Dovolená vs práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
35531
21.7.23 12:35
@PaníBovaryová píše: ? Tak snad to má takto stanovené v pracovní smlouvě, že pracuje po-pá od 8 do 15h, ne? Jestli se jim to nelíbí, neměli jí takovou smlouvu dávat.

Psala že dělají na směny a ty si volí sama.
V prvním příspěvku psala, že je 10 zaměstnanců, pak zase že je zaměstnanec jen ona a zbytek brigadnice. Tak těžko říct jak to je. :nevim:
Neříkám, že je přístup vedoucí úplně ok. Nevím jak to tam mají s čerpáním dovolené. Ale většinou je vše o domluvě a vycházení si vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
21.7.23 12:40
@Anonymní píše:
@mamule42 já pracuji od těch půl 8 do 15.
Přítel jezdí z Plzně do Strakonic takže ve 4 vstává a vrací se v půl 5. Školka je do 4. Já jdu ve 3 z práce a než se pro malou dostanu do školky je půl 4 takže to stíhám jentak tak. A jak to dělám když musím zůstat v práci? Obtěžují koho to jde aby mi malou vyzvedl a přivedl do práce..a kdy by jste se náhodou ptala co rodiče tak oba dva máme rodiče cca 40 km od domova takže kteří taky pracují a podnikají..takže času také nemají moc. Mě se nelíbí a obracím? Ano nelíbí se mi.ldyz někdo odpoví totální blbosti když danou situaci nepochopil a nepochopí protože alias třeba nemá dítě a nemá tu starost..dovolenou mám hlásit 14 dnů do předu. Dneska je 20 a já potřebuji volno 14 teho. To je dost dlouhá doba ne? Nebo máte jiný názor? Přítel měl dovolenou hlasenou do předu hned jak se vědělo že malá nemá školku. Bohužel ten jeden týden musí pryč.. tedy přesněji na 5 dnů.. a já žádala pouze o těch 5 dnů. A když mi bylo řečeno že ne ale že když si nadělám hodiny abych za měsíc měla těch 160 tak není problém abych měla volno od 14 do 18.. takže tu dobu co přítel bude doma a malou já budu dělat dvanáctky abych mohla být s malou těch 5 dnů doma.. ještě nechápete?

Jestli je to dlouhá doba dopředu se musíš domluvit se zaměstnavatelem. Zažila jsem zaměstnání kde se celá! dovolená plánovala v únoru..
Chtít dovolenou 3 týdny před, tak mám smůlu.

Jinak nechápu, proč si máš nadělat dovolenou.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
21.7.23 12:44
@Anonymní píše:
@mamule42 já pracuji od těch půl 8 do 15.
Přítel jezdí z Plzně do Strakonic takže ve 4 vstává a vrací se v půl 5. Školka je do 4. Já jdu ve 3 z práce a než se pro malou dostanu do školky je půl 4 takže to stíhám jentak tak. A jak to dělám když musím zůstat v práci? Obtěžují koho to jde aby mi malou vyzvedl a přivedl do práce..a kdy by jste se náhodou ptala co rodiče tak oba dva máme rodiče cca 40 km od domova takže kteří taky pracují a podnikají..takže času také nemají moc. Mě se nelíbí a obracím? Ano nelíbí se mi.ldyz někdo odpoví totální blbosti když danou situaci nepochopil a nepochopí protože alias třeba nemá dítě a nemá tu starost..dovolenou mám hlásit 14 dnů do předu. Dneska je 20 a já potřebuji volno 14 teho. To je dost dlouhá doba ne? Nebo máte jiný názor? Přítel měl dovolenou hlasenou do předu hned jak se vědělo že malá nemá školku. Bohužel ten jeden týden musí pryč.. tedy přesněji na 5 dnů.. a já žádala pouze o těch 5 dnů. A když mi bylo řečeno že ne ale že když si nadělám hodiny abych za měsíc měla těch 160 tak není problém abych měla volno od 14 do 18.. takže tu dobu co přítel bude doma a malou já budu dělat dvanáctky abych mohla být s malou těch 5 dnů doma.. ještě nechápete?

Ale pak načerpáš žádnou dovolenou ne? Když si ty dny neděláš. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
21.7.23 12:48

Jinak bych si vzala dítě sebou. V kavárně s hernou 5 dnů snad zvládne.

• Citovat
  • Upravit
LiduNe
21.7.23 13:10
@zrcadlo píše:
Ale prdlačky. Šéfová neumožňuje čerpání dovolené, vědomě porušuje zákoník práce. Problém není to, že tam v tom týdnu nemá koho dát, protože při napracování jí to volno umožní, tzn. ty brigádnice jsou.
Problém je, že si na to chce šéfová nejdřív vydělat (= odpracuješ mi ty hodiny jindy a já je jindy ušetřím na někoho jiného). Ovšem podnikatel musí počítat už když někoho zaměstnává, že toho člověka bude platit celkem měsíc za nic, to je prostě zákonný nárok na dovolenou. Stejně tak musí počítat s nějakou nemocností a ošetřovným a mít zajištěný záskok. Pokud míra nemocnosti nebo vybírání ošetřovného přesáhne pro zaměstnavatele únosnou mez, tak to asi fungovat nebude. Ale bránit ve vybírání řádné dovolené je prasárna na n-tou, a s obvyklou pracovní dobou zaměstnance a tím, jestli dělá nebo nedělá víkendy to nemá vůbec nic společného.

Zakladatelka nabízí jednostranný pohled, s tím je potřeba počítat. Neumím si představit zaměstnavatele, který by neumožnil vybírání dovolené. Může ji nařídit, kdy on chce, ale ne odmítnout poskytnout úplně, to je blbost. A ty volné víkendy, to je tak ohraná písnička. Paní pracuje v 7. denním provozu a odmítá dělat víkendy, protože chce vidět dítě. Jako sorry, ale koho to zajímá. Tak si musí najít práci, kde víkendy nebudou.

• Citovat
  • Upravit
16079
21.7.23 13:20
@LiduNe píše:
Zakladatelka nabízí jednostranný pohled, s tím je potřeba počítat. Neumím si představit zaměstnavatele, který by neumožnil vybírání dovolené. Může ji nařídit, kdy on chce, ale ne odmítnout poskytnout úplně, to je blbost. A ty volné víkendy, to je tak ohraná písnička. Paní pracuje v 7. denním provozu a odmítá dělat víkendy, protože chce vidět dítě. Jako sorry, ale koho to zajímá. Tak si musí najít práci, kde víkendy nebudou.

No tak když se zakladatelka ptá na to, proč si musí nadělávat dovolenou, napíše, že jí dovolenou ani jindy neumožní vybrat a že o víkendech tam jsou brigádnice, tak jí asi nebudu odpovídat ve smyslu „kecáš, to je jen tvůj pohled, dovolenou ti určitě poskytuje a o víkendech bys chodit měla“ :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76040
21.7.23 13:21
@LiduNe píše:

ty to úplně překrucuješ, jestli vědomě nebo jsi to nepochopila, nevím,
skus si to celé přečíst znova a lépe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76040
21.7.23 13:28
@JancaS84 píše:
Psala že dělají na směny a ty si volí sama.
V prvním příspěvku psala, že je 10 zaměstnanců, pak zase že je zaměstnanec jen ona a zbytek brigadnice. Tak těžko říct jak to je. :nevim:
Neříkám, že je přístup vedoucí úplně ok. Nevím jak to tam mají s čerpáním dovolené. Ale většinou je vše o domluvě a vycházení si vstříc.

tak kdyby u nich domluva a vycházení si vstříc fungovaly, tak by zakladatelka nezakládala diskusi, protože by neměla žádný problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21165
21.7.23 13:45
@LiduNe píše:

Tak to si teda s klidem muzes predstavit. Obzvlast v gastru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76040
21.7.23 13:48
@Anonymní píše:
Ahoj chtěla bych se na něco zeptat jestli to přijde nenormální jen mě nebo i vám. Pracují v jedné kavárně s dětskou hernou. Je nás zaměstnanci dohromady 10 i s paní provozní. Máme otevírací dobu od 9 do 19. Směny si píšeme buď ráno od 8 do 15 a odpoledni od 15 do 19 a nebo můžeme jít celý den. Vždy jsme na směně dvě. Já mám z holek jediná malé dítě které je ve školce. Mé dítě má od srpna měsíc prázdnin. Můj přítel si vzal volno od 1 do 14 pak musí na pracovní cestu která nejde odložit a vrací se 18. Pak má zase do konce srpna dovolenou. Já chodím od pondělí do pátku od 8 do 15 abych malou stíhala vyzvednout ze školky a tak dál. Někdy když mám hlídání jdu i na celý den. Ve smlouvě mám že si musím za měsíc oddělat 160 hodin. Dneska jsem byla za paní provozní a zeptala se zdá si mohu vzít dovolenou od 14 do 18 bylo mi řečeno že ne ale když si to nadělám mohu být od 14 do 18 doma. Což nedává logiku ale okey.. směny si píšeme mi samy. Napsala jsem si tedy na začátek srpna 3×12 hodin abych mohla taledy být s malou doma a splňovala teda ty hodiny co mám mít. Podotýkám že nechodím víkendy. Chodím pouze od pondělí do pátku kvůli dítěti. Teď nastal ale problém. Paní provozní mi vyčetla že jsem 10 dnů doma. Což nechápu jak počítala. A jak jsem pochopila počítala že jsem doma už od 11 do 21.
Přitom 11 je v pátek a ten normálně do práce jdu. Víkend nechodím tak nechápu proč do toho počítá víkend. Když já jsem ofiko doma od 14-18. Plus k tomu připočítal další víkend plus pondělí. Přitom 21 do práce už jdu. Takže za mě musí najít náhradu od 14 do 18 což je 5 dnů. A teď se chci zeptat přijde vám to v pořádku vyčítat zaměstnanci které má malé dítě to že je doma a že to vyšlo i s vikendama? Mě moc ne.. má nárok mi nařizovat směny když mám malé dítě? Napsala mi že zaměstnavatel píše směny a mužů být ráda že je ke mě benevolentní. Přitom podle zákoníku práce mi má směnu přizpůsobit tak abych se stihla starat i nezletilé dítě..

zakladatelko - je několik možností, jak to řešit -

• zkusit se znovu s majitelkou domluvit, s tím, že si přece nebudeš svou dovolenou naddělávat, to je nesmysl a nebyla by to pak dovolená, ale náhradní volno za přesčas
  • nic neříkat a 14.8. jít s dcerou na OČR
  • vzít si dceru do práce, když je tam dětský koutek
  • pokud jsi silná osoba, nahlásit majitelku na Inspektorát práce s tím, že nedodržuje Zákoník práce - počítat s tím, že tě majitelka vyhodí a pak se soudit o to, že výpověď byla neoprávněná - ale trvá to roky, výsledek by ovšem byl zřejmě kladný pro tebe
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76040
21.7.23 13:49
@LiduNe píše:

co pořád máš s těmi víkendy? o víkendy vůbec nejde :zed:
jde o nepovolení dovolené na 5 pracovních dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
21.7.23 16:38
@stinga píše:
co pořád máš s těmi víkendy? o víkendy vůbec nejde :zed:
jde o nepovolení dovolené na 5 pracovních dní

Ona argumentuje, že jí zaměstnavatel počítá do volna víkendy, které ona nedělá. Dovolenou jí schválit nemusí, u nás se dovolená na léto plánuje už v zimě jinak je problém. Ale nevěřím že si zaměstnavatel dovolí upírat nárok na dovolenou zcela. To by si snad nikdo ani nenechal líbit.

• Citovat
  • Upravit
76040
21.7.23 16:42
@LiduNe píše:
Ona argumentuje, že jí zaměstnavatel počítá do volna víkendy, které ona nedělá. Dovolenou jí schválit nemusí, u nás se dovolená na léto plánuje už v zimě jinak je problém. Ale nevěřím že si zaměstnavatel dovolí upírat nárok na dovolenou zcela. To by si snad nikdo ani nenechal líbit.

ona psala, že u nich se dovolená nahlašuje 14 dní dopředu, ona nahlásila 3 týdny dopředu - její zaměstnavatelka je vydřiduch, který nedodržuje Zákoník práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
21.7.23 16:43
@zrcadlo píše:
No tak když se zakladatelka ptá na to, proč si musí nadělávat dovolenou, napíše, že jí dovolenou ani jindy neumožní vybrat a že o víkendech tam jsou brigádnice, tak jí asi nebudu odpovídat ve smyslu „kecáš, to je jen tvůj pohled, dovolenou ti určitě poskytuje a o víkendech bys chodit měla“ :roll:

O víkendech tam jsou brigádnice, protože asi už jiná možnost není, když je jediná hpp nechce dělat. Jsem si jistá, že nadřízená má svoji verzi příběhu, protože se zakladatelkou má osobní zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
76040
21.7.23 16:47
@LiduNe píše:
O víkendech tam jsou brigádnice, protože asi už jiná možnost není, když je jediná hpp nechce dělat. Jsem si jistá, že nadřízená má svoji verzi příběhu, protože se zakladatelkou má osobní zkušenost.

a protože je zakladatelka tak špatná, tak jediná má smlouvu na HPP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat