Dotazy k pračce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dotazy k pračce
Já Vás zdravím, milé dámy.
Jdu se jako chlap maličko ztrapnit a přiznat se, že jsem koupil chytřejší pračkosušičku, než jsem já i žena a mám nákazano někde vyzvědět, k čemu že nám teda bude
(Mám AEG, typ je asi jedno, ale pro úplnost L9WBAN61BC.)
A mám tu doslova smršť dotazů na zkušenější maminky, omlouvám se.
- Nesouvisí úplně s pračkou, ale s věčným přetahováním se s mou lepší polovičku (a ano, vím, že má vždy pravdu, už mě to naučila
): kdypak dáváte prádlo na ruby vy? 
- Pračka má program predpirku a namáčení. Obě se dějí před pranim. Tušíte, co dělá co a kdy se má co používat? Jakože oboje asi u zaspineneho prádla, ale tím má dedukce konci.
- Pračka má zároveň i sušičku. Nikdy jsem ji nepoužíval (resp. jednou v Americe, kde jsem si úspěšně zmenšil o velikost všechna trička
).
A) Máte nějaké tipy, na co bych si měl dát pozor, co můžu a nemůžu sušit?
B) Můžu sušit dohromady celou várku, co peru dohromady (tj. trička, kalhoty, spodní pradlo…?) Nebo raději rozdělit?
C) Můžu sušit bílé a barevné dohromady?
D) Četl jsem, že raději věci s kovem a polstrováním vyndat (tj. napadá mě hlavně podprsenka či halenky), je to tak? Nebo ještě něco?
E) Předtím jsme extra neřešili, jak dáváme věci do pračky (ano, barevné jsme tridili, ručníky zvlášť, povlečení zvlášť - ale do pračky jsme dali danou várku po roztrideni jako změť „zmuchlane“ dohromady a rovnali jsme to až na susaku). Je to kvůli sušičce potřeba nějak rovnat (ne třídit, doslova jakože roztáhnout, apod) už před pranim/po přání? (Ta pračka má program prani+sušení zaraz, proto se ptám, jestli je dobře to nějak udělat už před přáním?) Případně je nutné oblečení, co je na ruby, přetočit zpět?
- Neumím se poprat s funkcí páry. Kdy ji prosim používáte? Vyperete, usušite a pustíte páru?
Nebo ji používáte jen na něco? K čemu vlastně slouží, slysel jsem, že ke změkčení oblečení a vyhlazení, je to tak?
- A zakončím to jednodušší otázkou opět týkající se všech praček: mám v hlavě, že mi někdy servisák doporučoval, že něco se má lít přímo do bubnu pračky, že je zbytečné to dávat a ničit přihrádky. Byl to prací prášek, aviváž, nebo oboje?
Děkuji moc za nedocenitelne informace ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Na všechno asi neodpovim. Na ruby nedávám asi nic (aspoň ne cíleně, někdy se mi děti svliknou na ruby a nevšimnu si, když to cpu do pračky
).
Predepirku a namáčení nevím, já prostě pouštím program, který je určený na to a to prádlo a nějak nezkoumam co se během toho děje ![]()
K sušičce, na každém kusu oblečení máš štítek a je tam psáno jestli to do sušičky může nebo ne, něco se sráží (hlavně bavlna), dětem beru o velikost větší věci, protože se téměř vše trochu srazí. Taky bacha na různé umělé materiály. Bílé a barevné sušit dohromady můžeš
jestli to musíš rovnat netuším, my máme sušičku zvlášť, takze než to prendam z pračky do sušičky to trochu roztrepu. Kovové věci v té sušičce můžou dělat kravál.
Páru nevím jestli máš na mysli to co máme my, máme program s parou v pračce a je k dezinfekci prádla, používám třeba na dětské plenky.
Prášek můžeš lít přímo do bubnu pračky, aviváž se nemá používat, když pak chceš prádlo sušit v sušičce, ničí tu sušičku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odpovím jen k necemu:
- tzv pára je ve skutečnosti jen vlhký vzduch a používá se především k přání spodního prádla, ručníků, povlečení.
Umíš si představit, kdyby to měla být skutečná pára? Ze školy si určitě pamatuješ za jakých podmínek vznika ![]()
- vše peru jen v gelu a davan rovnou do bubnu
- místo avivaze používám výhradně ocet (vzdy max doplna nadrzky)na zavařování okurek, ten 8%. Prádlo dezinfikuje a oživí barvy.
- když se používá sušička, nemá se používat avivaz
- já peru dohromady ponožky a barevné, používám tedy na manželovi košile extra šetřící program kvůli menšímu pomackani, ať nemusím žehlit
- ručníky i povlečení jedu dohromady, při dnešní chem. kvalite prášku naprosto stačí 40st. No a nove je tez důvodem cena elektriny

- tato volba 2v1 teda není nic moc, ale tak snad vám to bude vyhovovat nebo se s tím nějak poperete.
PS: Dovolím si na závěr 1 otázku, vzhledem. k faktu, že tedy píšeš i za pritelkyni:
- z jakého kmene tvá slecna pochází?

- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naruby dáváme oblečení když ho hážeme do koše na prádlo.
Sušičku máme zvlášť, ale suším v ní dohromady všechno, co dohromady peru (a může to do sušičky), různé barvy dohronady nevadí.
Parní program (samostatný, na 25 minut) dávám po vyprání když peru košile nebo trička, která nedávám do sušičky. Jsou pak míň zmačkané. U ručníků dávám rovnou k hlavnímu programu funkci Pára plus, aby byly měkčí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemám pračku a sušičku v jednom a popravdě ani bych to nechtěla.
Prádlo peru naruby, vyndám z pračky a hned dávám do sušičky.
Neperu ani nesuším bílé a barevné dohromady.
Předpírku nepoužívám, přijde mi to v dnešní době zbytečné.
Prášek nebo gel můžeš dát přímo do bubmu, u kapsle je to jasné, aviváž určitě ne, ta je jen na poslední máchání, musíš ji nalít do určené přihrádky. V bubnu by ztratila význam. Ale to manželka jistě ví. Jen při sušení v sušičce se aviváž používat nedoporučuje.
Není mi jasné, jaké polstrování u halenek myslíš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naruby dávám věci např. s materiálově citlivými obrázky (všelijaké pogumované…). Předepírku jsem používala jen u extra znečištěných nebo extra savých věcí (látkové plenky).
Sušit ofiko vše, co to má dovoleno na štítku (nemá skoro nic), neofiko se tam dá nacpat téměř vše, obzvlášť 100% bavlna je blbuvzdorná. Vyndavám jemné a náchylné (podprsenky), uměliny (uschnou rychle i tak), dávám si pozor, aby to bylo materiálově podobné. Je třeba si hlídat kapacitu, u kombinovaných pračkosušiček nevím, ale není neobvyklé, že má pračka kapacitu 9 kilo a sušička jen 7. Jinak to nijak nechystám. Ze sušičky ideálně vyndat hned, když to tam nechá člověk dlouho ležet, zmuchlá se to. S aviváží se sušičkama opatně, něktří výrobci ji nedoporučují kvůli zanášení filtrů, navíc prádlo je ze sušičky nadýchané i bez aviváže. Prášek dávám do zásobníku, prací gel v odměrce přímo do bubnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@milami píše:
Není mi jasné, jaké polstrování u halenek myslíš
Ramenní vycpávky asi
To se nosilo v osmdesátkách a třeba to zas přišlo do módy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já když sušila dohromady bílé a rifle, tak jsem z bílého prádla měla nádech modré. S barevným už jsem raději k bílému neexperimentovala ![]()
Bavlna se v susičce sráží.
Jinak s 2v1 mám špatné zkušenosti, ikdyž AEG je super značka, tak třeba budete spokojeni. Já když měla 2v1 Miele, tak špatně prala a ještě hůř sušila a za 3 roky bylo po ní
Díky bohu ![]()
Teď mám zvlášť AEG a jsem naprosto spokojena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky zkusím na něco odpovědět ![]()
Naruby peru pouze prádlo s pogumovanými obrázky nebo flitry. Předpírka je pro hodně špinavé prádlo, nikdy jsem nepoužívala.
Mám taky pračkosušičku, sice Bosch, ale to bude podobné. Důležitá je kapacita praní/sušení. Pokud pereš plnou pračku, tak najednou neusušíš. My máme kapacitu 7kg praní a 4kg sušení. Suším jen když to nejde venku, buď nadvakrát, nebo pár věcí hodím na sušák. Všechno možné dohromady, nikdy se mi nic nesrazilo, nezničilo. Pokud přebírám, tak lehce protřepu. Využívám i program praní + sušení, kdy večer naházím (nerovnám, neroztahuji) špinavé prádlo a ráno mám suché. To je super. Ale je dobré nastavit konec tak, aby to tam dlouho neleželo, nám ještě 30 minut po ukončení sušení pračka načechrává. Aviváž nedávám vůbec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naruby peru jen ložní prádlo. Suším jen to co je podle štítku vhodné do sucicky, nebo to co sem tam dala omylem a nic se nestalo. Koupila jsem si taky 2v1 kvůli místu a srazí věci.
Předpírku ani páru nepoužívám.
Prášek a gel liji do zásobníku, aviváž taky ale místo ní používám spíš ocet. Kapsle na praní se dávají rovnou do bubnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na ruby neperu cíleně nic. Necíleně většinu dceřiných věcí. Vím, že mamka tak právala povlečení, že se z toho dostane víc prachu nebo tak nějak.
Předpírka je na silně znečištěné prádlo, prodlouží se tím cyklus. Namáčení je, že se prádlo trošku opere a pak se v té vodě dál máchá. Dokud jsme neměli krbovky, tak jsem to používala na záclony. S krbovkama už to nestačí a namáčím ve vaně.
U kombinované sušičky pozor na váhu. Většinou se musí půlka pračky odebrat. Jinak suším dohromady vše co dohromady peru.
Prádlo nijak nerovnám. Dělala jsem to ze začátku, že jsem při přehození do sušičky vše rozklepala a urovnala, ale výsledek vypadal stejně jako nyní, kdy přetáhnu hromadu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naruby peru trička s potiskem.
Předepírku nepoužívám, namáčím přes noc do vody po koupání, přijde mi to u pračky jako ztráta času, elektrické energie i vody navíc. Nejde to ale aplikovat u pračky, která to prádlo váží, zvážilo by to strašně moc, kdyby se tam dávalo mokré.
Prášek/gel na praní lze do bubnu, ale ne v případě, že se použije ta předepírka, to pak musíš do přihrádky. Aviváže nejsem fanoušek, používám ocet (bílý 10 %), do 50 ml, do přihrádky - logicky, protože se to do toho prádla vyplachuje až po prací části cyklu. S případnou aviváží tedy taky tak. Taky by se neměl dávat gel do bubnu v případě, že člověk použije odložený start (Asi to někam v pračce steče? Nevím, psali to v návodu, ale popravdě ho tam liju, i když ten odložený start používám. A nic se nestalo, prádlo se vypralo
)
Sušičku a páru neporadím, nemáme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Peru všechno na jeden hodinový program na 40°C, bez předepírky, namáčení, nic netřídím. Svoje oblečení peru naruby, spolubydlících podle toho, jak to dají na praní. Používám prášek a ocet v přihrádce. Z pračky vše přehodím do sušičky, taky bez třídění. Sušička mi nikdy nic nezničila ani nesrazila. Štítky se neřídím, protože to bych do sušičky nedala skoro nic.
Kombinaci pračkosušička bych nechtěla, nelze sušit celou várku vypraného prádla a už bych u ní to případné zničení prádla očekávala a další spotřeba vody při sušení by mi dost vadila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1. Pradlo peru tak, jak ho vytahnu z kose. Jestli je naruby nebo ne, neresim.
2. Predepirku jen u znacne znecisteneho, ale spis pouzivam proste program určený na konkretni typ prádla.
3. Susicka je skvělý vynález.
A) ja susim vse nehlede na stitek s výjimkou vlny nebo vyslovene podezdreleho atypickeho materialu, boty jsou jasna vec, ze se nesusi, nic se mi nesrazi, ale pokud chcete byt extra opatrni a o neco neprijit, dbejte na ty stitky.
B) ano, jen dbej na dodrzeni kapacity, nemusi ti to uschnout poradne.
C) ja susim, jak peru, a bile a barevne dohromady neperu. Ale hadam, ze pokud to tak peres, suseni tomu uz vic neublíží.
D) některé mikiny maji kovove zipy
E) jestli je to dohromady, tak uz bych to asi neresila. Ja mam pracku a susicku oddelene, pradlo preskladavam na uhlednejsi hromadu a u toho po druhe prochazim kapsy, pro pripad, ze by se na neco zapomnelo (mam des ze zapomenuteho zapalovace).
4. V pare peru detske a spodni pradlo, pripadne kdyz chci neco zbavit skvrn - na to para funguje skvele. Jestli je prádlo jemnejsi si jista nejsem, ale prijde mi ze voní „čistěji“.
5. Pouzivam kapsli primo do bubnu a avivaz do prihradky. Tady uprimne nevim, ale v jedne stare pracce se mi ten system pak ucpal nebo co a detergent si to z prizhradky vubec nebralo. Tak se to rika asi proto.
Jinak bych si kombinaci prackosusicka take nevybrala, prijde mi, ze to neudela ani jedno poradne, ale to je jen muj predsudek.
Osobni zkusenost nemam. Z kapacitnich duvodu se mi spotrebice take vedle sebe nevlezou a mam je na sobe s mezikusem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky přede mnou už všechno snad napsaly.
Já jen peru všechno naruby, barva oblečení tolik nevybledne a netvoří se žmolky.
Do sušičky dávám celý obsah pračky kromě podprsenek a umělotin (funkční prádlo, lelosky…), ty uschnou za chvíli na ramínku nebo přes židli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit