Dovolená vs práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
Podívej, já třeba chápu že musíš vyzvednout dítě. Ale to má většina z nás. My jsme se museli spoléhat pouze na sebe ve vyzvedávání holek ze školky jak to šlo, oba jsme doslova žebrali v práci aby nám to vycházelo. Nikoho to nezajímalo, že mám děti, navíc docházelo k hádkám u směn, já chtěla střídat poctivě a kolegyně by nejradši chodila jenom ranní směnu, prý musí domů že musí vyzvednout dítě bylo mu 10 let, a že já měla školkový ji byla putýnka. Teď jsem z nejmladší dcerkou doma, a manžel chodí pouze na odpolední abych já mohla chodit pouze pak na ranní směny, ve stylu brigád, taky táhne celý rozpočet rodiny, a o tom že malá nastoupí do školky si můžu nechat jenom zdát kvůli jejím zdravotním problémům. Takže opět se musím přizpůsobit já. Takže tě chápu že ti dělá vedoucí naschvály, ale děje se to hodně často, a hlavně nerozumím tomu proč si to máš takhle odpracovat když si bereš řádnou dovolenou.My třeba nevíme jak to u tebe v práci chodí, ale asi bych na dovolené trvala, ono to vypadá že se brigádnicím nechce moc dělat. Snad ti to dopadne dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
(No, vidím, že matky na emiminu považují za vrcholnou kvalitu zaměstnavatele to, že jim vůbec dovolí chodit do práce.)
Hele, když si teda tenhle týden nadpracujes, tak kdy máš teda oficiální dovolenou? Zaměstnavatel je povinen ti umožnit vybrat dovolenou a navíc je povinen ti umožnit vybrat 14 dní v kuse. To se u vás teda děje kdy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mamule42 píše:
Ale ty tvrdíš, že pracuješ většinou od 8-15 aby jsi stihla vyzvednout dítě že školky, a když se ti nelíbí co ti holky píší tak obracíš. A kdo tedy vyzvedává dítě když ti někdo nepřijde na směnu a ty tam musíš být déle. A určitě nebyl problém si dovolenou zamluvit včas takovým způsobem aby jste se s přítelem vystřídali. Taky musí dovolenou hlásit hodně dopředu ne.
No ale paradox je, že její vedoucí nevadí, že tam ten týden nebude. Stejně tam za ní někdo bude muset být, i když si ty hodiny nadělá, ne? A v létě naopak by brigádnice měly být víc k dispozici, jsou-li to studentky. Celá ta situace nedává smysl…
Nedávno tu byla diskuse o tom, jak mají zaměstnavatelé vycházet matkám malých dětí vstříc a dávat jim zkrácené úvazky a najednou je problém, když si chce zaměstnankyně na HPP vzít v létě 5 dní dovolené?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud má měsíc 20 pracovních dní a 160 hodin a já si vezmu 5 pracovních dní dovolené, tzn. 40 hodin, tak mám vykázat za ten měsíc 120 odpracovaných hodin, ne? A ne že těch 160 hodin musím nacpat do zbylých 15 dní. To pak není čerpání dovolené, to je jen nepravidelná pracovní doba. Čerpáš vůbec za ten rok někdy normální dovolenou? Jako že neodpracuješ 160 hodin měsíčně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AnoNe píše:
(No, vidím, že matky na emiminu považují za vrcholnou kvalitu zaměstnavatele to, že jim vůbec dovolí chodit do práce.)Hele, když si teda tenhle týden nadpracujes, tak kdy máš teda oficiální dovolenou? Zaměstnavatel je povinen ti umožnit vybrat dovolenou a navíc je povinen ti umožnit vybrat 14 dní v kuse. To se u vás teda děje kdy?
Neděje.. nikdo mi nic neřekl a ani nenavrhl..
- Citovat
- Upravit
Takže prakticky nečerpáš dovolenou, zaměstnavatel ti to neumožňuje. V tom případě porušuje zákoník práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Holky jsou brigádnice jsem jediný zaměstnanec.. a dovolenou už nikdo z holek nemá…
Pokud jsou jen brigadnice na dohody, tak jim ani nárok na dovolenou nevzniká. Jsi jediný, kdo má na dovolenou nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A jak teda čerpáš oficiální dovolenou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Já jsem matka a kdo je víc![]()
![]()
Takže jediná nemusíš chodit víkendy, děláš většinou 8-15h. Myslím, že jsou k tobě vedoucí i kolegyně benevolentní až až.
Proč nemůžeš jít někdy o víkendu když máš přítele, proč se nemůže starat on. Možná když by si taky občas udělala něco navíc tak by šéfová byla asi vstřícnější.
Přesně tak.
- Citovat
- Upravit
Jak běžně čerpáš dovolenou? Jako aby mi zaměstnavatel nedovolil vzít si blbých 5 dnů v létě, to by mě mohlo. Neřeknu, kdyby jsi chtěla půl prázdnin. Kdy teda jindy ti povolí si dovolenou vybrat? Máte nějak dovolené plánované? Zvladáš si dovolené čerpat? Když ji po tobě teď chce naddělat.
Příspěvek upraven 21.07.23 v 07:40
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LiduNe píše:
Přesně tak.
Ale prdlačky. Šéfová neumožňuje čerpání dovolené, vědomě porušuje zákoník práce. Problém není to, že tam v tom týdnu nemá koho dát, protože při napracování jí to volno umožní, tzn. ty brigádnice jsou.
Problém je, že si na to chce šéfová nejdřív vydělat (= odpracuješ mi ty hodiny jindy a já je jindy ušetřím na někoho jiného). Ovšem podnikatel musí počítat už když někoho zaměstnává, že toho člověka bude platit celkem měsíc za nic, to je prostě zákonný nárok na dovolenou. Stejně tak musí počítat s nějakou nemocností a ošetřovným a mít zajištěný záskok. Pokud míra nemocnosti nebo vybírání ošetřovného přesáhne pro zaměstnavatele únosnou mez, tak to asi fungovat nebude. Ale bránit ve vybírání řádné dovolené je prasárna na n-tou, a s obvyklou pracovní dobou zaměstnance a tím, jestli dělá nebo nedělá víkendy to nemá vůbec nic společného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A máš opravdu normální pracovní smlouvu? Nemáš jen dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:? Tak snad to má takto stanovené v pracovní smlouvě, že pracuje po-pá od 8 do 15h, ne? Jestli se jim to nelíbí, neměli jí takovou smlouvu dávat.
Já jsem matka a kdo je víc![]()
![]()
Takže jediná nemusíš chodit víkendy, děláš většinou 8-15h. Myslím, že jsou k tobě vedoucí i kolegyně benevolentní až až.
Proč nemůžeš jít někdy o víkendu když máš přítele, proč se nemůže starat on. Možná když by si taky občas udělala něco navíc tak by šéfová byla asi vstřícnější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mamule42 já pracuji od těch půl 8 do 15.
Přítel jezdí z Plzně do Strakonic takže ve 4 vstává a vrací se v půl 5. Školka je do 4. Já jdu ve 3 z práce a než se pro malou dostanu do školky je půl 4 takže to stíhám jentak tak. A jak to dělám když musím zůstat v práci? Obtěžují koho to jde aby mi malou vyzvedl a přivedl do práce..a kdy by jste se náhodou ptala co rodiče tak oba dva máme rodiče cca 40 km od domova takže kteří taky pracují a podnikají..takže času také nemají moc. Mě se nelíbí a obracím? Ano nelíbí se mi.ldyz někdo odpoví totální blbosti když danou situaci nepochopil a nepochopí protože alias třeba nemá dítě a nemá tu starost..dovolenou mám hlásit 14 dnů do předu. Dneska je 20 a já potřebuji volno 14 teho. To je dost dlouhá doba ne? Nebo máte jiný názor? Přítel měl dovolenou hlasenou do předu hned jak se vědělo že malá nemá školku. Bohužel ten jeden týden musí pryč.. tedy přesněji na 5 dnů.. a já žádala pouze o těch 5 dnů. A když mi bylo řečeno že ne ale že když si nadělám hodiny abych za měsíc měla těch 160 tak není problém abych měla volno od 14 do 18.. takže tu dobu co přítel bude doma a malou já budu dělat dvanáctky abych mohla být s malou těch 5 dnů doma.. ještě nechápete?