Doučování - živnost
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ohledě živnosti je potřeba zajít na živnostenský úřad. Co se týká pojištění a daní je to hodně obsáhlé, bez konkrétních info by to bylo na dlouho a ne vše by se tě týkalo. Tady jsou základní info: www.jakpodnikat.cz
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych si kvůli 12h měsíčně živnost nezakládala, přijde mi, že se to nevyplatí, ale samozřejmě je to na zvážení každého.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, plánují zajít na finanční úřad, ale ještě bych se ráda zeptala tady. Tři roky mám jako privydelek pri studiu doučování. Dva roky jsem pracovala pod agenturou a rok jsem doucovala jenom po známých (psala jsem bakalarku, tak jsem tomu nechtěla věnovat tolik času). Tento rok bych se zase k doučování ráda vrátila, ale pod agenturu se mi uz nechce. Chtěla bych tedy doucovat např. 3 hodiny týdně + nějaké narazovky před zkouškami apod.. Řešením je tedy zařídit si živnost, nelegálně to dělat nechci, protože preci jen u cizích lidí člověk nikdy neví a nechtěla bych se dostat do problémů.Chci se tedy zeptat, jak to potom s tou živností chodí - daně, zdravotní a sociální apod.
Děkuji
pokud je to jako vedlejší činnost ještě k zaměstnání, tak v pohodě
na té stránce je vše vypsané…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám živnost na jazyky - ale k tomu mám hlavní úvazek. Čili daně mi dělá naše účetní v práci, když jí poprosím, aby mi to dala jednou za rok do kupy - s tím, že jí roční zpracování daní uhradím navíc.
Tím pádem nehradím navíc sociální ani zdravotní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem ještě student, takže by to byla vedlejší činnost. Jestli jsem vše správně pochopila, tak první rok bych zdravotní a sociální neplatila, další rok podle výdělku. K tomu bych tedy ještě mohla uplatnit slevu na studenta. Ale určitě bych raději zašla na úřad, abych v tom měla jasno.
Abych řekla pravdu, jsou to starosti navíc a byla bych radši, kdyby to šlo bez toho. Kvůli cca těm 12 hodinám měsíčně (výdělek lehce přes 2000 kč) mi to přijde zbytečné. Ale jsem celkem poctivka a bojím se, aby na mě ještě někdo neposlal úřady ![]()
- Citovat
- Upravit
@FraDeu píše:
Mám živnost na jazyky - ale k tomu mám hlavní úvazek. Čili daně mi dělá naše účetní v práci, když jí poprosím, aby mi to dala jednou za rok do kupy - s tím, že jí roční zpracování daní uhradím navíc.
Tím pádem nehradím navíc sociální ani zdravotní.
I když je podnikání jako vedlejší, zdravotní pojištění se platí z každé vydělané koruny. SP se neplatí, pokud se vlezeš do limitu 78476,– Kč zisku).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jsem ještě student, takže by to byla vedlejší činnost. Jestli jsem vše správně pochopila, tak první rok bych zdravotní a sociální neplatila, další rok podle výdělku. K tomu bych tedy ještě mohla uplatnit slevu na studenta. Ale určitě bych raději zašla na úřad, abych v tom měla jasno.Abych řekla pravdu, jsou to starosti navíc a byla bych radši, kdyby to šlo bez toho. Kvůli cca těm 12 hodinám měsíčně (výdělek lehce přes 2000 kč) mi to přijde zbytečné. Ale jsem celkem poctivka a bojím se, aby na mě ještě někdo neposlal úřady
Pochopila jsi to správně. Pokud budeš mít jen tento malý přivýdělek, pak zaplatíš jen pár kaček na zdravotním, daně i SP vyjde nulová. Ale pokud bys to nechala „načerno“ hrozí pokuty za neoprávněné podnikání, atd. To za to opavdu nestojí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 píše:
Pochopila jsi to správně. Pokud budeš mít jen tento malý přivýdělek, pak zaplatíš jen pár kaček na zdravotním, daně i SP vyjde nulová. Ale pokud bys to nechala „načerno“ hrozí pokuty za neoprávněné podnikání, atd. To za to opavdu nestojí.
Super, děkuji ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, tak jsem si zařídila živnost, včera jsem zahájila činnost, takže jsem se dnes vrhla na oznámení zahájení činnosti na zdravotní pojišťovně a sociálce. Na stránkách pojišťovny (211) jsem nenašla vůbec formulář k tomu určený, nevím jestli špatně hledám, nebo tam prostě není.
Na sociálce vyplňuju formulář o zahájení činnosti. Jako student bych měla mít samostatnou výdělečnou činnost s mými předpokládanými příjmy branou jako vedlejší (takhle mi to řekli na živnosťáku), ale v tom formuláři nikde možnost zaškrtnout studenta nevidím. Jen jsem našla další formulář, kde dám posoudit jestli moje samostatná výdělečná činnost je vedlejší, který se podává až po doložení příjmů za uplynulý kalendářní rok.
Takže teď mám prostě vyplnit ten první formulář, kde nijak nebudu uvádět, že jsem student a podám až potom tu žádost o posouzení?
Omlouvám se, jestli je dotaz zmatený, ale sedím nad tím už asi 2 hodin a jsem z toho už hrozně zmatená ![]()
Pokud kdokoliv bude vědět a poradí, budu vděčná ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak teď jsem našla toto: SVČ se považuje za vedlejší pokud OSVČ v kalendářním roce byla nezaopatřeným dítětem podle ust. § 20 odst. 4 písm. a) zákona č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů (studium).
Takže tam mám zaškrtnout kolonku nezaopatřené dítě?
- Citovat
- Upravit
Ano na socce se zaškrtne nezaopatřené dítě. Pokud se nemýlím, pak zdravotní pojišťovny nemají žádný předepsaný formulář. Napsala bych jen stručné oznámení, že od… jsi zahájila samostatně výdělečnou činnost a že z důvodu studia je činnost vedlejší. A nebo se tam zastav a nahlas to osobně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, plánují zajít na finanční úřad, ale ještě bych se ráda zeptala tady. Tři roky mám jako privydelek pri studiu doučování. Dva roky jsem pracovala pod agenturou a rok jsem doucovala jenom po známých (psala jsem bakalarku, tak jsem tomu nechtěla věnovat tolik času). Tento rok bych se zase k doučování ráda vrátila, ale pod agenturu se mi uz nechce. Chtěla bych tedy doucovat např. 3 hodiny týdně + nějaké narazovky před zkouškami apod.. Řešením je tedy zařídit si živnost, nelegálně to dělat nechci, protože preci jen u cizích lidí člověk nikdy neví a nechtěla bych se dostat do problémů.
Chci se tedy zeptat, jak to potom s tou živností chodí - daně, zdravotní a sociální apod.
Děkuji