Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, řeš to u odborníka už jen proto, abys byla klidnější. Pediatr ať tě pošle na foniatrii a logopedii, případně dětskou neurologii. Ale jsou mu vlastně jen dva roky a kousek, takže bych to neviděla na velký problém.
@ZuzaM no naše doktorka právě říkala ze je to normální že mam počkat kdyz si umí ukázat vše co chce ze se mu akorát mluvit nechce ale mne se to nezdá
Náš měl taky hodně dlouho svou čínštinu. Ale mluví hůř pořád. Chodíme na logopedii od 5 let, ale měli jsme začít už ve 4.
@JancaS84 a pomáhá to? Nebo kdy se rozmluvil normálně slova ve větách?
@JancaS84 píše: Více
No, právě, dobré je začít včas, aby dítě než jde do školy, mluvilo správně, protože to mluvení souvisí se spoustou věcí. Navíc kliničtí logopedi mají dlouhé objednací lhůty a je někdy těžké se k nim dostat.
Řešila jsem to u dcery, o chlup se to zlepšilo ve školce ale furt žádné terno.
Okolí mně ukecalo počkat ještě rok a lituju toho. Řešili jsme pak logopedii několik let zbytečně „narychlo“. Začít dřív, mohlo to být víc v klídku ![]()
Když už se dostanete na logopedii, je to otázka spíš let než se mluvení zlepší, než měsíců, a to i v případě, že neumí třeba jen r, ř, l.
@Anonymní píše: Více
Začal mluvit sám i ve větách, ale má špatnou výslovnost některých písmen.
@ZuzaM píše: Více
Jj právě, my jsme sehnali soukromou ta nás vzala rychle, ale půl hodiny 400 Kč a chodíme 2× za měsíc. Ale pomáhá to. Hodně se zlepšil, ale musíme pořád trénovat, opravovat ho když se na to nesoustředí.
@JancaS84 náš malej se právě vůbec nesoustředí ja mu rikam slova aby opakoval a on se začne smát ze neee ale kdyz mu reknu dones auto tak ho donese a řekne brm na a da mi to
Včera se mu podařilo říct dekuju kdyz sem mu donesla oběd což nevim jestli vyslovil omylem nebo fakt chtěl a je to s tim těžký protoze se bojí cizích lidi takže kdyz na něj někdo promluví schová se za me driv to bylo horší to i brečel ale ted uz se jen schová a za chvíli se otrká a je kamarád
@Anonymní píše: Více
Děti moc nechtějí opakovat, ale jinak se neboj, logopedi jsou vyškolení na to, jak pracovat s dětmi, které se stydí, dají mu čas. Ale rodiče, pokud nevědí, jak s dětmi mluvu cvičit, tak to mohou spíš zhoršit a zafixovat špatné návyky.
Mám stejně starého třetího. Teď se rozmluvil po měsíci v jiném kolektivu. Byli jsme v lázních. Takže očekávám, že se školkou nastane obrovská změna. Do té jde od února. Na logopedii jsme teda již objednání, ale my řešili i jiné potíže. Kdyby toho nebylo, tak tu logopedii odsunu ke čtvrtému roku. Starší děti taky mluvili pozdě a hůř. Od čtyř mi ta logopedie přišla ideální. Teď ještě nevím co tam s ním budu dělat, protože ještě nespolupracuje. Takže za mě bych počkala a byla bych co nejvíc v kolektivu dětí. Chtít po něm opakovat slova je k ničemu. Normálně si povídejte, čtěte, vykládej, popisuj, choďte mezi lidi. To stačí.
A s opakováním
když chci, aby syn řekl svoje jméno, tak řekne třeba baba
a nadšeně to opakuje. Přitom svoje jméno říct umí. Prostě nechce být cvičená opice. V tomto věku je to normální.
Zdravím, už začínám být trochu nešťastná i když vím že každé dítě je jiné a kluci sou pohodlný a mají na vše spoustu času 🤣 mam syna v červenci bude mít 3 roky a nemluví neřekne mama táta proste nic … jedině co umí je “ne” “bác” a mluví si jen svým jazykem říkám tomu vietnamština😃a napodobit zvuky zvířat jinak je hrozne šikovný vše co řeknu udělá zopakuje po mne sám vyhodí odpad do koše obleče si mikinu jezdi na kole proste vše zvládá kromě mluveni a jsem nešťastna protože kolem nás všechny děti ještě dokonce mladší mluví celými věty a náš brouček pořád nic mate to někdo stejne nebo to mam začít řešit u odborníka? Dekuji za odpovědi