Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky maminky a případně i tatínci, plánujeme s přítelem postavit si domeček a víceméně jsme rozhodnutí že bychom chtěli dřevostavbu, jen neznáme nikoho kdo by nám řekl jak se v ní vlastně žije doopravdy to že na webovkách různých firem které je stavějí čtu jak jsou báječné je sice hezké ale zajímala by mě realita, tak kdyby jste mohli písnout jaké má výhody a nevýhody. Ještě by mě zajímalo co dle Vás vyjde levněji jestli klasický zděný domek nebo dřevostavba podotýkám že bychom chtěli domek který co nejvíce šetří nejen naši planetu ale také a to hlavně naše peněženky
Díky.
Takže já tu můžu napsat info jen z doslechu. Prý je dražší postavit dřevostavbu než normální dům. Jak je to s provozem, to nevim. A když je větr, tak mají strach, že jim to spadne na hlavu. Já bych do toho nešla. Ale chce to asi slyšet víc názorů pro správné rozhodnutí ![]()
Výhoda je že to jede rychle, zbytek nevím ale vím že je nevýhodný ![]()
moc jsem neporadila, promiň ![]()
No tak já myslím že by to asi na hlavu spadnout nemělo
snad
já jsem právě slyšela jen samé výhody tak jsem zvědavá, ještě jsme přemýšleli nad hliněným domem ale to jsme si říkali že by asi bylo na dlouho… jo a jinak jsem právě slyšela že dřevostavba je levnější než zděný domek tak mi to přišlo nějaké divné…
@Lorr Fakt? Já teda vím, že je 2× dražší než zděný. Raději si pozjišťujte kvalitu!
Včera jsme se nastěhovali:-) takže když mi napíšeš tak za měsíc, tak Ti řeknu:-) jinak cenově asi stejně… ona je možná levnější konstrukce, ale pak sádrokartony vaty a tak vyjdou asi dráž. To se blbě počítá:-) přeji hodně štěstí při stavbě.
My se právě rozhodujeme úplně stejně a asi zvítězí dřevostavba. Už kvůli rychlosti stavby a výhody a nevýhody si myslím, že jsou srovnatelné. Ono je potřeba spíš správně vybrat firmu. My jsme si nechali jeden projekt na menší rd udělat ve 3 firmách zatím. V jedné domek 4+1 1,6 milionu na klíč v pohodě, druhý 1,9 mil. a třetí dokonce 2,2 mil. Materiál by měl být téměř stejný, rozdíl na materiálu by maximálně prý mohl být 100 tisíc a ne jak u jedné firmy nám vyšlo 1,6 mil. a u druhé 2,2.
Jsme ještě slyšela že dřevo žije, tudíž se barák zmenšuje nebo jak mi to bylo řečeno, a pak bych se děsně bála vyhoření, přeci jen je to barák ze samého dřeva ![]()
My to taky řešili, nakonec jsme postavili zděný, protože je větších rozměrů a s penzionem, takže bysme tu roubenou variantu finančně neutáhli. Ještě bylo nákladné to, že řemeslníci pro výstavbu byli od nás daleko, tak by se prodražilo i to dojíždění na stavbu/ubytování, kdežto stavební firmu na zděný dům seženeš snadno i v místě bydliště.
Jasně, že v roubence se udrží teplo a v létě je tam chládek. Jenže moderní zděný dům z dutých poro cihel (heluz) dokáže skoro totéž.
Jinak sousedi tu roubenku mají a stěžují si, že jim těma spárama profukuje.
Někdo tvrdí, že je zapotřebí postavit roubenku ze syrového dřeva a nechat vyschnout až po stavbě na místě, ale to nemůžu potvrdit ani vyvrátit.
Tak dobře vyberte
.
Uz tu podobna diskusia bola…skus pohladat. My sme tiez rozmyslali nad drevostavbou, ale nakoniec sme sa bali…no ono to tu nie je moc odskusane.
Ja som sa bala, ze po 5 a viac rokoch sa to rozvrzga…a ja vrzganie z duse neznasam
Prave aj v tej diskusii tu na Emimine to jedna holka potvrdila, ze sice mali kvalitnu drevostavbu, ktoru im stavala preverena firma, ale po x rokoch sa dom rozvrzgal.
My sme boli obzerat uz postavenu drevostavbu a ked bolo vonku 25stupnov, tak vnutri bola zima…na mna az privelika. Ako niekto to berie ako klad, ze v lete je tam chladok a v zime teplo, ale toto uz bola fakt zima.
@anabel9 no mě se právě nezdálo že by dřevěný dům byl levnější proto se ptám…
@aliceh82 napíšu to se spolehni ![]()
@novina fakt? jako tak „levně“? protože co my jsme se dívali na zděný dům 5+1 tak kolem tří miliónů takže asi je opravdu dřevostavba levnější… ![]()
@1simona1 já si právě myslím že je to lepší to dřevo protože ten barák dýchá netvoří se plísně tak jako nám teďka v zděném domě, a vyhoření se nebojím to dřevo je dneska napouštěno nehořlavým materiálem teda aspoň co jsem slyšela…
@Zuzylka a to že jim tam profukuje není spíše problém špatné izolace? ![]()
taky si myslím že je lepší postavit ze syrového dřeva nechat vyschnout vymrznout a pak poopravit chyby… ![]()
teda my jsme fakt asi spíše rozhodnutí jen jsem chtěla znát nějaké pro a proti někoho kdo v dřevostavbě bydlí… ale díky holky všechny moc za názory jste zlaté ![]()
Stavíme teď dřevěný nízkoenergetický domek, jestli máš zájem, tak ti pošlu odkaz na firmu do zprávy. Hodně dlouho jsme hledali, než jsme se pro domek rozhodli a nakonec jsem strašně ráda, že to nebude zděný. Tam bysme se asi zdaleka nevešli s náklady na bydlení, jaký budou v dřevostavbě. Budeme mít malý dům 4+kk a rozpočet včetně DPH a základů je lehce přes 1,6 milionu.
Ahojky…my si právě děláme desku a v září nám začnou dřevostavbu montovat, za 6týdnů ji mají, ale jelikož si budem pak dělat hooodně věcí sami, tak se doma prodlouží..jinak je doma 3měsíce na klíč…
My se byli dívat ve 4 dřevostavbách, dvě mají i lidi z okolí, jedni tam dokonce žijí už 7let, druzí třetím rokem a nemůžou si to vynachválit..od malé spotřeby energie(prý nemusí, dkyž je venku okolo 5st topit, v létě zase otevřou okna dokořán a je to rychle vyvětrané, než zděný, který to teplo dlouho drží…taky ti budu moci napsat až další léto, ale my sme šli do toho, protože sme dva roky shledávali výhody a nevýhody, jezdili se dívat, promlouvali s lidma, kteří v nich žijou…
CENA:teda nevím kde lidi berou, že dřevostavba je mnohem dražší…my si nechali spočítat na klíč, 4+1 147m2 a vyšlo to na 2 300 000kč, ale jelikož so hodně věcí děláme sami(desku, podlahy, koupelnu, obklady, dlažbu, krb, elektriku, vodu…)tak ušetříme a vlezeme se do dvou milionů…
Ale co člověk, to jiný názor…zatím svůj nemůžu říct, jen takhle.
No holky, to jsou názory, promiňtě musím se smát
. Nic o tom nevím, ale slyšela jsem, že při větru to spadne na hlavu, že se to zmenšuje časem, že je to 2× dražší než zděný dům. Holky, když o tom nic nevíte, tak prosím nepište nesmysly. My máme dřevstavbu 6 let, jsme naprosto spokojeni, nějaké mušky by se našly, ale ne kvůli tomu, že je to dřevostavba. Výhoda je velmi rychlé postavení a taky nízký provoz. Srach, že nám to spadne na halvu fakt nemáme a že jsou tu větry pořáný, z yvhoření strach nemám, je to napuštěné proti vyhoření a testovali to, že to hoří dokonce pomaleji než zděný dům. Stála cca stejně co stejně velký zděný dům. Jo a určitě se nezmenšuje a ani nevrzá.
Kolega dřevostavbu má a taky si ji nemůže vynachválit. Ale trochu to prej vrže - hold dřevo pořád pracuje.
My jsme rozhodnutý pro zděný dům. Přeci jen ty stojej už i 100 let
A myslím že pokud si tam člověk udělá hodně sám tak se to dá i do miliónu.