DPP a DPČ - jaké srážky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
DPP a DPČ - jaké srážky?
Prosím ty, kdož se v tom orientují. Zajímám se o dlouhodobější brigádu, pracovní poměr to nebude, buď DPP nebo DPČ. Mzda bude minimální tj. 8 000 Kč. Jaký jsou při těchto smlouvách srážky, kolik bych dostávala čistého, co vše musím odvádět, dělá to za mě zaměstnavatel nebo musím já sama? Jak je to s dovolenou a nemocenskou?
Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@aprazanda jestli mas rodicak, tak jdi do DPP - tam odvadis jen dan a socialni a zdravotni az od 10tis. Na DPC odvadis vse.
ale bacha, DPP je jen na 300hod rocne.
kolik budes mit cisteho spocitas na jakekoliv kalkulacce ciste mzdy treba na sfinance.cz
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale myslim teda, ze dovolenou ani nemocenskou nemas ani u DPP ani DPC, pokud to tam nebude extra pridane ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U DPP za tebe zaměstnavatel při této částce nemusí platit zdravotní a sociální pojištění, takže to si budeš muset zajistit sama. Strhávat se bude daň, zdanit by ti to měl zaměstnavatel. Pozor u DPP můžeš odpracovat jen 300 hodin ročně pro jednoho zaměstnavatele, takže tam je to pak opravdu brigáda na pár měsíců.
U DPČ se postupuje jako u klasického zaměstnání, zaměstnavatel za tebe odvádí soc. i zdrav. i daň.
U DPP určitě není nárok ani na dovolenou ani na nemocenskou, u DPČ nevím, asi podle dohody se zaměstnavatelem.
Tady je kalkulačka, kde si lehce vypočítáš čistý příjem jak u DPP tak u DPČ:
http://www.mesec.cz/…-ciste-mzdy/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tytyty Jo to máš pravdu, je taky rozdíl jestli je to k rodičáku nebo ne. Při rodičáku bude výhodnější asi DPP, po rodičáku už DPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemám RD, jsem na ÚP a ta brigáda je dlouhodová na plný úvazek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aprazanda Tak jestli máš možnost výběru tak určitě DPČ, pokud si uplatníš slevu na dítě tak budeš těch 8000 mít čistýho a v pořádku zdravotku a sociálku, navíc pak budeš moct pracovat dlouhodobě. U DPP dlouhodbě nejde, pokud by to byl plný úvazek tak těch 300 hodin máš odpracováno během pár měsíců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aprazanda Předpokládám, že na ÚP tím pádem skončíš, tudíš by jsi si musela platit zdravotní pojištění, takže je pro tebe lepší ta DPČ, ale tam se může odpracovat pouze 1/2 pracovní doby - myslím ![]()
Pokud budeš mít DPČ, tak zaměstnavatel bude z té částky odvádět zdravotní a sociální, tudíž máš nárok na nemocenskou. Pokud podepíšeš růžové prohlášení daň platit nebudeš ( ale nesmíš ho mít na to období podepsané někde jinde). Dovolená je jen dle dohody, pozor mysslím, že je tam i nějaká výpovědní lhůta, co se týče ukončení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aprazanda tak to urcite DPC, ale chtej do smlouvy zakomponovat nemocenskou a dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tytyty @Princess Zakládala jsem podobnou diskusi ale nebylo mi odpovězeno, tak se vtírnu s dotazem. Musí odvádět zdr. i student který si př DPP vydělá nad 10.000kč, tedy jeho zaměstnavatel? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@HankaHK ano SP a ZP určitě, daň dle slev a podepsaného/nepodepsaného prohlášní poplatníka daně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radka101 můžu poprosit mrknout sem https://www.emimino.cz/…prace-45506/#… mám to tam více rozepsané. a díky za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radka101 píše:
@aprazanda Předpokládám, že na ÚP tím pádem skončíš, tudíš by jsi si musela platit zdravotní pojištění, takže je pro tebe lepší ta DPČ, ale tam se může odpracovat pouze 1/2 pracovní doby - myslím
Pokud budeš mít DPČ, tak zaměstnavatel bude z té částky odvádět zdravotní a sociální, tudíž máš nárok na nemocenskou. Pokud podepíšeš růžové prohlášení daň platit nebudeš ( ale nesmíš ho mít na to období podepsané někde jinde). Dovolená je jen dle dohody, pozor mysslím, že je tam i nějaká výpovědní lhůta, co se týče ukončení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím všechny
Prosím poraďte, vím že u DPČ můžu odpracovat jen polovinu prac. doby… Ale jak se to počítá? Nesmím překročit pol. pracovní doby za měsíc, nebo se to bere po týdnu? Děkuji za jakoukoliv odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
DPP a DPČ
Obnovím tuhle diskuzi, snad mi někdoporadí..
na DPP by se nemělo vydělat nad 10000 kvůli pojištění, pokud mám dohody 2 platí to pro jednu dohodu nebo pro všechny dohromady? A ještě jeden dotaz můžu mít DPP a DPČ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit