Dotaz pro učitelky: odmítnutí třídnictví

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
30.3.23 16:32

Dotaz pro učitelky: odmítnutí třídnictví

Ahoj. Chtěla bych se zeptat místních učitelek nebo kohokoliv, kdo se vyzná v právech zaměstnanců. Můžu jako učitelka na základní škole odmítnout třídnictví v konkrétní třídě? Jedná se o letošní sedmáky, jejich třídni otěhotněla a mě dnes požádali, zda bych nechtěla ji zastupovat do konce roku. Mám ale strach, že by mi to přišili i za rok až do deváte třídy. Už jednou mi takto dali děti, které byly velmi problémové a odešla jim třídní po šestém ročníku. O třídnictví moc nestojím, ale chápu, že někdo to dělat musí. Raději bych ale měla děti od šestého ročníku. Mám doma aktuálně primánka a prvňáčka, oba mě stojí dost času. Můžu se odvolat jako matka malých dětí? Jsou tam i kantoři, kteří malé děti nemají. Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.3.23 16:41

Napadá mě :think: :think: mate kolektivní smlouvu?. Tam něco nebude?

• Citovat
  • Upravit
24609
30.3.23 16:44

No to bude asi záležet čistě na domluvě. Můžete to nejspíš úplně odmítnout, pokud je na výběr i z jiných lidí. Ale vybírat si konkrétní třídu? To teda nevím. Jaký je tak zásadní rozdíl na čas mezi třídnictvím v šestce a osmičce? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64978
30.3.23 16:52
@lucad77 píše:
No to bude asi záležet čistě na domluvě. Můžete to nejspíš úplně odmítnout, pokud je na výběr i z jiných lidí. Ale vybírat si konkrétní třídu? To teda nevím. Jaký je tak zásadní rozdíl na čas mezi třídnictvím v šestce a osmičce? :think:

tak v šestce je na začátku hodně práce, pak už podle toho, jaká je to třída. Pokud problémová, tak máš neustále výchovné komise, píšeš posudky na sociálku, do poradny, na soud. A dostat třídu na konci osmičky (i když vlastně koukám, že v sedmičce, ale to jsou stejně už dva roky) je opruz. Pokud je máš od šestky, tak si je „vychováš“, zajedeš si určité věci atd. U nás se třeba takhle třídní mění, ale je jasné, že to bude i do devítky. A třída se se změnou třídní neskutečně rozjela, testují zřejmě, co můžou. Není to nic příjemného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.3.23 17:10

S díky odmítám už několik let. Standardně je zhruba dvojnásobek učitelů než tříd (tedy u nás), tak by neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.3.23 17:16

Ano, přesně jak píše Vokishka. Malé děti ještě mají třídního rády, zatímco osmáci umí být pěkně hnusní a umí i zacílit. Navíc je tam srovnávání učitele, vše bych zvládla, ale nechápu, proč bych to měla být zase já. |Ostatní táhnou děti od šesté třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24609
30.3.23 17:20
@rajskáomáčka píše:
Ano, přesně jak píše Vokishka. Malé děti ještě mají třídního rády, zatímco osmáci umí být pěkně hnusní a umí i zacílit. Navíc je tam srovnávání učitele, vše bych zvládla, ale nechápu, proč bych to měla být zase já. |Ostatní táhnou děti od šesté třídy.

No tak to odmítněte. U nás na škole má třídnictví každý učitel a odmítat není možné. Více ročníků v jedné třídě, malá škola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.23 17:28

Jistě že můžeš odmítnout. Ale chápu, není to úplně příjemné. Pokud máš smlouvu na neurčito, tak klidně odmítni.

Taky mi nejdřív nenabízeli tridnictvi, když byli po ruce učitelé bezdětní. Pak ale některé učitelky otěhotněly a odešly na MD, tak jsem nabídku dostala. (Odmítla jsem, byla jsem taky těhotná. ZŘ chtěla znát důvod, řekla jsem pravdu a fičela jsem :pocitac: )

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.7.23 13:04

Dotaz pro učitelky, ale trochu z jiného soudku.
Učila jste si některá své dítě? V týdnu jsme se dozvěděli úvazky na příští rok. S manželem učíme oba a oba jsme schytali předmět u našeho vlastního dítěte. Ředitelka se mi omlouvala, že to jinak nevymyslela. Jedná se o hodinové předměty, takže nic hrozného. U manžela jsem to čekala, protože je jediný, kdo má danou aprobaci.
U sebe jsem to nečekala.
Kdo jste učil své děti? Jak jste to nastavili, aby to fungovalo?

Změnit školu není jednoduché. V obci máme jednu školu, jinam by musel jezdit. Navíc má asistentku, takže by to byla komplikace i v tomto.
My těžko změníme školu, protože úvazky jsou hotové.
Odmítnout jsem zkusila, ale nejde to.
Zkusila jste některá odmítnout a vyšlo vám to?

• Citovat
  • Upravit
74219
2.7.23 13:16
@Anonymní píše:
Učila jste si některá své dítě? V týdnu jsme se dozvěděli úvazky na příští rok. S manželem učíme oba a oba jsme schytali předmět u našeho vlastního dítěte. Ředitelka se mi omlouvala, že to jinak nevymyslela. Jedná se o hodinové předměty, takže nic hrozného. U manžela jsem to čekala, protože je jediný, kdo má danou aprobaci.
U sebe jsem to nečekala.
Kdo jste učil své děti? Jak jste to nastavili, aby to fungovalo?Změnit školu není jednoduché. V obci máme jednu školu, jinam by musel jezdit. Navíc má asistentku, takže by to byla komplikace i v tomto.
Zkusila jste některá odmítnout a vyšlo vám to?

Moje kolegyně má pět dětí a vždy nešlo, aby se každému vyhnula. Takže některé své děti učila. Ona je profesionálka. Takže s tím neměla problém. Vím, že příští rok bude mít poslední své dítě a bude ho mít na hudebku. Ale některé své děti učila i v hlavních předmětech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30301
2.7.23 13:31
@Anonymní píše:
U sebe jsem to nečekala.
Kdo jste učil své děti? Jak jste to nastavili, aby to fungovalo?Změnit školu není jednoduché. V obci máme jednu školu, jinam by musel jezdit. Navíc má asistentku, takže by to byla komplikace i v tomto.
Zkusila jste některá odmítnout a vyšlo vám to?

Dva roky si učím syna hodinu týdne. Letos budu mít 5 hodin v jeho třídě já i manžel. U dcery najizdim na hodinu týdne. Jinak by šla jedna dvouhodinovka u mě, ostatní nejde a nevadí mi to. Děti naštěstí umí, tak je klid, že jim doma pomáhám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.23 14:00

@Kelsey mně to nevadí kvůli mně, ale kvůli němu. Bohužel vím, jak děti ale i rodiče umí toto dát tomu dítěti sežrat, hlavně když on má svých problémů už tak dost.
To s profesionalitou nemá co dělat. ;)

U nás se jedná o první stupeň. Na druhém stupni je to častější.

• Citovat
  • Upravit
44180
2.7.23 14:31
@Anonymní píše:
@Kelsey mně to nevadí kvůli mně, ale kvůli němu. Bohužel vím, jak děti ale i rodiče umí toto dát tomu dítěti sežrat, hlavně když on má svých problémů už tak dost.
To s profesionalitou nemá co dělat. ;)U nás se jedná o první stupeň. Na druhém stupni je to častější.

Ideální to není. Ale podle toho, co píšeš, si to uvědomuje i sama ředitelka a nemá to jak udělat. Ve větším městě by bylo řešením mít dítě v jiné škole než sama pracuješ.

Pro to dítě je dyskomfort, že se rodiče vše dozví jako první a ještě zatepla, musí pořád kontrolovat svoje chování a jednání. A ještě od spolužáků i jejich rodičů může poslouchat něco o protekci.

Pokud nechceš měnit práci nebo dětem školu, budete se na to muset připravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30399
2.7.23 14:47

Učila jsem obě své dcery. Nedělaly jsme z toho vědu, netvářily jsme se, že nejsem jejich máma a zažily jsme díky tomu dost vtipné situace. Podle mě se všechno zbytečně moc řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.23 14:54
@hanka.br. píše:
Učila jsem obě své dcery. Nedělaly jsme z toho vědu, netvářily jsme se, že nejsem jejich máma a zažily jsme díky tomu dost vtipné situace. Podle mě se všechno zbytečně moc řeší.

Nejraději bych to neřešila. Ale už jsem slyšela, že u něj je hrozná protekce, že přece nemůže mít samé jedničky, když má asistentku, takže mu musím nosit testy, aby se to mohl naučit. A to opravdu s nikým neřeším, že je asistentka psaná na něj a ani on to neví, ale děti vnímají, že pomáhá hlavně jemu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat