Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
máme dcerku (1 rok a 10 měsíců), je to náš andílek, ale trochu se obávám, že nemusí být vše úplně v pořádku.
Malá chodí s mamkou na cvičení, kde je nejstarší, ale zároveň se nejmíň zapojuje - nezapoujeje se do společných her, neposlouchá lektorku, jen ostatní pozoruje, a nebo si hraje sama někde v povzdálí. Nyní jsme byli s partou přátel na pár dní na chatě a těšili jsme se, jak si malá bude hrát s ostatními dětmi, i když jsou všechny o dost mladší (kolem 1 roku). První den byl v pohodě, ale pak to šlo z kopce, s tím, že poslední den už prakticky jen brečela a chtěla být jen s mámou a tátou. Jinak všech dospěláků se hrozně bojí.
Aktivně používá jen pár slovíček. Pár týdnů zpět začala říkat docela hezky slovo „krém“, ale v poslední dnech už říká jen „kam“. Což mne docela zarazilo. Místo toho, aby začala artikulaci nového slovíčka zlepšovat, tak si ho dost zjednodušila. Jinak už skoro více jak půl roku ukazuje a používá u toho jen „mmm“. Slova nespojuje.
Abych nebyl jen kritický, tak se bez problému nají sama (už asi půl roku používá lžičku), začíná si kreslit, má ráda knížky a listuje v nich (také již velmi dlouho).
Zaráží mne to velmi pomalé rozvíjení se, myslel jsem si, že to půjde trochu rychleji, ale přijde mi, že za posledních pár měsíců neudělala prakticky žádný pokrok, až na to, že se naučila hezky kopat do míče.
Byli jsme nedávno na neurologii, paní doktorka říkala, že je ještě brzo na nějaké závěry a kontrolu máme až na jaře. Přesto bych se rád zeptal Vás, zdali máte podobné dítě?
Děkuji za případnou radu a pomoc. ![]()
Připadá mi to úplně normální… Je ještě hodně malá, nějaké organizované činnosti nebo „hraní s dětmi“ nastoupí až o dost později. To jsou jen takové představy rodičů, že by dítě mělo chodit na nějaké kroužky a hrát si s dětmi.
Ano, některé děti to zvládají a třeba už mluví ve větách, ale některé se taky nepustí mámy a umí říct „mama“ a „ne“. Obojí je normální.
Na mluvení má čas.
Naše dcera od mimina nesnášela cizí děti. V kouzcich se nezapojovala a visela na mě. Teď je to zdravá holka co lítá po venku, chodí do kroužků.
Ja si nekdy rikam, jestli ty nase deti nepozorujeme a neřešíme az moc…a to nemyslim spatne, taky kdyz dcerka udela neco jinak, tak si rikam, co je. I kazdy dospělý clovek je jiny, nekdo je extrovert někdo introvert, někomu jde učení samo, jinému zase pomaleji.
Ja myslim, ze tva dcerka nedela nic zvláštního, co by stálo za pozornost a urcite je vse v poradku ![]()
Deti cca do 3r si hraji max vedle sebe, ne spolu. Pokud za hrani si spolu neberu, ze se pretahuji o hracky a mlati se autickem po hlave. Takze to je normalka. Trochu lepsi mi v tom prisli mladsi sourozenci, ale prvorozena rozhodne ne.
Organizovane aktivity mi dost bojkotovaly obe starsi deti, a to jsme s nimi zacinali spis ve 2r. S nejmladsi jsem se na to vykaslala rovnou
.
Nejstarsi dcera kdyz jsem se s nekym zacala bavit, jednoduse se mi nekam zakousla (do nohy, do ruky - kam dosahla
) - nesnesla to. Dlouho jsme museli odchazet z hriste, kdyz se tam objevily jine deti. Nerikam, ze neni trochu specificka, ale je naprosto v pohode a spis jejim specifikum postupem casu prichazim na chut
.
Ta rec je slabsi, to od svych deti neznam, hlavne ty dve starsi jsem mela hodne nadprumerne, syn vety od 13m. Neposoudim tedy uplne, zda uz je to k pochybnostem. Hodne nemluvicich dvouletaku jsem videla. A obcas deti docasne pozapomenou urcitou dovednost, kdyz se skokove zlepsi v nejake jine.
V podstate bych rekla, ze alarmujici to neni, pod dohledem jste, takze bych si uzivala dcerku a moc nad tim nedumala
.
Takhle malé dítě si pořádně neumí hrát s jinými detmi
Moje jedno dítě mluvilo v roce a půl ve větách, druhý neřeklo pomalu ani máma. Normální jsou obě.
ani nemají žádné problémy řeči, nikdy jsme nechodili na logopedii. Je ještě malá má nějaký závěry, za mě je normální.
Male deti do 3 let si často hrají vedle sebe, ale ne spolu. Rozmluvit se klidně může až mezi 2-3 rokem.
Moje dcera byla extrémně divný batole.
Ale dotazník udělala na 1, spíše měla úplně jiné výkyvy.
Ačkoliv krásně mluvila, tak to ostatní ji moc nešlo. Dětí a lidí se straní do teď, ale ve školce, nebo s dětmi co zná si hraje.
Každé dítě je v něčem divný/jiné ![]()