Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím moc o radu - 18.4. mi končí mateřská a nastupuji na rodičovskou. Jsem stále pod zaměstnavatelem, kde mám poměr na dobu neurčitou. Teď mi kamarádka řekla, že mám nárok na dovolenou pro letošní rok? Za rok 2010 jsem si dovolenou vyčerpala před mateřskou a prý mám nárok i letos???Kdyby ano a chtěla bych si ji vyčerpat po mateřské, tak rodičovská mi začíná současně s touto dovolenou? Nebo je to celé blbost???
Prosím o radu ať to mohu vyřídit s účetní! Díky moc!!
Příspěvek upraven 16.03.11 v 15:41
Tak dle mých informací nárok na dovolenou máš. Počítá se za období od 1.1.-18.4. poměrnou částí. Pokud bys byla na mateřské déle a vycházelo by to na 60 pracovních dní v tomto roce, tak bys měla nárok na celou dovolenou - tj. 20 dní.
rosslyn píše:
Tak dle mých informací nárok na dovolenou máš. Počítá se za období od 1.1.-18.4. poměrnou částí. Pokud bys byla na mateřské déle a vycházelo by to na 60 pracovních dní v tomto roce, tak bys měla nárok na celou dovolenou - tj. 20 dní.
super, díky!
jo a ještě něco
Oni ti ji automaticky nevyplatí. Musíš si normálně zažádat o dovolenou - jako kdybys chodila do práce. Takže radím - přihlas se o ni ![]()
rosslyn píše:
jo a ještě něcoOni ti ji automaticky nevyplatí. Musíš si normálně zažádat o dovolenou - jako kdybys chodila do práce. Takže radím - přihlas se o ni
no to si piš! už jdu na účetní!!!!díky!!!
Napiš písemnou žádost o čerpání dovolené od prvního dne po skončení PPM, takže od 19.4.2011. Rodičovský příspěvek budeš čerpat současně, jen na rodičovskou dovolenou nastoupíš až po vyčerpání dovolené v zaměstnání.
sia píše:
Napiš písemnou žádost o čerpání dovolené od prvního dne po skončení PPM, takže od 19.4.2011. Rodičovský příspěvek budeš čerpat současně, jen na rodičovskou dovolenou nastoupíš až po vyčerpání dovolené v zaměstnání.
aha, já už si teda vyřídila na socce papíry a vyplnila, že nastupuji na rodičák 19.4… ![]()
petratavali píše:sia píše:aha, já už si teda vyřídila na socce papíry a vyplnila, že nastupuji na rodičák 19.4…
Myslím že na socce jsou ty papíry právě kvůli čerpání rodičovského příspěvku a ten budeš čerpat od 19.4.2011.
Ještě do práce potřebuješ dát, nejlépe taky písemně, vědět jak dlouho budeš na rodičovské dovolené.
petratavali píše:sia píše:aha, já už si teda vyřídila na socce papíry a vyplnila, že nastupuji na rodičák 19.4…
Nastoupila jsem zároveň a problém nebyl, jenom si musíš zažádat v práci o tu dovolenou, oni ti to pak proplatí a přijde ti i rodičovská.
Laaja píše:petratavali píše:Nastoupila jsem zároveň a problém nebyl, jenom si musíš zažádat v práci o tu dovolenou, oni ti to pak proplatí a přijde ti i rodičovská.sia píše:aha, já už si teda vyřídila na socce papíry a vyplnila, že nastupuji na rodičák 19.4…
jo? zítra všechno obvolám a doufám, že to tak je dobře, protože jinak si jdu někam na pole vyhrabat díru a zahrabat se do ní… ![]()
a ještě na tu žádost do práce je nějaká předloha nebo to stačí nějak sepsat doma? Zjistit si dopředu kolik to je přesně dní a pak to jen sepsat ve wordu?
petratavali píše:
a ještě na tu žádost do práce je nějaká předloha nebo to stačí nějak sepsat doma? Zjistit si dopředu kolik to je přesně dní a pak to jen sepsat ve wordu?
Jasně, stačí ve wordu. Zkus to sepsat a poslat mailem na účtárnu a aspoň pak budeš mít jistotu že tam máš všechno co chtějí.
petratavali píše:
Stačí sepsat doma. Já končím PPM 28.3. a mám nárok na celou dovolenou za letošní rok, t.j. 20 dní (nevím, kolik máš ty?), musíš být letos min. 60 prac. včetně té dovolené na mateřské, pak máš nárok na celou dovolenou. Zavolala jsem si do účtárny a podrobnosti domluvila se mzdovou účetní. Ta chtěla napsat žádost do mailu, takže jsem sesmolila pár vět typu: Žádám o čerpání řádné dovolené po mateřské dovolené, která mi končí… V mé firmě teda nechtěli písemnou žádost o rodičovskou dovolenou a jak dlouho na ní budu, ale někde to vyžadují.
lidunkaS píše:petratavali píše:Stačí sepsat doma. Já končím PPM 28.3. a mám nárok na celou dovolenou za letošní rok, t.j. 20 dní (nevím, kolik máš ty?), musíš být letos min. 60 prac. včetně té dovolené na mateřské, pak máš nárok na celou dovolenou. Zavolala jsem si do účtárny a podrobnosti domluvila se mzdovou účetní. Ta chtěla napsat žádost do mailu, takže jsem sesmolila pár vět typu: Žádám o čerpání řádné dovolené po mateřské dovolené, která mi končí… V mé firmě teda nechtěli písemnou žádost o rodičovskou dovolenou a jak dlouho na ní budu, ale někde to vyžadují.
holky, díky moc!!
nárok na dovolenou určitě máš. já jsem dostala od nás z personálního klasické žádanky na dovolenou a mám nárok na čerpání celé letošní a nedočerpané loňské. a ještě jim musíš oznámit, jak dlouho budeš na rodičovaské dovolené (do 2 nebo 3 let věku dítěte).
na sociálce nic měnit nemusíš. sučasně ti bude začínat čerpání dovolené v práci a vyplácení rodičovského příspěvku ze sociálky, loni to teda bylo včleněno pod úřad práce . tyto dva příjmy jsou na sobě nezávislé. peníze ze sociálky dostáváš za to, že pečuješ o dítě. hodně často se zaměňují pojmy rodičovský příspěvek (vyplácí sociálka) a rodičovská dovolená (uvolnění od zaměstnavatele maximálně do tří let věku dítěte).