DPP a DPČ - jaké srážky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Holky, mám dotaz. Neslouží ale pro mě, ale pro sestřenku, která jde na pracák. Já jsem vždycky pracovala na HPP, takže s těmito brigádami nemám žádné zkušenosti
Nejsem si jistá, zda má sestřenka DPP, nebo DPČ. Ale která z těch dohod se jí bude počítat do pracáku? Vydělala si měsíčně něco kolem 4000 Kč. Strávila na dohodu rok, protože nemohla nic sehnat, ale z fin. důvodů s tím musela praštit a snad si najde něco za více peněz. Vím, že za 4000 KČ nemůže očekávat nic moc podporu, ale jde nám o to, která z těch dohod se jí započítává do období, aby mohla jít na pracák a na důchod. Vím že tyto dohody jsou brané jako brigády a budu ráda, když někdo poradí, jak to tam vlastně je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
DPČ nad 2500 - započítává se všude, jsou z ní odvody. Akorát pokud to byl jediný příjem, pak zdravotní pojistné je z 9200 (letos), ale pro podporu, důchod a příp. nemocenskou se počítá skutečný příjem (u nemocenské je to složitější, záleží na tom, jak je dohoda sepsaná, zda je malého rozsahu apod)
DPP do 10000 měsíčně - nesráží se pojistné, nezapočítává se nikam (myslím tím podpora, důchodové, nemocenské)
DPP nad 10000 se chová jako DPČ (viz výše)
Ještě je varianta DPČ malého rozsahu a příjem do 2500 měsíčně - to se zase chová stejně jako DPP do 10000. Nevím, jestli je to napsané srozumitelně. Každopádně, jak měla vyřešeno zdravotní pojistné?? Nebo byla student?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mall1976 píše:
DPČ nad 2500 - započítává se všude, jsou z ní odvody. Akorát pokud to byl jediný příjem, pak zdravotní pojistné je z 9200 (letos), ale pro podporu, důchod a příp. nemocenskou se počítá skutečný příjem (u nemocenské je to složitější, záleží na tom, jak je dohoda sepsaná, zda je malého rozsahu apod)
DPP do 10000 měsíčně - nesráží se pojistné, nezapočítává se nikam (myslím tím podpora, důchodové, nemocenské)
DPP nad 10000 se chová jako DPČ (viz výše)
Ještě je varianta DPČ malého rozsahu a příjem do 2500 měsíčně - to se zase chová stejně jako DPP do 10000. Nevím, jestli je to napsané srozumitelně. Každopádně, jak měla vyřešeno zdravotní pojistné?? Nebo byla student?
Díky moc, je mě líto sestřenky, která je z toho jalo jelen. Udělala VŠ a potřebovala někde získat praxi, tak tuhle dohodu vzala místo zaměstnání. Říkala si, získám praxi, finančně to njak vydržím a potom si najdu lepší práci. Jenže skutek utek, práci stále hledá a už není možné pracovat za 4000 Kč. Živila ji máma, ale už nemůže.. Navíc ten její zaměstnavatel je pěkný vychcánek, vydrbává tam s nimi jak se dá, tak s tím sestřenka praštila a jde na pracák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musím se jí zeptat co to měla vlastně za dohodu, vždy se mě tyto dvě varianty pletly
Já jsem si vždycky dávala pozor, abych měla zaměstnání na HPP. Od těchto brigádnických smluv mě odrazovali lidi, kteří potom řešili problémy na pracáku a na pojištovně. Neznalost zákona neomlouvá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit