Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SarkaLo píše:
@j.a.n.i1 A jaký je tedy rozdíl v penězích?Tu dovolenou mi proplatí tak jako tak (před odchodem na MD nebo po skončení MD), ne?
No, rozdíly v penězích jsou dva…
Při čerpání dovolené (vždy se čerpá, nelze proplatit) před MD budeš mít vyšší hodinovou náhradu za dovolenou, pokud si v minulém čtvrtletí měla nějaké prémie nebo přesčasy, ale zase po tu dobu co budeš čerpat dovolenou, tak nedostáváš plat.
Při čerpání po MD bývá hodinová náhrada menší, ale zase jsou ty penízky za dovolenou vlastně navíc, takže ve většině případů bývá výhodnější vybrat si ji až v návaznosti na MD.
Ja som tedda od zaciatku tehu na neschopenke, teraz uz som na md a po skonceni md/leden/ si budem vyberat dovcu a zaroven poberat rodicovsky..tak mi to navrhol zamestnavatel.. ![]()
@SarkaLo píše:
@Hanulínek To mi navrhla sama účetní - stejně bych ji asi ani nestihla vybrat
Ale ty ji technicky budeš čerpat - v obou případech se čerpá.
@j.a.n.i1 No to mi právě naše účetní taky říkala, ale podle toho co napsala @SarkaLo jsem pochopila, že možnost proplacení dovolené má, přestože jí to účetní nedoporučuje. ![]()
@Hanulínek Nene, dovolená se proplatit pouze při ukončení pracovního poměru, jinak ne, ale ty pojmy dost lidí zaměňuje, hlavně při čerpání po MD, kdy je člověk doma tak jako tak.
@j.a.n.i1 pracuji pořád a budu pokud to půjde..takže i kdybych odešla z práce až 4 týdny před porodem, tak to se taky nekrátí?
@Hanulínek proplatit nelze, pokud nekočníš pracovní poměr. já ji čerpala po skončení MD před nástupem an rodičák, a vlastně jsem zároven už byla na rodičáku, za který mi už dali peníze a zároven jsem čerpala dovolenou a taky dostala peníze, bylo to příjemné- peníze navíc. a ještě mě pak čekalo překvapení letos, když mi vrátili docela velkou částku na daních.
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 pracuji pořád a budu pokud to půjde..takže i kdybych odešla z práce až 4 týdny před porodem, tak to se taky nekrátí?
nastupuješ 6týdnů před porodem míň to nejde a nekrátí, MD se počítá jako odpracované dny
krátí se až když jsi na nemocenské déle jak 100 dní a to o 1/12…
@Petulikk Mín to taky jde ne? akorát, že prostě po porodu vyčerpán už jen 22 týdnu a ne více?
@Anonymní píše:
@Petulikk Mín to taky jde ne? akorát, že prostě po porodu vyčerpán už jen 22 týdnu a ne více?
no na mateřskou se nastupuje ze zákona 6-8týdnů před porodem… podle mě to míň nejde…
@Petulikk Jde, ale nejsou pak hrazeny, tzn. odečtou se od těch celkových 28 týdnů.
Ahoj,
prosím o radu i ujištění
Mám nárok na čerpání celé řádné dovolené za rok 2013 po mateřské dovolené na kterou jsem nastupovala 1.3.2013? Ještě otázka mimo: Mělo by vliv na počet dní dovolené pokud bych byla před nástupem na mateřskou dovolenou v pracovní neschopnosti - tedy od 1.1.2013? Děkuji moc za odpovědi
@Antares mas narok na celou dovcu, kratila by se ti jen v pripade, ze bys pred nastupem na materskou neodpracovala za dany rok vice jak 99 sichet.Coz splnujes. Ale mela bys nastoupit na dovcu hnad nasledujici den po skonceni materske, aby se ti nepocitaly dalsi neodpracovane dny. Materska je brana jako ze pracujes, rodicak je bran zamestnavatelem v podstate jako neplacene volno. Jine to asi bude, kdybys byla zamestnana na nizsi uvazek. Snad jsem pomohla, nedavno jsem resila to same ![]()
@Antares jj přesně jak píše @March7 začala by se krátit kdyby jsi byla na neschopence více jak 100dní v danném roce, což jsi nebyla ![]()