Dovolená vs práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
20.7.23 21:34

Dovolená vs práce

Ahoj chtěla bych se na něco zeptat jestli to přijde nenormální jen mě nebo i vám. Pracují v jedné kavárně s dětskou hernou. Je nás zaměstnanci dohromady 10 i s paní provozní. Máme otevírací dobu od 9 do 19. Směny si píšeme buď ráno od 8 do 15 a odpoledni od 15 do 19 a nebo můžeme jít celý den. Vždy jsme na směně dvě. Já mám z holek jediná malé dítě které je ve školce. Mé dítě má od srpna měsíc prázdnin. Můj přítel si vzal volno od 1 do 14 pak musí na pracovní cestu která nejde odložit a vrací se 18. Pak má zase do konce srpna dovolenou. Já chodím od pondělí do pátku od 8 do 15 abych malou stíhala vyzvednout ze školky a tak dál. Někdy když mám hlídání jdu i na celý den. Ve smlouvě mám že si musím za měsíc oddělat 160 hodin. Dneska jsem byla za paní provozní a zeptala se zdá si mohu vzít dovolenou od 14 do 18 bylo mi řečeno že ne ale když si to nadělám mohu být od 14 do 18 doma. Což nedává logiku ale okey.. směny si píšeme mi samy. Napsala jsem si tedy na začátek srpna 3×12 hodin abych mohla taledy být s malou doma a splňovala teda ty hodiny co mám mít. Podotýkám že nechodím víkendy. Chodím pouze od pondělí do pátku kvůli dítěti. Teď nastal ale problém. Paní provozní mi vyčetla že jsem 10 dnů doma. Což nechápu jak počítala. A jak jsem pochopila počítala že jsem doma už od 11 do 21.
Přitom 11 je v pátek a ten normálně do práce jdu. Víkend nechodím tak nechápu proč do toho počítá víkend. Když já jsem ofiko doma od 14-18. Plus k tomu připočítal další víkend plus pondělí. Přitom 21 do práce už jdu. Takže za mě musí najít náhradu od 14 do 18 což je 5 dnů. A teď se chci zeptat přijde vám to v pořádku vyčítat zaměstnanci které má malé dítě to že je doma a že to vyšlo i s vikendama? Mě moc ne.. má nárok mi nařizovat směny když mám malé dítě? Napsala mi že zaměstnavatel píše směny a mužů být ráda že je ke mě benevolentní. Přitom podle zákoníku práce mi má směnu přizpůsobit tak abych se stihla starat i nezletilé dítě..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27247
20.7.23 21:40

A to máš normálně práci na HPP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16078
20.7.23 21:44

Pokud máš normálně platnou pracovní smlouvu a děláš tam celý rok, musíš mít minimálně 20dnů dovolené (resp. počítá se to na hodiny dle úvazku, ale odpovídá to tomuto, ve smlouvě můžeš mít i zvýšený nárok třeba na 25 dnů). Dovolenou opravdu nařizuje zaměstnavatel, ale musí umožnit zaměstnanci čerpat 14 dní dovolené v kuse (i s víkendy). Tyto dva týdny ti může nařídit třeba v říjnu, ale musí dopředu. Tzn. zeptala bych se, kdy mi zaměstnavatel vůbec umožní čerpat dovolenou, když to v létě nejde. A potom bych jí řekla, že tedy nebazíruju na těch dvou týdnech v kuse, ale proč si nemůžu vzít týden v tom srpnovém termínu a musím si hodiny nadělávat, když tím jen odsouvám čerpání dovolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64931
20.7.23 21:44
@Anonymní píše:
Ahoj chtěla bych se na něco zeptat jestli to přijde nenormální jen mě nebo i vám. Pracují v jedné kavárně s dětskou hernou. Je nás zaměstnanci dohromady 10 i s paní provozní. Máme otevírací dobu od 9 do 19. Směny si píšeme buď ráno od 8 do 15 a odpoledni od 15 do 19 a nebo můžeme jít celý den. Vždy jsme na směně dvě. Já mám z holek jediná malé dítě které je ve školce. Mé dítě má od srpna měsíc prázdnin. Můj přítel si vzal volno od 1 do 14 pak musí na pracovní cestu která nejde odložit a vrací se 18. Pak má zase do konce srpna dovolenou. Já chodím od pondělí do pátku od 8 do 15 abych malou stíhala vyzvednout ze školky a tak dál. Někdy když mám hlídání jdu i na celý den. Ve smlouvě mám že si musím za měsíc oddělat 160 hodin. Dneska jsem byla za paní provozní a zeptala se zdá si mohu vzít dovolenou od 14 do 18 bylo mi řečeno že ne ale když si to nadělám mohu být od 14 do 18 doma. Což nedává logiku ale okey.. směny si píšeme mi samy. Napsala jsem si tedy na začátek srpna 3×12 hodin abych mohla taledy být s malou doma a splňovala teda ty hodiny co mám mít. Podotýkám že nechodím víkendy. Chodím pouze od pondělí do pátku kvůli dítěti. Teď nastal ale problém. Paní provozní mi vyčetla že jsem 10 dnů doma. Což nechápu jak počítala. A jak jsem pochopila počítala že jsem doma už od 11 do 21.
Přitom 11 je v pátek a ten normálně do práce jdu. Víkend nechodím tak nechápu proč do toho počítá víkend. Když já jsem ofiko doma od 14-18. Plus k tomu připočítal další víkend plus pondělí. Přitom 21 do práce už jdu. Takže za mě musí najít náhradu od 14 do 18 což je 5 dnů. A teď se chci zeptat přijde vám to v pořádku vyčítat zaměstnanci které má malé dítě to že je doma a že to vyšlo i s vikendama? Mě moc ne.. má nárok mi nařizovat směny když mám malé dítě? Napsala mi že zaměstnavatel píše směny a mužů být ráda že je ke mě benevolentní. Přitom podle zákoníku práce mi má směnu přizpůsobit tak abych se stihla starat i nezletilé dítě..
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 21:45
  • Citovat
  • Upravit
27247
20.7.23 21:50
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa ano

V tom případě, jak psala @zrcadlo. Máš nárok ze zákona na 20 dní dovolené minimálně. Bývá tedy běžné, že se dovolené na prázdniny plánují dostatečně předem, aby se všichni prostřídali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 21:53
@lleennttiillkkaa píše:
V tom případě, jak psala @zrcadlo. Máš nárok ze zákona na 20 dní dovolené minimálně. Bývá tedy běžné, že se dovolené na prázdniny plánují dostatečně předem, aby se všichni prostřídali…

Holky jsou brigádnice jsem jediný zaměstnanec.. a dovolenou už nikdo z holek nemá…

• Citovat
  • Upravit
35523
20.7.23 21:56

Já jsem matka a kdo je víc :roll: :roll: :roll:
Takže jediná nemusíš chodit víkendy, děláš většinou 8-15h. Myslím, že jsou k tobě vedoucí i kolegyně benevolentní až až.
Proč nemůžeš jít někdy o víkendu když máš přítele, proč se nemůže starat on. Možná když by si taky občas udělala něco navíc tak by šéfová byla asi vstřícnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16078
20.7.23 21:58
@JancaS84 píše:
Takže jediná nemusíš chodit víkendy, děláš většinou 8-15h. Myslím, že jsou k tobě vedoucí i kolegyně benevolentní až až.
Proč nemůžeš jít někdy o víkendu když máš přítele, proč se nemůže starat on. Možná když by si taky občas udělala něco navíc tak by šéfová byla asi vstřícnější.

Co blbneš? Jestli tam je 8 brigádnic, tak to jsou třeba studentky, které naopak odpoledne a víkendy preferujou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 22:02
@JancaS84 píše:

Tak za prvé máme od 9 do 19
Mě jako jedinýmu zaměstnanci začíná směna od půl 8 ráno. Nandat zákusky, doplnit, vše skontrolobat atd takže jsem v práci od půl 8 do 15 což je 7,5 hodiny. Brigádnice chodí nektere jen na 4,5 hodiny. Jsou to mladé holky které mají prázdniny, nemají děti a samy si píšou kdy chtějí jít a kdy ne. Takže o bevolenci kolegyní tady nejde. Navíc jsou to holky které jsou schopné napsat 20 minut před tím než mají přijít na směnu že jim je spatne. Tím padám tam jak pak musím být do 7 půl minus než se uklidi tak domu přijdu v 20. Své dítě bych taky ráda občas videla a byla s ním.. nebo podle vás mám být v práci 24/7? A o dítě ať se mi stará přítel který je voják z povolání? Který viděla poměrně větší penězi aby nám mohl zaplatit hypotéku atd? Trochu vás názor nepobiram..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.23 22:05

@zrcadlo ano přesně tak jak vy píšete..holky preferují spíš víkendy a odpoledne.. a nebo celé dny. A je náš tam 10..

• Citovat
  • Upravit
24587
20.7.23 22:05
@JancaS84 píše:

Tak zase na dovolenou nárok má. Nechápu, proč to musí nadělávat, vždyť to nemá logiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68886
20.7.23 22:06

Dovolenou schvaluje/ nařizuje vedoucí.
Takže ano, je to na ní ti dovolenou povolit či nepovolit, jak ona uzná za vhodné (s předstihem, nikoliv na poslední chvíli).
Na druhou stranu, pokud jsou v práci lidi a snaha zachovat lidské vztahy, přijde mi jako naprosto normální vyjít si vzájemně vstříc. Pokud dovolenou plánuješ s dostatečným předstihem, obzvlášť ze závažného důvodu a nikoliv na tři týdny, přišlo by mi slušné, aby ti vstříc vyšla, ovšem povinnost nemá. může ti nařídit dva týdny v dubnu a dva v říjnu… a ty tam taky nemusíš setrvávat.
Já se vždycky snažila pěstovat vztahy oboustranně korektní, tzn. já splnila vše, co jsem měla, pokud vyžadovala péče o děti nějaké neobvyklosti, snažila jsem se to vyřešit alternativně, nečerpat očr, atd… a na oplátku mi všichni zaměstnavatelé vycházeli vstříc s ohledem na to, že jako matka jsem měla občas jiná specifika než bezdětné kolegyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
20.7.23 22:07
@JancaS84 píše:

Proboha, ostatní zaměstnankyně jsou brigadnice! Asi jim ty víkendy vyhovují, ne. Prej benevolentni, když mají kecy na tyden dovolené v létě.

Já teda nemám děti, ale v létě si vybírám, co se mi zlíbí. A nikomu nemusím zduvodnovat proč a co budu dělat. Ani se nijak obhajovat, co si to dovoluju, vybírat v létě dovolenou. A kdyby to nešlo, jdu jinam, kde to půjde. Všichni máme v létě 14 dní v kuse + další týden nebo různé prodloužené víkendy atd. I víc. Práce v létě míň nemáme, takže prostě ten, kdo zrovna nemá dovolenou, je tam někdy déle. Za což dostaneme prémie, pokud je to nějaké podstanejsi množství hodin. Plus nám firma dovolila brigadnici, která chodí celé léto na téměř plný úvazek. A ještě jednu občasnou máme. Když se chce, všechno jde. A tím myslím hlavně když zaměstnavatel chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5910
20.7.23 22:15
@Anonymní píše:
Tak za prvé máme od 9 do 19
Mě jako jedinýmu zaměstnanci začíná směna od půl 8 ráno. Nandat zákusky, doplnit, vše skontrolobat atd takže jsem v práci od půl 8 do 15 což je 7,5 hodiny. Brigádnice chodí nektere jen na 4,5 hodiny. Jsou to mladé holky které mají prázdniny, nemají děti a samy si píšou kdy chtějí jít a kdy ne. Takže o bevolenci kolegyní tady nejde. Navíc jsou to holky které jsou schopné napsat 20 minut před tím než mají přijít na směnu že jim je spatne. Tím padám tam jak pak musím být do 7 půl minus než se uklidi tak domu přijdu v 20. Své dítě bych taky ráda občas videla a byla s ním.. nebo podle vás mám být v práci 24/7? A o dítě ať se mi stará přítel který je voják z povolání? Který viděla poměrně větší penězi aby nám mohl zaplatit hypotéku atd? Trochu vás názor nepobiram..

Ale ty tvrdíš, že pracuješ většinou od 8-15 aby jsi stihla vyzvednout dítě že školky, a když se ti nelíbí co ti holky píší tak obracíš. A kdo tedy vyzvedává dítě když ti někdo nepřijde na směnu a ty tam musíš být déle. A určitě nebyl problém si dovolenou zamluvit včas takovým způsobem aby jste se s přítelem vystřídali. Taky musí dovolenou hlásit hodně dopředu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat