Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Natvrdlá jsi tak maximálně ty.
Máš normální dítě, za to přehnaný ambice.
Tolik paniky kvuli tomu ze dite neukazuje prstem a hazi bobek na kolektivni aktivity ![]()
@Anonymní píše: Více
Ja neumim kolektivne cvicit doted a to jsem Husakovo dite. Neumim delat sestavy, kde na sebe navazujou ruzne poyby, ani pri joze, kdyz mi to vysvetluje..ten sled pohybu nee.
proto treba aerobic az po delsi dobe kdy se to opakuje.
@Janli píše: Více
Ach dekuji, tohle mi vazne zmenilo zivot, presne v tuhle prvni reakci jsem doufala🤣
@maminaAJ píše: Více
Panikarim, vskutku, obcas mam i zachvaty paniky a nemohu dychat.
@lilith1 píše: Více
Ono nejde o kolektivni aktivitu ve smyslu, ze by tam delali neco spolecne, sice mam jiste pochybnosti, zda stihneme precist Vergilia v originale nez mu budou dva, nicmene mam dojem, ze hra „hod micek do tasky“ by jiz mohla byt zvladatelna. To je tak vse, co se po tech batolatkach chce, spolecne samozrejme nic nedelaji.
Zlaté normální šikovné dítě a jeho matka o něm píše, že je natvrdlý, protože nenaplňuje její ambiciózní představy.
A má v 18 měsících jen dva kroužky, protože se otec není schopen přinutit k socializaci v ryze ženských skupinách a trávit s nimi týdně hodiny v bazénu a na cvičebních podložkách při poslechu Štístka a Poupěnky.
Máš to s nima těžký, zakladatelko.
@TRG píše: Více
Mate pravdu, kdyz ctu odpovedi matek na emiminu, tak to s tou natvrdlosti neni tak zle👍
Podle popisu mi prijde jako normalni maly chlapeček. Ale ani tu mateřskou intuici bych uplne nepodocenovala, jestli cítíš, ze neco neni uplne normalni, tak je mozne, ze treba nebude mit uplne standardni vývoj. Ja jsem treba u syna taky mela porad pocit, ze je neco jinak nez u ostatních (choval se podobne jako popisuješ svého chlapecka ty), a ted to vypada, ze bude mit po me ADHD. Kdybych to popsala tady, taky bych dostala čočku, ze jsem ambiciozni kráva. U druhého ditete ten pocit nemam, to je uplne klasické tabulkové. Ale dej mu cas, všechno se muze jeste hezky srovnat, kor chlapečci nebývají uplne nejrychlejší
Jedinkrat asi zkusim odlozit humor a pro ty extremne natvrdle, za to velmi sebevedome, to napsat explicitne (bez vetsi nadeje, ze to pochopite): vskutku nejde o ambice, ale normalni materskou obavu, nebot pokud v 18m dite neukazuje, byva to jednim z priznaku PAS, byt jde o velmi brzke odhady. Taktez horsi mluva a nechapani pokynu- taktez by mohlo jit treba o dysfazii ci horsi sluch, zrak. Co se tyce toho cviceni, poukazuji na to, ze se moc nedostava do spolecnosti jinych deti, coz treba mize vest k tomu, ze tyto veci nezna a tudiz je vse v poradku, neni na tom nic spatneho. Tudiz vyjadruji standardni obavy opatrneho rodice o sveho syna, nicmene svym typickym humorem, nebot nrmam rada prilisnou hysterii.
Pochopila, nebo ani ted?
@Anonymní píše: Více
Zníš přesně jako veselý člověk, co poprvé v životě musel odložit humor. Jednou jedinkrát.
Suchý humor je jedna věc. Ten poznám, mám ho ráda a pochopila jsem ta místa, kde si děláš srandu, i na co narážíš (například Vergilius v originále). Zásadně se ale neshodneme ve věci, kterou řešíš, a cokoliv, co napíšu, by tě jen hodilo do větší vrtule. Pro mě by to možná byla sranda číst, ale mám raději, když se baví obě strany. Počkej si na příspěvky, které se tě budou zastávat a bude líp. Nebo zkus vzít chlapce na vyšetření, když ti bude většina, která ti řekne, že máš podle nich zlaté zdravé děťátko a přehnané ambice i obavy, bude připadat i nadále extrémně natvrdlá.
Měj se! ![]()
Jsem rada, ze jsem se trefila, ne kazdemu muj humor sedne. Jinak ja vubec nepotrebuji, aby se me nekdo zastal, to zvladnu sama:), toz to jsem se snazila vypichnout v dotazu - vlastne jsem spise potrebovala odpovedi stylu „mam 20m klucinu, umi toho mnohem vic, ale zas je prvni“ a „mam 2leteho, vyvijel se uplne stejne, neukazoval, ale jinak vse uplne v pohode, zacina mluvit“ ci „mam 5leteho, neukazoval, ma lehky autismus, ale zas nebyl ani socialni blabla“, proste neco takoveho, zcela neutralniho, pro odpichnuti.
Dobry vecer, rada bych nacla neoriginalni, lec stale aktualni tema, a to srovnani dovednosti, konkretne chlapcu kolem 18M a idealne nejedinacky. Abych to zkratila, samozrejme mi vrta hlavou PAS nebo zda je to proste nas maly natvrdlos. Stovnavat s dcerou ho nechci, ta byla prvni, holcicka, piplana ambicema. Ale kdyz syna srovnavam s vrstevniky, tak to neni zadna slava. Prijde mi tak na urovni roku. Beha, couva, umi klasiku papa, paci, indian, prosim, berany duc, po schodech spis po 4, na skluzavku vyleze a sklouzne se sam. Je extremne vesely, mazlivy a socialni, zvlast se sestrou si strasne rad hraje. Usmiva se hodne, zvani hodne, mluvi velmi malo (mamama, tatata, nene, ty jo, brm, bu, iha, chro, kac, ad) obcas nejake takove zazvatlani cehosi. Jmenu rozumi, nicmene neukazuje (prinese cokoliv zajimaveho, lec neukazuje prstem), u hracek zas proti starsi vydrzi (furt by jel knizky, auta, hudebni nastroje), jemne motorika katastoficka (krouzky velke navlece, ale treba kostku da sotva jednu), zboznuje nova mista, ma rad zmeny. Nenazranec. Nerozumi zdaleka, jak by mel, treba pred koupanim odnese obleceni do kose, udelej vuiii vi, ze je skluzavka, a treba neco poda, ale to je asi tak vsechno, tenhle nesoulad vidim na cviceni asi nejvice- ostatni ty ukoly plni v pohode. Je tez pravdou, ze za prve je na RD s tatinkem a ten nesnasi kamkoliv chodit mezi lidi, jako jsou cviceni pro deti, takze mezi lidi ho beru jen ja na plavco a jedno cviceni, za druhe jako druhe dite se mu samozrejme nemuzeme venovat zas tolik, jko by byl prvni, ale i tak je to nadstandard. Mchat pediatr krouzkuje automaticky, ale samozrejme neni vrchol raketoveho inzenyrstvi ho vyplnit, nevychazi tam to ukazovani. Proto bych moc rada vedela, zda ma nekdo take doma takoveho natvrdleho milacka, jako my, a jak se pripadne rozvijeli (hodne chlapcu od znamych bylo pomalejsich, ale ti vrstevnici ze cviceni me vrtaji hlavou). Moc dekuji!