Dovolená - prac. neschopnost a MD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dovolená - prac.neschopnost a MD
Dobrý den, od července 2015 jsem byla na rizikovém těhotenství - pracovní neschopnost. Od ledna 2016 na mateřské dovolené. V Březnu 2016 mi zkončila pracovní smlouva
Mají mi proplatit dovolenou celkem 14,5 dne. Z jakého základu mají vycházet. Za poslední odpracované čtvrdletí - doba kdy jsem chodila do práce (DUBEN, KVĚTEN, ČERVEN? Nebo za poslední čtvrdletí - to znamena říjen, listopad, prosinec a vycházet ze základu.
Děkuji za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@huhlajda Za předchozí čtvrtletí- tzv. pravděpodobný výdělek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže když mi to účetní vypočítala ze základní mzdy 16 000,– hrubého… tak je to ten pravděpodobný vydělek… i když jsem průměrnou mzdu měla vyšší 21 150 hrubého…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@huhlajda Nevím proč jsi měla průměrnou mzdu o tolik vyšší.
Zákoník práce vyloženě říká,
Pravděpodobný výdělek § 355
(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mall1976 mam ve smlouve nenarokovou slozku mzdy, ktera mi byla stejne kazdy mesic vyplacena. Za posledni odpracovane ctvrdleti byla prum.mzda 21 150,– pred nastupem na neschopenku.. Rozumim tomu tak, ze by meli prihlednout i k nenarokove slozce mzdy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@huhlajda Nevím, jaké mají ve firmě kritéria pro vyplacení nenárokové složky. Takže nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mall1976 zadna. Maji to jako sichr, kdyby jim teklo do bot. Tak to vsem zamestnancum vezmou. Takhle to funguje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit