DPP a DPČ - jaké srážky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13331
24.6.15 11:28

Holky, mám dotaz. Neslouží ale pro mě, ale pro sestřenku, která jde na pracák. Já jsem vždycky pracovala na HPP, takže s těmito brigádami nemám žádné zkušenosti :nevim: Nejsem si jistá, zda má sestřenka DPP, nebo DPČ. Ale která z těch dohod se jí bude počítat do pracáku? Vydělala si měsíčně něco kolem 4000 Kč. Strávila na dohodu rok, protože nemohla nic sehnat, ale z fin. důvodů s tím musela praštit a snad si najde něco za více peněz. Vím, že za 4000 KČ nemůže očekávat nic moc podporu, ale jde nám o to, která z těch dohod se jí započítává do období, aby mohla jít na pracák a na důchod. Vím že tyto dohody jsou brané jako brigády a budu ráda, když někdo poradí, jak to tam vlastně je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
24.6.15 12:47

DPČ nad 2500 - započítává se všude, jsou z ní odvody. Akorát pokud to byl jediný příjem, pak zdravotní pojistné je z 9200 (letos), ale pro podporu, důchod a příp. nemocenskou se počítá skutečný příjem (u nemocenské je to složitější, záleží na tom, jak je dohoda sepsaná, zda je malého rozsahu apod)
DPP do 10000 měsíčně - nesráží se pojistné, nezapočítává se nikam (myslím tím podpora, důchodové, nemocenské)
DPP nad 10000 se chová jako DPČ (viz výše)
Ještě je varianta DPČ malého rozsahu a příjem do 2500 měsíčně - to se zase chová stejně jako DPP do 10000. Nevím, jestli je to napsané srozumitelně. Každopádně, jak měla vyřešeno zdravotní pojistné?? Nebo byla student?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
24.6.15 13:42
@mall1976 píše:
DPČ nad 2500 - započítává se všude, jsou z ní odvody. Akorát pokud to byl jediný příjem, pak zdravotní pojistné je z 9200 (letos), ale pro podporu, důchod a příp. nemocenskou se počítá skutečný příjem (u nemocenské je to složitější, záleží na tom, jak je dohoda sepsaná, zda je malého rozsahu apod)
DPP do 10000 měsíčně - nesráží se pojistné, nezapočítává se nikam (myslím tím podpora, důchodové, nemocenské)
DPP nad 10000 se chová jako DPČ (viz výše)
Ještě je varianta DPČ malého rozsahu a příjem do 2500 měsíčně - to se zase chová stejně jako DPP do 10000. Nevím, jestli je to napsané srozumitelně. Každopádně, jak měla vyřešeno zdravotní pojistné?? Nebo byla student?

Díky moc, je mě líto sestřenky, která je z toho jalo jelen. Udělala VŠ a potřebovala někde získat praxi, tak tuhle dohodu vzala místo zaměstnání. Říkala si, získám praxi, finančně to njak vydržím a potom si najdu lepší práci. Jenže skutek utek, práci stále hledá a už není možné pracovat za 4000 Kč. Živila ji máma, ale už nemůže.. Navíc ten její zaměstnavatel je pěkný vychcánek, vydrbává tam s nimi jak se dá, tak s tím sestřenka praštila a jde na pracák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
24.6.15 13:47

Musím se jí zeptat co to měla vlastně za dohodu, vždy se mě tyto dvě varianty pletly :nevim: Já jsem si vždycky dávala pozor, abych měla zaměstnání na HPP. Od těchto brigádnických smluv mě odrazovali lidi, kteří potom řešili problémy na pracáku a na pojištovně. Neznalost zákona neomlouvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat