DPČ a pracovní neschopnost
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Nejsem mzdovka, tak si raději počkej na další odpovědi, ale co vím, tak u dpč je nárok při měsíčním výdělku vyšším než 2500Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím všechny maminky,![]()
chtěla bych požádat o radu. Momentálně necelý rok pracuji v jedné firmě na pracovní poměr DPČ. Bohužel jsem nastoupila na neschopenku a to pátý den v měsíci, kdy jsem měla odpracováno prozatím 24 hodin. Chci se zeptat, zda dostanu nějakou nemocenskou od zaměstnavatele. Kamarádka mi totiž říkala, že pokud nemám odpracováno 25,5 hodiny, tak mám smůlu. Vážně kvůli hodině a půl přijde o tři týdny mzdy?
Děkuji moc.
Tak zběžně jsem gůglil a přijde mi, že nárok máš, když u téhož zaměstnavatele pracuješ už rok.
http://www.cssz.cz/…ni-pomer.htm
Cituji:
KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ ZALOŽENÉ DOHODOU O PRACOVNÍ ČINNOSTI
Jednou z podmínek účasti zaměstnanců na nemocenském pojištění je to, aby zaměstnání trvalo nebo mělo trvat aspoň 15 kalendářních dnů. Splnění této podmínky se nevyžaduje, jestliže zaměstnanec splňuje podmínku místa výkonu zaměstnání, která je jednou z podmínek účasti na nemocenském pojištění, sjednaná částka započitatelného příjmu činí aspoň 2 000 Kč, popřípadě započitatelný příjem dosáhl aspoň 2 000 Kč, zaměstnanec nastoupil opětovně do zaměstnání k témuž zaměstnavateli a od skončení předchozího zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění do opětovného nástupu do zaměstnání neuplynula doba aspoň šest měsíců, nebo od skončení předchozího zaměstnání, které nezaložilo účast na nemocenském pojištění proto, že v něm nebyla splněna podmínka délky doby trvání zaměstnání, a ve kterém zaměstnanec dosáhl započitatelného příjmu aspoň 2 000 Kč, do opětovného nástupu do zaměstnání neuplynula doba aspoň šest měsíců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo děkuji. To já určitě mám, jen nevím, zda to platí i v tom daném měsíci, kdy jsem na neschopenku nastoupila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím všechny maminky,![]()
Bohužel jsem nastoupila na neschopenku a to pátý den v měsíci, kdy jsem měla odpracováno prozatím 24 hodin.
Děkuji moc.
Důležité není, kolik jsi v tom měsíci měla odpracováno, ale to, na jak dlouho máš pro ten měsíc smlouvu, jestli jsem to dobře pochopil. Respektive, kolik bys za DPČ v tom měsíci podle smlouvy dostala, kdybys neonemocněla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ciniminisek píše:
@zrcadlo děkuji. To já určitě mám, jen nevím, zda to platí i v tom daném měsíci, kdy jsem na neschopenku nastoupila.
To by byla blbost, nikdo nemůže vědět, jestli neonemocní první den v měsíci, jde o to, žes měla sjednané směny, které ti dají dohromady vyšší příjem než 2500. Podle mě nárok máš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
@eumedon Ta částka 2000 se od roku 2012 zvedla na píše: Více
Aha, dobře, ale důležité není to, kolik má odpracováno v tom měsíci (tj. který den onemocněla), ale kolik má nasmlouváno pro ten měsíc: Jestli my podle DPČ dostala aspoň 2500 Kč, kdyby neonemocněla.
Pokud splňuje podmínky, tak nemocensky pojištěna je ode 1. dne výkonu pracovní činnosti nebo od 1 dne měsíce (podle toho, co je později).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
To by byla blbost, nikdo nemůže vědět, jestli neonemocní první den v měsíci, jde o to, žes měla sjednané směny, které ti dají dohromady vyšší příjem než 2500. Podle mě nárok máš.
Samozřejmě. Vidím to taky tak. Pokud má podle DPČ dostat v tom měsíci aspoň 2500 Kč, tak je nemocensky pojištěna od 1. dne měsíce, jinak by to bylo absurdní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Aha, dobře, ale důležité není to, kolik má odpracováno v tom měsíci (tj. který den onemocněla), ale kolik má nasmlouváno pro ten měsíc: Jestli my podle DPČ dostala aspoň 2500 Kč, kdyby neonemocněla.
No a to právě může být problém, protože pokud má ve smlouvě, že dostane plácnu 200,– za hodinu, ale už v té smlouvě není uveden minimální počet hodit, tak má nasmlouvánu 0,– a pak opravdu záleží, zda v tom měsíci reálný výdělek bude nad těch 2500,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď jsem se do toho zamotala. ![]()
Takže na to nárok mám? Odpracovala jsem tento měsíc za 4 dny - 24 hodin, což je 2400,–Kč. Sice nesplňuji ten limit, ale určitě bych odpracovala více. Dělám každý měsíc fond hodin, ale samozřejmě oni to mají nějak zaonačené, že dostávám peníze formou odměn.
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 píše:
No a to právě může být problém, protože pokud má ve smlouvě, že dostane plácnu 200,– za hodinu, ale už v té smlouvě není uveden minimální počet hodit, tak má nasmlouvánu 0,– a pak opravdu záleží, zda v tom měsíci reálný výdělek bude nad těch 2500,–
A nestačí, když by měla např. plán směn, kde by byl evidentní počet plánovaných hodin? Může to zaměstnavatel zapřít a odkazovat se jen na znění dohody?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Tak to vypadá, že kvůli hodině o to přijdu? Hádám tedy, že budu měsíc bez příjmu… ![]()
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 píše:
Jistě. Ve smlouvě musí mít uvedeno, kolik odpracuje a za kolik anebo musí mít směnář na ten měsíc, aby se to dalo spočítat. Musí být z něčeho patrno, kolik by za ten měsíc dostala, kdyby neonemocněla.
Ale nedovedu si představit DPČ, kde by byla uvedena mzda za hodinu, ale ze které by neplynulo, kdy a v jakém počtu by měl zaměstnanec těch hodin odpracovat. Leda, že by se směnář dělal třeba ne na měsíc dopředu, ale na týden dopředu, to by bylo možné.
Příspěvek upraven 19.12.14 v 14:15
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak každý měsíc mi přiznávají kolem 65,5 až 90 odpracovaných hodin. Zbylých 100 mi vyplácení ve finančních odměnách.
- Citovat
- Upravit
Zdravím všechny maminky,
chtěla bych požádat o radu. Momentálně necelý rok pracuji v jedné firmě na pracovní poměr DPČ. Bohužel jsem nastoupila na neschopenku a to pátý den v měsíci, kdy jsem měla odpracováno prozatím 24 hodin. Chci se zeptat, zda dostanu nějakou nemocenskou od zaměstnavatele. Kamarádka mi totiž říkala, že pokud nemám odpracováno 25,5 hodiny, tak mám smůlu. Vážně kvůli hodině a půl přijde o tři týdny mzdy?
Děkuji moc.