DPČ při rodičovské dovolené

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1597
11.10.22 12:00

DPČ při rodičovské dovolené

Ahoj holky,

mohl by mi někdo prosím poradit.
Momentalne jsem na rodicovske dovolene, smlouvu u původního zaměstnavatele mam stale na dobu neurčitou.

Nyni jsem si nasla brigadu na DPČ a nevim, zda mam u nich podepsat růžové prohlášení k dani a co by to pro mě znamenalo.
Doteď jsem chodila jednou ročně podepisovat do původního zaměstnání.

Prý se mám rozhodnout sama a dost v tom tápu :nevim:

Dekuji a krásný den. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8503
11.10.22 12:19

Pokud jsi na rodičovské dovolené u původního zaměstnavatele a nemáš u něj žádný příjem, je zbytečné mu podepisovat prohlášení. Prohlášení nesmí být podepsáno u dvou zaměstnavatelů zároveň. Máš dvě možnosti. Buď u původního podpis zrušit a u DPČ podepsat a nebo nechat podepsáno u původního, u DPČ nepodepisovat, bude ti sražena nějaká kačka na dani a po skončení roku si podáš daňové přiznání a přeplatek ti vrátí FÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4121
11.10.22 12:20

U původního zaměstnavatele nemá cenu prohlášení podepisovat, pokud tam nemáš žádné příjmy. Nemají ti tu slevu stejně z čeho odečíst. Podepsala bych ho u DPČ. Každopádně by jsi ho neměla mít podepsané u dvou zaměstnavatelů zároveň, takže to si ohlídej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1597
11.10.22 12:40

@Nicole 1234 @Hanula1212
Dekuji holky, ja tomu popravde moc nerozumim, vzdy mi v lednu zavolali at prijdu podepsat ruzovy papir, tak jsem podepsala a sla.
Myslite tedy, ze to co jsem podepsala ted v lednu 2022 je uz na tento rok, nebo zpetne. Ze by jen stacilo to pak v lednu u současného zaměstnavatele nepodepsat, nebo tedy musim ten podpis nejak zrusit?

Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4121
11.10.22 12:44

To, co jsi podepisovala v lednu, je na rok 2022. Takže pokud budeš mít příjmy už tento kalendářní rok, tak zavolat do starého zaměstnání a zrušit to tam. Pak můžeš podepsat prohlášení v nové práci a nemusíš nic řešit.
Nebo to nechat být, nic nepodepisovat a o daň si zažádat začátkem roku zpětně v daňovém přiznání. V lednu podepsat v nové práci prohlášení už na rok 2023. A ve staré práci zkrátka nic nepodepisovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1597
11.10.22 13:01

@Nicole 1234 Dekuji za vysvetleni. Do puvodni prace se na plny úvazek budu pristi rok v breznu vracet.
Tohle je pouze brigáda do konce roku nejspis, pripadne prvni dva roku 2023.

Tak promyslim, co by bylo lepsi. Takhle zas za me dela dan. přiznání puvodni zamestnavatel, to by asi v pripade jineho prijmu (jinde podepsáno ruzove) neudelali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35586
11.10.22 14:12
@Adela.92 píše:
@Nicole 1234 Dekuji za vysvetleni. Do puvodni prace se na plny úvazek budu pristi rok v breznu vracet.
Tohle je pouze brigáda do konce roku nejspis, pripadne prvni dva roku 2023.Tak promyslim, co by bylo lepsi. Takhle zas za me dela dan. přiznání puvodni zamestnavatel, to by asi v pripade jineho prijmu (jinde podepsáno ruzove) neudelali.

Zaměstnavatel dělá roční zúčtování. A myslím, že by to měl udělat když požádas v termínu i když máš příjem jinde a u něj 0. Daňové přiznání si dělá každý sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1597
11.10.22 15:09

Děkuji, bude pro mě tedy asi výhodnější ve stávajícím zaměstnání podpis zrušit a podepsat růžový papír u nového zaměstnavatele na DPC.

Snad to chapu dobre :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8503
11.10.22 16:52
@JancaS84 píše:
Zaměstnavatel dělá roční zúčtování. A myslím, že by to měl udělat když požádas v termínu i když máš příjem jinde a u něj 0. Daňové přiznání si dělá každý sám.

Pokud u druhého zaměstnavatele bude zálohová daň bez podepsaného prohlášení, vzniká povinnost podat daňové přiznání. Zaměstnavatel provést roční zúčtování nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8503
11.10.22 16:52
@Adela.92 píše:
Děkuji, bude pro mě tedy asi výhodnější ve stávajícím zaměstnání podpis zrušit a podepsat růžový papír u nového zaměstnavatele na DPC.Snad to chapu dobre :)

Ano, chápeš to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1597
30.1.23 11:10

Ahoj holky, minule jste tu dobre poradili.

Kdyz jsem na RD, zaroven jsem mela praci na DPC, ale pouze prosinec, kde byl výdělek cca 3200, podepsala jsem u nich “ruzovy” papir na dane.

Mam ted nejakou povinnost podavat daňové přiznání?

Dekuji za rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8503
30.1.23 11:44

@Jodie.22 ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35586
30.1.23 12:11