Doučování přes skype
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Doučování přes skype
Chtěla bych se zeptat zkušenějších…Mám nabídku učit jazyk cizince ze zahraničí přes skype a jsou ochotni za to platit. Vůbec ale netuším, zda to musím někam nahlašovat a případně danit? Není to moje hlavní obživa, jestli to v budoucnu vynese pár tisícovek, tak to bude dost a i tak o tom pochybuji, spíše to dělám pro radost a pro praxi, ale nerada bych se nějak spálila. Máte někdo zkušenosti, jak toto řešit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Také učím němčinu přes skype a proč bys měla něco zdaŇovat? At ti peníze pošlou na účet, ty odučíš a konec.
Ke mě také chodí domů studenti na doučování a chtějí po mě znalosti, né účtenky.
- Citovat
- Upravit
Tak hlásit ani danit to nemusíš… pokud tě nikdo nenapráská, tak není šance, jak to zjistit. Takže bych to nikde nevytrubovala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karafice Já bych to taky tak udělala, ale někde jsem četla, že když doučuji pravidelně více lidí, tak je to soustavná činnost a měla bych poplatky studentů danit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karafice píše:
Také učím němčinu přes skype a proč bys měla něco zdaŇovat? At ti peníze pošlou na účet, ty odučíš a konec.
Ke mě také chodí domů studenti na doučování a chtějí po mě znalosti, né účtenky.
Proč něco zdaňovat? Že by proto, že existuje daň z příjmu?
Studenty možná účtenky nezajímají, ale mohly by zajímat finančák.
(To je obecná reakce, nevím, jestli zrovna ty máš zdanitelné příjmy. Jen mi ten příspěvek připadal vtipný
)
Myslím, že pokud jde o tzv. příležitostné příjmy, nedaní se, když nepřesáhnou 30 tisíc za rok. Když to není jednorázové a člověk si tak vydělává pravidelně, musí mít živnost, jinak je to jakože neoprávněné podnikání. A u OSVČ je pak myslím ta hranice pro povinné daňové přiznání nižší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@heia 30 tisíc za rok by to nebylo určitě a spíše by to bylo nepravidelně. Zatím vím o dvou, třech lidech, kteří by měli zájem.
Teď mě napadá, že drtivá většina doučovatelů nic nedaní a doučují/učí spousty lidí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katharina25 píše:
Teď mě napadá, že drtivá většina doučovatelů nic nedaní a doučují/učí spousty lidí…
To neznamená, že to tak dělají správně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SussieS píšu, že mě to jen právě napadlo, ne, že to obdivuji a schvaluji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katharina25 Myslím, že někdo, kdo doučuje fakt víc lidí a pravidelně, tak si netroufne nedanit
a už vůbec by se tím nikde nechlubil
V podstatě máš 2 možnosti. Buď příjem přiznat a daň odvádět, nebo mlčet navždy ![]()
Příspěvek upraven 28.09.14 v 23:52
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katharina25 píše:
30 tisíc za rok by to nebylo určitě a spíše by to bylo nepravidelně.
Nevím, jak přesně je to s tou pravidelností myšleno, ale tipuju, že že se myslí vše, co není jednorázové, co se opakuje. Což asi lekce se studenty ano (nepředpokládám, že si někdo zaplatí jen jednu lekci).
Příspěvek upraven 28.09.14 v 23:43
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@heia tak určitě danit, já umírám - ale asi nejzásadnější otázka zní, na základě čeho to budeš dělat - smlouva?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Neliska píše:
@heia tak určitě danit, já umírám - ale asi nejzásadnější otázka zní, na základě čeho to budeš dělat - smlouva?
bude to nejspíš dělat „per huba“, jak se říká, ale taky umírám
připomnělo mi to situaci, kdy mi kdysi jeden vysokoškolsky vzdělaný známý řekl, že proč by měl ty peníze, co od klienta dostal, zdanit, když už jednou zdaněny byly, ten klient je přece zdanil v rámci svého podnikání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@heia píše:
Nevím, jak přesně je to s tou pravidelností myšleno, ale tipuju, že že se myslí vše, co není jednorázové, co se opakuje. Což asi lekce se studenty ano (nepředpokládám, že si někdo zaplatí jen jednu lekci).
Soustavná výdělečná činnost na vlastní účet (s výjimkami, např. svobodných povolání) = živnost. Takže pokud to bude dělat soustavně za peníze, měla bys mít živnostenské oprávnění (a lhostejno, jak velké ty peníze budou).
Podat daňové přiznání a danit jsi povinna, pokud tvůj hrubý roční příjem (jiný než ze zaměstnání, zjednodušeně řečeno) přesáhne určitou částku (tuším 30 tisíc Kč). Lhostejno, zda jednorázově, nebo soustavnou činností.
Mimoto jsi povinna platit zdravotní pojištění ze všech svých příjmů. Pokud se týče sociálního při vedlejší činnosti, tam nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nic danit nemusíš. Také učím italštinu přes Skype, už dva roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit