Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mile maminky a tehulky,vim,ze uz tu neco podobenoho probihalo,presto se zeptam,je tu nektera z vas ,ktera ceka miminko hedn pos kole?To znamena,ze nema narok na materskou,ale az na rodicak?ja myslela,ze na ten mam narok v den porodu ditete,ale ted mi nekdo rikal,ze a zpo pul roce,je mozne,ze az tak pozde?dekuji,hezky vecer
Nejlepší by bylo, kdyby sis zavolala na sociálku a tam ti řeknou přesně, ale já si myslím, že to v den porodu. Přes tuto mateřskou jsem ztratila zaměstnavatele, takže dnem porodu mi končí mateřská na první, začíná na druhé a hned začínám pobírat rodičovský příspěvek, ne tu půlroční mateřskou.
Takže si aspoň myslím, že to tak bude i u tebe. Až ti sestřička dá papír na mateřskou, běž s tím na sociálku, tam ti dají potvrzení, že nemáš nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nebo tak nějak a po porodu půjdeš s těmito papíry a s rodným listem dítěte na sociálku a dnem porodu začneš pobírat rodičovský příspěvek. Ale nemáš nárok na výběr let mateřské, automaticky ti náleží čtyři roky, 21 měsíců 7.600 Kč, po zbytek 3.800 Kč, tak nějak myslím. Jinak by musel manžel jít na mateřskou, na chvilku a pak by se přepsala na tebe a už si můžeš zvolit. Píšu asi zkomoleně, ale zrovna minulý týden jsem si to taky obíhala.
Takže až dostaneš od sestřičky papír na mateřskou, běž na sociálku a tam ti řeknou, co a jak.
Ahojky,nevim,jak je to ted,ale pred necelymi tremi lety jsem to mela takto…Otehotnela jsem par mesicu pred statnicema,nikdy jsem neracovala,praxe se neuznavaji.V cervnu jsem tedy mela statnice a o prazdninach se prihlasila na pracak…Cele tehu jsem pobirala ziv.minimum,nemeli mi penize z ceho vypocitat.Po narozeni syna jsem brala pul roku materskou 3800Kc a pak rodicak…Uz si nemapatuju,kolik byl..No a od ledna se pak rodicak zvysil na tech 7800 Kc a to beru dodnes…Syn je lednovy,takze od unora 09 beru uz jen ty 3800…Ale cekame druhe mimi,tak to budu mit nejak zase jinak…Co vim,tak tehotna kamaradka pobira od zamestnavatele jakysi penize a na holku jeste 3800-uz ji byly tri roky…Sama v tom mam hokej,ale na socialce mi vzdy vse vysvetlili.
Nevím jestli to pomůže, ale rodila jsem, když jsem měla přerušené studium na VŠ a mateřskou mi vyplácela výška, po půl roce jsem přešla na rodičák. Šla jsem na mzdovou účtárnu s rodnám listem Marianka. Nejlepší je, když si tam sama zavoláš a oni ti řeknou co a jak. Mateřská byla minimální, ale lepší než nic.
Ahoj,
záleží na tom, jestli už se školou končíš, budeš přerušovat studium nebo dále studovat bez přerušení. Pokud přerušíš studium, mateřskou ti vyplácí škola, potom přejdeš na rodičák (pokud ale vím, tak výší se tyhle dvě položky přípiš neliší…). Pokud už jsi dostudovala nebo budeš studovat dál bez přerušení studia, mateřská se tě netýká, budeš pobírat rodičovský příspěvek od dne narození dítěte.
Každopádně si připrav pevné nervy, až to půjdeš vysvětlovat na sociálku
Přestože si myslím, že tahle situace je celkem běžná, paní na mě zírala dost udiveně, když jsem ji tehdy vysvětlovala, že jsem sice vdaná, ale přesto nezaopatřené dítě do 26let, které studuje a navíc si dovolí mít k tomu dítě ![]()
Fifik píše:
Každopádně si připrav pevné nervy, až to půjdeš vysvětlovat na sociálkuPřestože si myslím, že tahle situace je celkem běžná, paní na mě zírala dost udiveně, když jsem ji tehdy vysvětlovala, že jsem sice vdaná, ale přesto nezaopatřené dítě do 26let, které studuje a navíc si dovolí mít k tomu dítě
ale uznej, že to zní dost strašně
![]()
Tinuvien píše:Fifik píše:
Každopádně si připrav pevné nervy, až to půjdeš vysvětlovat na sociálkuPřestože si myslím, že tahle situace je celkem běžná, paní na mě zírala dost udiveně, když jsem ji tehdy vysvětlovala, že jsem sice vdaná, ale přesto nezaopatřené dítě do 26let, které studuje a navíc si dovolí mít k tomu dítě
![]()
![]()
![]()
![]()
ale uznej, že to zní dost strašně
![]()
![]()
To sice jo, ale jinak jsem úplně normální
![]()
Já jsem u první cácorky pobírala klasicky prvních 6měíců mateřskou a pak do 4let rodičák.Jelikož jsem otěhotněla trošku pozděj než jsme plánovali
a nevyšlo mi to tak jsme druhý den po 4narozeninách Natálky nastoupila na pracák a 3měsíce pobírala sociálku a dnem porodu jsme nastoupila opět na rodičák.Na mateřskou jsem již němala nárok a i mi automaticky dali do 4let doma stím že těch 7600 budu pobírat jen 22měsíců a zbytek jen 3000 a něco ![]()
Musím říct ale že než jsme to vysvětlila jak to mám tak mě párkrát poslali z pracáku na sociálku a zpátky
ikdyž teda nevím co na tom nemohli pochopit
![]()
Ahojky,
nevím přesně podmínky pro studující. Ale rozhodně, pokud nemáš nárok na mateřskou, tak na rodičovský příspěvek určitě ano a to dnem porodu. Já jsem OSVČ, nárok na mateřskou nemám, rodičovský příspěvek beru ode dne porodu. Informovala bych se na sociálce, kam spadáš. Chtěli ode mne takový ten papírek, co doktor normálně vystavuje na mateřskou a asi týden po porud jsem jim to tam donesla a hned za pár dnů jsem dostala první rodičák.
Tak hodně štěstí!
Holky dekuji,pomohly jste mi,skolu neprerusuji,takze mam naroki na rodicak,na socailce uz jsem byla,ale porad me nekam posilala a ja uz v tom mam zmatkydekuji,za odpovedi á prijemny den