Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, chtěli bychom s rodinou na dovolenou na Madeiru. Projít si levády a tak. Byli jste taky? Hodily by se nám praktické tipy. Třeba kde se dá levně najíst (budeme si sami vařit) - tipy na restaurace nebo jídelny, obchody s jídlem / supermarkety (pomoct trošku se vyznat v místních jídlech), nebo tržnice…? A případně i další tipy, co by vás napadlo. Třeba nějaké výlety za zvířátky? Nebo ve Funchalu jsou 3 botanické zahrady - která je nejlepší, co má ta či ona navíc oproti ostatním? Zkrátka - cokoli vás napadne, budu ráda za tipy a sdílení zkušeností. ![]()
Na Madeire je super. Pokud budete v hotelu s kuchynkou,je velmi jednoduhe si nakoupit jidlo v supermarketu. Na trhu mi to prislo drazsi-ale zase ovoce,ktere clovek ani nezna. Rybi trh super. Pujcujete si auto nebo budete na vylety chodit s mistnima „cestovkama“? Nakonec jsem s nima mela skvelou zkusenost-vyzvednuti na hotelu,dojezd k mistu,odkud se vychazi na treking. Bylo to asi nejjednodusi.
@Ajejda Díky za reakci. Vybavenou kuchyňku máme mít k dispozici a auto si chceme na pár dnů půjčit. Místní „cestovky“ neznám a ani mě to nenapadlo. Máme jen nabídku od naší cestovky na fakultativní výlety, ale ty nám přišly předražené, tak promýšlíme buď půjčení auta, nebo cestování místními autobusy.
Jaké místní cestovky jsi využila? Mohu poprosit o názvy? Díky.
Naposledy jsem tam byl asi před osmi lety? Auto jsme si půjčovali až na místě. S autem není problém zajet do krámu a nakoupit + hodí se na výlety k levadam. Autobusy jezdí dobře a vždy se najde někdo, kdo mluví anglicky/německy a poradí kdy vystoupit aby se člověk dostal k začátku levady.
Od cestovky jsme nebrali nic. Přinejhorším za stejnou cenu (často nižší) se dá koupit přímo (třeba výlet lodí - ve Funchalu u přístavu).
Hlavní cesty jsou super - nové, krásně se na nic jezdí. Silnice v horách jsou někdy trochu horší, užší a před tunely je lepší troubit (často se vejde jen jedno auto). Nám se vyplatilo vzít pro dva malé auto - to se vešlo všude. Jo a na léto je lepší vybrat auto s klimatizací.
Vyjeďte na náhorní plošinu, je tam restaurace ve stylu africké džungle, makety zvířat - slon, lev, gorila… s patřičným zvukovým doprovodem, do toho zeleň jako v buši - pro děti rozhodně zážitek. Přímo od té restaurace je pak cesta po levádách až ke krásnému vodopádu, pod kterým se můžete vykoupat. Jo a nezapomeňte si s sebou vzít kvalitní baterky, na Madeiře je hodně tunelů, tak jsou při túrách potřeba. Jinak se připravte, že autem budete jezdit v serpentýnách do kopce a z kopce, jediná rovná silnice je dálenice kolem ostrova. Dobrá atrakce je taky sjezd na proutěných saních (je to od nějakého kostela, ale to už si nevzpomenu, ale místní určitě poradí). Jsou to velké proutěné sáně, které řídí chlap a po silnici sjedete dolů. Docela adrenalin, dole pak dostanete svojí fotku ze sjezdu. V botanické jsem byla v jedné a byla nádherná, ostatně ona celá Madeira je taková botanická zahrada, všechno tam furt kvete, je to nádhera. Užijte si to, já tam byla před čtrnácti lety a dodnes na to vzpomínám.
@Denisa56 píše:
Vyjeďte na náhorní plošinu, je tam restaurace ve stylu africké džungle, makety zvířat - slon, lev, gorila… s patřičným zvukovým doprovodem, do toho zeleň jako v buši - pro děti rozhodně zážitek. Přímo od té restaurace je pak cesta po levádách až ke krásnému vodopádu, pod kterým se můžete vykoupat. Jo a nezapomeňte si s sebou vzít kvalitní baterky, na Madeiře je hodně tunelů, tak jsou při túrách potřeba. Jinak se připravte, že autem budete jezdit v serpentýnách do kopce a z kopce, jediná rovná silnice je dálenice kolem ostrova. Dobrá atrakce je taky sjezd na proutěných saních (je to od nějakého kostela, ale to už si nevzpomenu, ale místní určitě poradí). Jsou to velké proutěné sáně, které řídí chlap a po silnici sjedete dolů. Docela adrenalin, dole pak dostanete svojí fotku ze sjezdu. V botanické jsem byla v jedné a byla nádherná, ostatně ona celá Madeira je taková botanická zahrada, všechno tam furt kvete, je to nádhera. Užijte si to, já tam byla před čtrnácti lety a dodnes na to vzpomínám.
Ten sjezd je někde tuším od botanické ve Funchalu - dá se tam dostat lanovkou od moře - z toho náměstí, jak je tam autobusové nádraží a nadzemní parkoviště.
Taky super je prohlídka výroby Madeiry a ochutnávka. Dětem by se mohl líbit výlet lodí (různá témata - piráti, sledování ryb apod. - téměř vždy je to i s možným koupáním). Také se půjčují mořské kayky a je možno pádlovat podle břehu…
A pozor, na turistické krámky. Vypadají jako normální malé obchůdky, jsou v turistických oblastech a prodávají předraženou vodu, pivo apod. Prostě to samé, co se dá o pár desítek metrů koupit v normáním obchodě podstatně levněji.
My byly na Madeiře už 2× a snad ještě pojedeme. Byli jsme ubytovaní vždy v hotelu s polopenzí, takže jsme jídlo nijak neřešili. Všude ale jsou malé obchody, kde je možnost nakoupit. Na trhu je vždy dráž, ale určitě tam jsou kvalitní věci. Jen doplním, ten sjezd na saních je z hory Monte, na kterou se dá vyjet jednak autem nebo tam z přístavu ve Funchalu jezdí lanovka. Je to velký zážitek jet lanovkou na městem, nad poli, dvorky a domečky. ![]()
Jsme spíš individuální cestovatelé, takže jsme si půjčili auto, silnice úplně bez problému, mnohem kvalitnější než u nás. Projeli jsme celý ostrov. Za sebe doporučuji výběžek Sao Laurenco, Porto Moniz, levády jsou krásné asi všechny, volit dle náročnosti. Krásná leváda je u Rabacalu. Po cestě jsou různé vyhlídky, takže jsme pořád někde stáli a kochali se. Jinak klasicky vesnička Santana, Pico do Arieiro, Pico Ruivo. Stačí koupit si průvodce nebo nastudovat internet, na Madeiře je to krásné všude.
@Madeiřanka Cestovky-mistni ziji taky z turismu,a tak jsou perfektne zarizeni. V info centru Ti ukazou spoustu moznosti. Prave mi to prislo lepsi si pujcovat auto a jezdit v tech kopcich(ale byla.jsem tam sama…) a nebylo to tak drahe. Urcite bezte na nejvyssi horu Pico Ruivu je to nezapomenutelny vyhled-da se tam i vyjet,ale trek je perfektni (celodenni). Jeste se mi libily lanovky-jela.jsem tou,co spojuje botanicke zahrady a bylo to super. Uzijte si to!
@Prof. Farnsworth píše:
Byl tam někdo z vás v zimě?
My v březnu.
@ivunak píše:
My v březnu.
A jaké jsou teploty? Dá se koupat? Prší? A je tam hodně lidí?
Láká mě, podívat se tam třeba v prosinci - vypadnout někam kde je tepleji, ale kde je co dělat (ne jen poušť/město/pláž jako v Dubaji apod.). Byl jsem tam v polovině / koncem září, turistů bylo minimálně, teplo stále ještě pořádný. Září vypadá optimálně.
@Prof. Farnsworth píše:
A jaké jsou teploty? Dá se koupat? Prší? A je tam hodně lidí?Láká mě, podívat se tam třeba v prosinci - vypadnout někam kde je tepleji, ale kde je co dělat (ne jen poušť/město/pláž jako v Dubaji apod.). Byl jsem tam v polovině / koncem září, turistů bylo minimálně, teplo stále ještě pořádný. Září vypadá optimálně.
Bylo tam moc příjemně, teploty tak mezi 20-28°C, v horách a na severu ostrova chladněji. Déšť si nevzpomínám že bychom měli, pokud, tak jen nějaká malá, krátká přeháňka. My jsme se nekoupali, Madeira na koupání vhodná není, voda byla celkem chladná. Všechno krásně kvetlo, prostě nádhera. Turistů nijak moc nebylo, myslím, že na Madeiře ještě naštěstí není masový turismus jako třeba na Mallorce, takže tam to asi není potřeba moc řešit. Možná jich víc bude v letních měsících.
@ivunak píše:
Bylo tam moc příjemně, teploty tak mezi 20-28°C, v horách a na severu ostrova chladněji. Déšť si nevzpomínám že bychom měli, pokud, tak jen nějaká malá, krátká přeháňka. My jsme se nekoupali, Madeira na koupání vhodná není, voda byla celkem chladná. Všechno krásně kvetlo, prostě nádhera. Turistů nijak moc nebylo, myslím, že na Madeiře ještě naštěstí není masový turismus jako třeba na Mallorce, takže tam to asi není potřeba moc řešit. Možná jich víc bude v letních měsících.
Díky za informaci
Já jsem tam byl před lety v září - v Canicu, hotel na pobřeží s vlastním přístupem do moře, takže jsem si zaplaval v moři (i když bazén byl příjemnější).