Smlouva v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
smlouva v praci
Dobry den, mam dotaz kdyz mi da zamestnavatel treba v lednu podepsat smlouvu ze od 1. brezna mam smlouvu na neurcito a v tom lednu to podepiseme a ja otehotnim a budu muset jit na nemocenskou, znamena to, ze proste smlouva plati? nebo to jeste muze nejak zrusit a po vyprseni smlouvy na dobu urcitou me vyhodi i kdyz uz jsme novou smlouvu k 1. breznu podepsali? dekujii, doufam ze jste me pochopili
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@nichnich Pokud budeš mít v ruce podepsaný dodatek ke smlouvě na dobu neurčitou, tak to platí, i kdybys odešla na tu nemocenskou.
Jen si neodpustím poznámku, že je to pěkný podraz.
- Citovat
- Upravit
@nichnich No, podle mě to je podobné, jako kdybys podepsala v lednu na dobu neurčitou s 3 měsíční zkušební lhůtou, akorát, ty máš jen 2-měsíční? Rozumím tomu dobře?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nichnich předpokládám, že od ledna do března budeš ve zkušební době? pak by Tě mohl vyhodit. Pokud už jsi v poměru - určitém a předem podepíšete další smlouvu, platit bude, ale je to podraz..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se No, občas se to děje i vrámci jdné firmy u velké změny pozice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A opravdu to tak je? Logicky bych rekla, ze pokud klidne dnes podepisi, ze se neco sjednava od 1.3., tak ze podminky z toho ukonu vyplyvajici plati az od toho 1.3., ale ne driv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se Já to tedy pochopila tak, že teď má smlouvu na dobu určitou a ta jí bude prodloužena na dobu neurčitou.
Asi by se neptala, kdyby věděla, že do toho února má zkušební dobu.
- Citovat
- Upravit
@Cuddy Samozřejmě, že to platí, dnem, kdy podepíšou obě smluvní strany.
- Citovat
- Upravit
@Meha píše:
@martina.se Já to tedy pochopila tak, že teď má smlouvu na dobu určitou a ta jí bude prodloužena na dobu neurčitou.Asi by se neptala, kdyby věděla, že do toho února má zkušební dobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha píše:
@martina.se Já to tedy pochopila tak, že teď má smlouvu na dobu určitou a ta jí bude prodloužena na dobu neurčitou.Asi by se neptala, kdyby věděla, že do toho února má zkušební dobu.
Já to taky tak chápu. 28. února jí končí doba určitá. a od 1. 3. má dobu neurčitou bez zkušební lhůty. Takže je to podobné, jeko kdyby teď podepsala smlouvu na dobu neurčitou (protože již máme 18.12.) s nástupem řekněme od 1.1. s 2-měsíční zkušební lhůtou (což je o 1 měsíc kratší, než obvykle). Nebo to chápu blbě?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@J_Doe Pokud má dodatek ke smlouvě, tak tam žádná zkušební doba už není.
To by musela dostat úplně novou smlouvu, což nepsala, chápu to jako prodloužení stávající smlouvy, která je v současné chvíli na dobu určitou.
Možná bychom tady nemuseli fabulovat, kdyby se zakladatelka ozvala
.
- Citovat
- Upravit
Pokud je podepsána pracovní smlouva na dobu neurčitou, tak jsou jí obě strany vázány, i když v ní byl dohodnut pozdější nástup do zaměstnání.
http://www.poradna-prace.cz/…na-firma.php#…
@nichnich Takže ano, smlouva platí.
Morální stránku hodnotit nebudu. Berte to tak, že ti, kteří ti vyčítají podraz, si zřejmě uvědomují, že toto je zřejmě jedno z rizik pro zaměstnavatele, které je důvodem k „diskriminaci“ žen na trhu práce.
Prostě se na to podívej tak, že u chlapa by se zaměstnavateli nestalo, že by mu dal předem smlouvu na dobu neurčitou a dřív, než by chlap nastoupil, odešel by na nemocenskou z důvodu těhotenství.
Píšu to jako fakt, nikomu nechci dávat kartáč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Zde se jedná zřejmě o úplně jiný případ. Z toho, co píše zakladatelka vyplývá, že má teď smlouvu na dobu určitou a ta jí bude prodloužena na dobu neurčitou.
Ale i tak samozřejmě dodatek platí.
@nichnich Můžeš ještě potvrdit, jak to je, abychom se tady zbytečně nedohadovali, jak to máš? Jestli máš v současné době smlouvu na dobu určitou a u stejného zaměstnavatele bude Ti prodloužena na dobu neurčitou nebo jestli budeš mít smlouvu novou (vč. zkušební doby)?
- Citovat
- Upravit
@Meha píše:
@eumedon Zde se jedná zřejmě o úplně jiný případ. Z toho, co píše zakladatelka vyplývá, že má teď smlouvu na dobu určitou a ta jí bude prodloužena na dobu neurčitou.
Já vím. Podstatné je, že to platí a že jsou tím dodatkem obě strany vázány.
Už neplatí, že zaměstnanec je pracovní smlouvou (či jejím dodatkem) vázán až v případě, že nastoupí (začne ji plnit). Myslím, že kdysi to platilo a odpověď zaměstnavatelů byla ta, že nepodepisovali (neměli k tomu důvod) pracovní smlouvy a jejich dodatky dřív, než v den jejich účinnosti (tedy v den nástupu).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit