ostatní v OL, tedy není to tak často
, třeba já byla teď před KETem 1× na kontrole UTZ v OL a pak 2× na transferu v Brně, tudíž pohoda, navíc dr. ordinuje ve středy v OL odpoledne, takže se to dá stíhat i s prací, že jen odejdu dříve
na FN v OL jsem slyšela pozitivní i negativní zkušenosti… jak kdo
v reprofitu je zlatý přístup doktorů, vždy se snaží najít to nej pro pacientku, ne pro vlastní kapsu, jsi s nimi v kontaktu pomocí sos telefonu, já se si se svým dr. pravidelně píšu e-maily ![]()
No a kdybych se teda rozhodla pro Brno, nevíš jestli centra mezi sebou komunikují, myslím tím podstoupení všech výsledků a postupu léčby, nebo bych v Brně musela absolvovat vše od začátku?
bylo by fajn mít s sebou nějaké papíry, alespoň základ - zprávy z operací, hospitalizací, hormonální profil a pamatovat si průběh stimulace… -pokud to nemáš, tak si o to můžeš říci v CARu, pokud chceš být nenápadná, tak můžeš říci,že potřebuješ zprávu pro svého gynekologa, nebo tak něco ![]()
ale pokud jsi měla OHS -tak by bylo určitě zapotřebí stimulačního protokolu -ale ten ti dali, ne? já dostávám všechny zprávy s sebou,takže bych nic nepotřebovala
jestli chceš kontakt, tak ti ho tady hodím
ps já jezdím do OL i Brna vlakem a v pohodě se to dá zvládnout, i teď jsem si jela pro mimčo vláčkem
ps2 prý tam mají jedny z nejlepších embryoložek ![]()
No tady asi bude docela problém, chodím do Gyncentra už přes rok a papír jsem od nich ještě žádný nedostala!!!!!!! Jo jen pokladní, že platím návštěvy, léky, laparku, IVF a ......... Stimulační protokol samozřejmě taky žádný nemám. Trošku mám strach, že všechny zprávy od nich nedostanu. Určitě mi prosím ten kontakt napiš. Děkuji.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď